luni, 18 iunie 2018

caracterizarea personajului moș Andrei,,Moșul”de Mihail Sadoveanu


,,Moș Andrei, un frate al bunicului, era singurul rămas dintre cei vechi. Părea că trăiește într-o lume a lui, o lume apusă, pe care și-o evoca singur în tăcerea odăii bătrâne, între mobilele de sute de ani și între portretele întunecoase ale străbunilor.
În jurul lui, printre noi cei tineri, era o necontenită mirare. Hainele lui străvechi, lustruite și trainice, ciubucul lung și filigenele* de cafea, lungile și tăcutele meditații, plimbările singuratice în luncile Siretului, toate, de zeci de ani aceleași, ne puneau încă în uimire.
 Eram și noi acuma, dragă Doamne, cu mustață, intraserăm în lume; cu toate acestea, o sfială ciudată ne cuprindea în fața strămoșului.
Ochii aprigi sub sprâncene cărunte; gura dureros  aplecată în colțuri; mustățile albe, mari; durerea veche care-l împresura ca o negură, – toate, întotdeauna, ne făceau să trecem în vârful picioarelor pe lângă dânsul.
 La petrecerile de familie nu lua parte decât foarte rar și atunci chema, în povestirile lui, viața altui veac. Mai cu seamă în seri de iarnă, când vânturile aduc în parcuri vuiete de valuri și țipete omenești, glasul lui avea o întunecoasă putere de evocare. Legendele străbune […] de multe ori ne zguduiau până în adâncuri.
Și multă vreme n-am pătruns taina care-i acoperea trecutul. Târziu, către sfârșitul vieții lui, într-un amurg de vară, bătrânul a povestit o întâmplare din tinerețe, și atunci am priceput totul.
 Stăteam în jurul lui, în cerdacul casei, în liniștea ce stăpânea curtea boierească. Înaintea noastră se întindea câmpia Siretului până în asfințitul înflăcărat. Prin livada mare din coasta casei, trecea un susur slab ca de izvor depărtat, și, de departe, din imașurile* întinse, veneau murmurele tălăngilor. Bătrânul vorbea cu glas încet, cu ochii duși, și noi stăteam tăcuți, ca într-o biserică.
 — Era odată… începu bătrânul; era odată, măi băieți… o zână… Ce vă spun eu e poveste ca toate poveștile… Era o fată, frumoasă coz*. Ședea departe de locurile acestea, și e mult de-atunci! Dar ce frumoasă era, dragii moșului!... Avea doi ochi mari, negri, ca două flori întunecoase; sprâncene codate, sub care fulgerau ochii […].
 Moșul se opri deodată, își trecu mâna prin păru-i alb ca neaua, își mângâie mustățile tufoase și se lăsă pe speteaza moale a jilțului*, cu ochii duși, cu fața plină de un zâmbet foarte dulce și foarte trist […].
 Moșul începu iar a vorbi, pe când lumina scădea încet-încet. Amurgul se întinse. O lumină trandafirie mai rămăsese deasupra asfințitului; pâcla fumurie umplea șesurile.
Și moșneagul rostea o poveste nespus de tristă. Glasul lui ne pătrundea ca un fior. Seara veni; câteva lumini albe scânteiară sus, pe boltă; gangurile vechi oftară, deșteptate de vântul serii. În jurul bătrânului umblau umbrele trecutului. El le vedea, le urmărea și glasul lui duios povestea durerile de altădată”.                                                                           ( Mihail Sadoveanu, Moșul)

*filigene – cești turcești de cafea neagră, fără toartă
*imaș – pășune
*coz – din cale-afară, foarte
 *jilț – scaun înalt cu spetează și brațe

Moș Andrei este personajul principal din fragmentul,,Moșul”de Mihail Sadoveanu.Titlul este un substantiv ce exprimă respectul dat oamului în vârstă,întemeietorul unui neam, privit cu respect de cei tineri.
Personajul împlinește funcția ceremonială, dându-i acesteia un caracter magic, ireal, înlesnind transferul din eveniment în poveste, din real în fabulos.
În prezentarea personajului sunt folosite mijloace de caracterizare directă şi indirectă.
   Caracterizarea directă este realizată de naratorul implicat afectiv în desfășurarea evenimentelor. Naratorul-personaj îl vede pe moș Andrei ,,un frate al bunicului”său ,ca un model spiritual al unui om venit ,,dintr-o lume apusă”, îl caracterizează direct încă de la începutul fragmentului, când printr-un portret moral îl privește  cu,,mirare”într-un decor cu nuanțe învechite,un om ciudat pentru cei tineri. Aspectul vestimentar completează portretul bătrânului ce continuă să trăiască timpuri de demult apuse.Privindu-i fața,naratorul subiectiv alege nuanțe în alb și negru,adăugând feței epitetele,,aprig,dureros”pentru  firea neprietenoasă  a bătrânului. ,,Moșul”este privit  printr-o trecere a amintirilor  prin anotimpurile petrecute în casa boierească- din iarna ce-i aduce în glas amintiri,,zguduitoare” până într-un ,,amurg de vară”,când tinerii sfioși află ,,taina”din trecutul vieții.Deși se ironizează ,crezându-se ,,intrați în lume”,cei tineri sunt uimiți de mărturisirea bătrânului despre iubirea pentru o,,zână”și îl urmăresc cum se  transformă: fața i se înseninează, dar păstrează ascunsă o tristețe adâncă.Atmosfera descrisă este potrivită cu portretul moșului: serile de iarnă sunt vijelioase,favorabile legendelor ,,străbune”,iar în amurgurile de vară bătrânul își descoperă iubirea,aducând din negura timpurilor imaginea,,zânei”.
  Caracterizarea indirectă a ,,moșului”reiese din aspectul învechit,din  gândurile ascunse în ființa lui pe care  le descoperă tinerilor prin povestiri din timpuri străvechi; prin comportamentul discret:plimbări singuratice,atitudinea de patriarh înconjurat cu respect; relaţia cu tinerii din familie cărora le povestește trecutul zbuciumat.Din amintirile moșului este creionată fata al cărui chip i-a rămas vie în minte. Atitudinea sa demnă,misterioasă este completată de glasul ce declanșează  fiori  în sufletul tinerilor.
  Impresionantă este descrierea naturii care reprezintă un refugiu pentru fiinţa lui moș Andrei..     Natura se constituie într-un adevărat  loc de linişte şi reflecţie pentru omul al cărui  zbucium al sufletului se proiectează în natură şi prin natură,refugiu al echilibrului.Epitetele și imaginile vizuale sporesc muzicalitatea exprimării. .
   Exprimarea este ceremonioasă,calmă,cu un ușor parfum arhaic,iar naraţiunea la persoana întâi se îmbină cu monologul bătrânului şi scurte pasaje descriptive. Toată acțiunea și atmosfera sunt proiectate într-un timp și spațiu de poveste,în care vorbele simple sunt spuse într-o limbă limpede, armonioasă şi pură, capabilă să redea poezia sentimentelor omeneşti, frumuseţile tainice ale naturii, păstrând farmecul atmosferei unor vremuri vechi.