N-am văzut niciodată cum se desfac mugurii în frunze. Oricât am pândit momentul acela, oricât am aşteptat înfrigurat n-am prins clipa în care, de sub învelişul umflat de seve, se deschideau foile delicate ale frunzelor crude. Numai ce mă trezeam în câte o dimineaţă şi vedeam că primăvara a sosit deja.Privită din pragul casei, pădurea părea acoperită de un văl verzuliu, ce tremura uşor în bătaia vântului. În fiecare an se întâmpla la fel. Primăvara mă păcălea de fiecare dată şi izbucnea tumultuoasă, cât vedeai cu ochii. Lumea părea alta, ieşită pe tăcute, într-o noapte, din ceţurile mohorâte,din ploile iuţi şi scurte, amestecate cu fulgi răzleţiţi, aduşi de vânturi dinspre munte. Nu era mare lucru la o primă vedere, totul părea neschimbat,numai că aerul era altfel, mai uşor şi mai străveziu cumva şi se mai arătau şi alte semne, din care înţelegeam că ceva, ceva s-a întâmplat, totuşi. Poate, un freamăt de crengi, poate, o lumină piezişă care aluneca pe un perete al casei, zgomotul apelor în care se scurgeau zăpezile, felul în care mă saluta vren porumbel, zborul păsărilor ori poate doar bucuria cu care pământul primea, deopotrivă, ploile şi soarele.
În locul în care stau,soarele intră pieziş printre frunze. Fluturi şi stropi de apă zboară prin lumina răcoroasă. Albi, roşii, albaştri. Simplu şi liniştit, într-o armonie greu de descifrat, pe care o simt cum îmi învăluie sufletul. Stropii mi se usucă pe faţa arsă de soare,încinsă.Curgerea apei este dublată de cea a vegetaţiei abundente, acvatice, sufocante. Liane, iedere, buruieni şi flori, toate se îngrămădesc să existe, să îşi întindă frunzele şi rădăcinile, încolăcindu-se una peste alta, tot mai sus, către soare. Şi parcă locul ţine morţiş să mă întorc cu gândul la începuturi,când toate gâzele şi insectele erau mult mai mari decât în mod obişnuit! Sunt copil şi nu-mi rămâne decât să fiu uimit de ceea ce este în jur, de la fluturii mari cât palma, la libelule uriaşe sau buburuzele cât o nucă. Până şi muştele par nişte avioane mai mici, iar lăcustele... zboară în stoluri pe deasupra poienilor. Toate sunt pline de acest Paradis, de viaţa şi de bucuria de a trăi, pe care aș vrea să le învăț repede.....
Lumea e din nou departe. Poteca pe care merg e îngustă, trece prin pădure, apoi coboară în povârnişuri abrupte, trece prin stâncăraie şi timpul începe, încet-încet, să îşi schimbe cursul. Devine tot mai lent, crengile se agaţă de mine,mă opresc des, pentru că pantele îmi iau aerul din piept. Simt cum inima bubuie şi mă agăţ de câte o creangă să trec dincolo de o stâncă sau de o râpă. Cât mai am de mers? Cât am parcurs? Am rătăcit drumul? Parcă am mai trecut o dată pe aici acum câteva minute! Se aude un vuiet îndepărtat şi bănuiesc că e un râu sau vântul bântuind prin pădure? mi s-a părut? Şi, deodată,mă trezesc cu el în faţă, nemişcat, tăcut, de un verde sumbru: Lacul căutat,magic. E în coasta muntelui, sub o cupolă gigantică de piatră, ca o catedrală cosmică. Piatra se arcuieşte până în apa verde. Malurile sunt abrupte, liane atârnă de sus, peştii înoată la suprafaţă şi îi pot vedea unduind. Imposibil de cuprins frumuseţea şi stranietatea acestui loc, într-o singură imagine. Neprietenos cu oamenii,așa cred că-i ţine la distanţă, cu maluri verticale.Culori felurite: griul muntelui de piatră cu verdele lacului şi cel al pădurii, cu maroniul frunzelor şi al pământului şi sus de tot, cerul albastru!. Miroase a apă dulce, a frunze vechi aşezate în straturi umede, arămii, a piatră udată de apă şi arsă de soare. Răcoarea vine aici din adâncul muntelui, pe unde bănuiesc că apa curge neştiută,străvezie. Trec mai departe printr-un tunel de fagi, apoi poteca o ia în jos, coboară printr-o mică junglă, ce merge paralel cu lacul.Liane, vegetaţie înaltă, în care abia mă văd, miros umed şi apăsător de apă, de rădăcini şi pământ jilav. Mii de plante uriaşe, fiecare cu altă mireasmă, cu altă formă a frunzei şi cu alt foşnet. Miros de lemn umed şi râul lin în care intră razele soarelui, ca nişte picioare ale unui pod de lumină. Pietre albe arătându-se din adâncuri, mii de gâze şi păsări lunecând pe deasupra apei. Poteca urcă din nou către asprimea stâncoasă a muntelui, din care ţâşnesc tufe de tisă. Calc pe trepte făcute din rădăcinile copacilor, ca sute de şerpi împietriţi la suprafaţa pământului, în încolăciri şi zvârcoliri fabuloase. Undeva, pe aici, sunt bujorii de munte, şi în câteva locuri secrete cresc orhideele de munte!!!.Mai departe merg și înțeleg că fiecare îşi vede de viaţa sa păsări şi fluturi şi frunze și ape învolburate.
Copacii şi-au împreunat crengile pe deasupra într-un straniu tunel al timpului, care mă transportă astfel, preţ de câteva minute până în inima sălbăticiei. Dar drumul spre rai e pavat cu pietroaie de râu, acoperite de pământ noroit, iar pajiştile sunt pline de urzici pitite printre ierburi aspre, înalte.Din loc în loc, mirosul de mentă sălbatică îmi răcoreşte simţurile, iar izvoare reci îmi împrospătează puterile. Mii de fluturi stăpânesc dealurile,sunt atât de mulţi şi atât de frumoşi, că pot să învăț curcubeul doar privindu-le aripile. De la un loc încolo, nici nu mai e nevoie să bâjbâi căutând poteci, căci dansul de iele pe care-l încing, halucinant, în jurul meuu, mă duce spre oriunde.Parcă aud șoapte,,Bun venit!" din adierea unor ramuri de meri bătrâni, gata să se rupă de rod. Mari şi rotunde, fructele au gustul acela plin, dulce-amărui şi sălbăticit al singurătăţii. Dimineaţa urcă prin ceruri, şi norii devin blânzi şi trandafirii. Culmile domoale prind contur auriu şi o lumină magică alunecă peste pajiştile nesfârşite şi unduite. Lumina se îmbracă în mirosul a milioane de flori, al fânului cosit. Simt cum toată frumuseţea asta îmi creşte în suflet şi las fluturii să se rotească, la nesfârşit, în jurul meu. După urcuşul îndelungat prin păduri, ieşind din bezna stejarilor, ajung la o culme goală, un copac şi o cruce. Singuratice, deasupra unei pajişti ce coboară amplu şi definitiv, până-n strânsura blândă a unei văi binecuvântate, acoperite cu pomi rotunjiţi, din care ies câteva acoperişuri ruinate. E imposibil să nu mă opresc aici, în vârf. Oricine s-ar opri. Fiindcă mi se taie suflarea în faţa unei atât de neîntinate frumuseţi. Coline înalte şi unduitoare, ce îmbrăţişează întreaga vale înverzită, o înconjoară cu rotunjimile lor mănoase, împădurite des şi misterios, ocrotind-o din toate părţile, cu bunătate, parcă, duios, încât îmi pare că pot vedea cu ochii liniştea curgând mieriu şi molatec pe deasupra ruinelor.