marți, 21 ianuarie 2025

test: Liviu Rebreanu--,,Cerșetorul”+ alegerea-unei-cariere-mecanisme-psihologice

 

Automobilul înghițea lacom șoseaua, care se strecura, hopuroasă, peste lanuri înverzite, pe lângă coline împrăștiate ca niște mușuroaie uriașe, printre tufișuri uitate ici-colo ca perii în barba unui spân.
Doctorul Ispas, de la spitalul Maica Domnului, se ducea într-o inspecție pe neașteptate în satul Ciolănești, unde se zicea că bântuie, ascunsă, o molimă strașnică de scarlatină.
Era un om blajin doctorul Ispas, veșnic cu zâmbetul pe buze și cu ochelarii pe nas, ras ca un englez, și un binefăcător din naștere. Oculist prețuit și miop, desfășura o muncă neobosită pentru ocrotirea celor ce-și chinuiesc viața într-un întunerec fără sfârșit. Îi plăcea să-i zică lumea „apostolul meseriei doftoricești” De aceea nu primea niciodată bani pentru consultații, izbutind chiar să cheltuiască cu apostolatul o parte bunicică din averea frumoasă ce-i rămăsese de la părinți.
Acuma se înfunda în pernele de piele, foarte îngrijorat să nu-l azvârle în vreun șanț zguduiturile mașinii. Îi stătea mereu pe limbă să poruncească șoferului îndrăgostit de iuțeală să meargă mai cu băgare de seamă, dar parcă-i era rușine să arate că i-e frică. Aerul dimineței, aspru și rece, îl izbea în față și-l înviora....
Automobilul alerga din ce în ce mai năvalnic. Satele rămâneau în urmă unele după altele…
Poate din pricina aerului proaspăt, poate din pricina zguduiturilor nemiloase, Ispas simți deodată că i-e foame. Și fiindcă se apropiase de țintă, se plecă și strigă șoferului.
Ascultă, Petre!… Auzi?… Oprești la cârciumă, nu la primărie, auzi?… Întâi luăm ceva și pe urmă…
Șoferul, rezemat pe volan, cu gâtul întins ca un jocheu întârziat, răspunse, moțăind scurt din cap:
Bine.
Peste câteva minute intrau în Ciolănești, și mașina se opri înaintea cârciumei, care se pitula, cu o sfială ademenitoare, tocmai în fața bisericii. Pe prispa soioasă, vreo doi țărani, cu luleaua între măsele, se holbau la mașina ce pufăia trudită.
Doctorul se descotoșmăni din tartane, își întinse picioarele amorțite și se dădu jos, scuturându-se de praf.
Găsim pe aici ceva de mâncare, oameni buni? zise dânsul spre țăranii sculați în picioare.
Apoi de, boierule, ca la țară, făcu un bătrân cu fața prietenoasă și cu niște plete năclăite.
În fața cârciumei se ivi hangiul, foarte plecat și încântat.
Poftiți, conașule, poftiți!… Avem orice vă cere inima…
Doctorul Ispas porni să intre. În clipa aceea, însă, răsări ca din pământ un cerșetor orb, cu cămașa zdrențuită și murdară, desculț, încins cu o sfoară noduroasă, cu o căciulă cenușie într-o mână, iar în cealaltă cu un băț zdravăn, și se apropie mormăind jalnic și tărăgănat:
Fie-vă milă de un biet orb… Bogdaproste… D-zeu să vă miluiască…
Ispas șovăi puțin, apoi se opri, scoase niște bani și-i aruncă în căciula cerșetorului. Intră pe urmă în cârciumă, întovărășit de bolborosirile de mulțumire ale orbului, care pipăise în grabă banii și se roșise de bucurie. 
În vreme ce mânca, doctorul se gândi mereu la cerșetorul orb. Să fie oare orb din naștere? Să-și fi pierdut vederea pe urma vreunei boli? Ce trist e să vezi cerșind un om voinic! Uite, dacă statul s-ar îngriji nițel de nenorociții ăștia, n-ai mai întâlni orbi în fiecare comună. Desigur!
Ispas mânca, și-n gând se înfuria din ce în ce mai tare pe cei ce au putința să facă bine omenirei și care nici nu se sinchisesc de omenire. Bău de dușcă un pahar de bere de la gheață și-și zise hotărât:
Trebuie să mai văd pe sărmanul cela! De unde știi că nu e vorba de vreo năpastă trecătoare? De ce să nu-l ajutăm să se facă om dacă-i cu putință?”
Plăti, își puse pardesiul și ieși mândru că i s-a îmbiat iar prilejul să-și împlinească apostolatul.
În fața cârciumii se adunase o mulțime de țărani cari înconjurase automobilul și descoseau pe șofer. Primarul și notarul, prinzând de veste c-a sosit un boier mare, veniră grăbiți și îmbrăcați parc-ar fi mers la biserică.
Unde-i cerșetorul? întrebă doctorul apropiindu-se de trăsură.
Pe aici trebuie să fie, se îmbulzi un țăran dezghețat. Unde ești, mă orbule? Hai, că te cheamă boierul!…
Cerșetorul apăru în curând și întinse căciula, mormăind mai jalnic și mai disperat. Doctorul Ispas se apropie cu blândețe, dar tânguirile orbului duhneau groaznic a rachiu.
Se uită cu luare-aminte, îi căscă ochii pe rând, îi întoarse genele pe dos și-n vremea aceasta îl întreba într-una: de când nu mai vede de loc, ce simte când apasă cu degetul, pe albeață, de ce s-a apucat de cerșetorie… Iar orbul povestea, oftând des, că s-au împlinit la Paște șapte ani de când nu mai vede lumina zilei, că i-a venit din senin, s-a culcat seara teafăr și s-a trezit dimineața vai de capul lui, că n-a avut bani să se arate la doctor și că Dumnezeu l-a pedepsit să trăiască din mila satelor… Țăranii se îmbulzeau în jurul lor, aruncau câte-o vorbă și chicoteau necrezători în spatele doctorului.”

                                                             (Liviu Rebreanu--,,Cerșetorul”)

Textul 2

,,Decizia orientării tinerilor către un anumit domeniu de activitate poate debuta încă din perioada primei copilării, mai ales în cazul profesiilor cu abilități speciale precum cele artistice, sportive sau cele care necesită o supra-specializare într-o anumită arie profesională. În aceste cazuri, părinții sunt cei care identifică la copil înclinații către anumite domenii cum ar fi descoperirea talentului muzical, a unor abilități motrice specifice sportului de performanță sau preocuparea excesivă a copilului către tehnică .
În această situație, atunci când copilul alocă interes pentru anumite activități specifice este recomandat ca părinții să îl susțină în exersarea acelor abilități și în identificarea nevoilor de dezvoltare într-o anumită arie profesională. Dacă depistăm la copil talentul muzical, artistic, tehnic sau sportiv, iar acesta ne solicită suportul în vederea exersării lui, este recomandat să îl orientăm și să îl susținem în alegerea meseriei respective.
Majoritatea tinerilor în momentul orientării către o anumită profesie sunt idealiști și urmează, inițial, modele fanteziste sau modele parentale pe care le-au preluat fără a le filtra, în procesul interacțiunii cu părinții. De câte ori nu auzim la un copil sau la un adolescent “Vreau să mă fac astronaut să descopăr galaxii și civilizații necunoscute încă omenirii” sau “Vreau să mă fac medic ca mama!”? În astfel de situații alegerea carierei nu are un temei rațional și este foarte posibil ca tânărul să revină ulterior asupra deciziei luate.
Ca orice decizie, alegerea unei cariere implică două componente majore: cea afectivă și cea rațională. „Mi-ar plăcea să urmez o carieră în domeniul X, dar nu este bine plătită și va trebui să îmi aleg altceva” este fraza care pune cel mai bine în ecuație cele două variabile. Inițial tinerii fac alegeri pe baza dorințelor, idealurilor sau a pasiunilor pentru anumite aspecte ale lumii înconjurătoare, iar în acest caz, pentru a demara proiectul numit „profesie” este necesar să activeze și alte resurse precum cele de tip motivațional sau volitiv. Este important ca în procesul alegerii carierei tinerii să fie bine informați cu privire la perspectivele dezvoltării în acel domeniu de activitate. Atunci când spune „Da, asta vreau să fac în viață!” tânărul trebuie să știe care sunt implicațiile profesionale, materiale, emoționale, sociale și financiare ale acelei opțiuni.
Alegerea unei profesii se poate dovedi a fi un proces extrem de anevoios, întrucât pot interveni variabile care pot influența alegerea făcută. Este important ca alegerea unei cariere să pornească de la nevoile și asteptările tânărului cu privire la perspectivele dezvoltării sale, dar trebuie să fie abordată și din perspectiva dinamicii societății actuale. Meseria practicată trebuie să fie actuală, modernă și să răspundă nevoilor sociale curente.

                                (https://www.lapsiholog.com/alegerea-unei-cariere-mecanisme-psihologice

A

1. Completează spațiile cu informații din textul 

Când au ajuns în satul _________________ mașina s-a oprit în fața ________________

2. Încercuiește litera corespunzătoare răspunsului corect, valorificând informațiile din textul 1.

Doctorul Ispas se duce în satul Ciolănești:

a)      pentru a se întâlni cu primarul.

b)      b) pentru a investiga o posibilă epidemie de scarlatină.

c)      c) pentru a participa la o întâlnire la cârciumă.

d)       d) pentru a trata personal câțiva pacienți cu scarlatină.

3. Încercuiește litera corespunzătoare răspunsului corect, valorificând informațiile din textul 2.

Când copilul demonstrează talent într-un anumit domeniu, părinții trebuie:

a) să îl oblige să practice acel talent.

b) să îl orienteze și să îl susțină în alegerea meseriei potrivite.

c) să îi permită să ia decizii independente fără nicio ghidare.

d) să îi limiteze timpul dedicat exersării talentului.

4. Încercuiește litera corespunzătoare răspunsului corect, valorificând informațiile din textul 1.

Cârciuma din sat se afla:

a) în fața bisericii.

b) în spatele bisericii.

c) la marginea satului.

d) lângă primărie.

5. Notează „X” în dreptul fiecărui enunț pentru a stabili corectitudinea sau incorectitudinea acestuia,

bazându-te pe informațiile din cele două texte.

Textul 1

 Enunțul                                                                                 adevărat                    fals

Doctorul Ispas avea o avere frumoasă rămasă de la părinți.

 

Cerșetorul era orb de aproape șapte ani.

 

Doctorul Ispas era relaxat și nu părea deranjat de zguduiturile mașinii.

Textul 2

 Enunțul                                                                              adevărat                    fals

Alegerea carierei este un proces simplu și lipsit de variabile externe.

 

Toți tinerii sunt idealiști când își aleg profesia.

 

Meseria practicată trebuie să răspundă nevoilor societății.

6.Transcrie două figuri de stil diferite din fragmentul următor, precizând felul acestora:

 ,,Automobilul înghițea lacom șoseaua, care se strecură, hopuroasă, peste lanuri înverzite, pe lângă coline împrăștiate ca niște mușuroaie uriașe, printre tufișuri uitate ici-colo ca perii în barba unui spân.”.

  --personificare: automobilul înghițea lacom șoseaua

  --comparație: coline împrăștiate ca niște mușuroaie uriașe

7. Prezintă, în minimum 30 de cuvinte, o diferență între limbajul utilizat în textul 1 și cel din textul 2, valorificând câte o secvență din fiecare text.

În textul 1 este folosit limbajul artistic,beletrestic ,remarcăm din partea scriitorului o anume cultivare a expresiei, o grijă deosebită pentru alegerea cuvintelor şi ordonarea lor;mod de expunere:narațiune,descrierea,dialogul;figuri de stil.

Caracterul limbajului nonliterar al textului 2 este dat de limbajul clar şi precis, lipsit de expresivitate artistică, în care cuvintele sunt folosite cu sensul lor propriu. Se folosesc mulţi termeni ştiinţifici şi tehnici:. ,,decizia orientării; domeniu de activitate; exersarea acelor abilități”;etc.

8. Ce simte doctorul Ispas după ce se întâlnește cu cerșetorul? Justifică-ți răspunsul la întrebare, prin referire la o emoție, valorificând textul 1.

  În momentul apariției omului orb îmbrăcat sărăcios și auzindu-l cerșind cu  glasul ,,jalnic și tărăgănat”,doctorul Ispas îi dă câțiva bani și apoi își pune întrebări despre starea nefericită a omului,fiind cuprins de o supărare adâncă ,îndurerat,fiindcă sunt semeni de-ai lui,, care nici nu se sinchisesc” de cei năpăstuiți de soartă

9. Asociază fragmentul din Cerșetorul de Liviu Rebreanu cu un text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, prezentând o valoare comună, prin referire la câte o secvență relevantă din fiecare text.

                               Iată asocierea mea:

 ,,Șerban Voinea se adresă lui Magheru,rămas oarecum stingher,în sărbătorirea familială pe care o declanșase.
-Domule doctor,mă înclin în fața științei dumitale...
-Și eu,colega,te felicit din toată inima,se alătură medicul Preda.Dar spune-mi,rogu-te,cum ai procedat?Sunt foarte curios să aflu...
-N-a fost decât o simplă experiență care a reușit și atâta tot...
Șerban Voinea obiectă:
-Această simplă experiență puteau s-o facă și somitățile medicale cărora m-am adresat.De ce n-au făcut-o?Să nu le fi trecut prin devlă?
-Tot ce se poate!Eu la ce m-am gândit?Aflasem că domnișoara Zăvideanu,din cauza puternicei emoții,produsă de decesul mamei...a făcut paraplegia.
-În mod inexplicabil pentru mine,întrerupse Preda.
-Nu tocmai inexplicabil,pentru că este dotată cu o sensibilitate excesivă,aș zice bolnăvicioasă.O fată normală n-ar fi pățit nimic.Mă temeam șă nu aibă vreo leziune cerebrală,dar n-a avut.În tot cazul,influxul nervos a încetat de a-și mai exercita acțiunea asupra contracției musculare,țesutul muscular rămânând însă indemn.Ori,când m-am apropiat adineauri pe furiș de ea și am strigat-o,i-am provocat o emoție tot atât de violentă ca și prima,încât s-a restabilit circulația normală a influxului nervos în membrele paralizate.Asta-i tot!
-N-am înțeles prea mare lucru,zise Voinea,dar ești formidabil,doctore!”

                                                    (Mihail Drumeș, Cazul Magheru)

În fragmentul din povestirea,,Cazul Magheru”o întâmplare neobișnuită creează nedumerirea unor oameni care asistă la rezolvarea unui caz medical într-un mod ciudat-fără medicamente,printr-o metodă originală,simplă,ca o joacă.Cei din jur sunt curioși să afle procedeul prin care Magheru reușise să schimbe starea unei fete care trecuse printr-un șoc emoțional cauzat de moartea mamei sale.
  Explicația medicului Magheru este simplă,deși folosește termeni medicali: din cauza unei sensibilități deosebite,fata suferise paralizia membrelor inferioare și superioare.Explicația medicului este o lecție de medicină.
 Asemănător medicului Magheru și doctorul Ispas este omul cu compasiune față de semenii săi,dornic de a vindeca rănile care-i fac pe oameni neajutorați,atenți la durerile celor din jur și caută să îndrepte starea omului orb.
Ei sunt ,,apostolii”,cei trimiși, mesagerii adevărului,au o convingere puternică în ceea ce fac și luptă pentru ceea ce consideră drept, dornici să ajute.

B.

1. Încercuiește litera corespunzătoare răspunsului corect:

Au același număr de litere și sunete cuvintele din seria:

a) cârciumă, înghițea, jocheu.

b) ochelarii, bunicică, genele.

c) sociale, cerșetorul, specifice.

d) alegere, excesivă, decizie.

 

4. Încercuiește litera corespunzătoare răspunsului corect:

Există o relație de omonimie între cuvintele din seria:

a) iar orbul povestea oftând des / întunericul dens îl copleșea;

b) mașina se opri înaintea cârciumei /automobilul alerga din ce în ce mai năvalnic

c) aerul dimineții aspru și rece, îl izbea în față / doctorul nu era un om aspru

d) n-ar mai întâlni orbi în fiecare comună / figura lui îmi este comună.

3. Încercuiește litera corespunzătoare răspunsului corect:

Sensul contextual al expresiilor subliniate în secvența:

,,îi stătea mereu pe limbă să poruncească șoferului îndrăgostit de iuțeală să meargă mai cu băgare de seamă” este:

a) îi venea să spună, cu grijă

b) nu-și amintea clar, cu atenție

c) era gata să spună, cu interes

d) avea un lapsus, precaut.

2. Încercuiește litera corespunzătoare răspunsului corect:

Există doar cuvinte derivate în seria:

a) înghițea, tufișuri, neobosită.

b) prietenoasă, zguduiturilor, iuțeala.

c) orbului, jalnic, oftând.

d) bucurie, fiecare, precum.

5. Selectează, din fragmentul următor, trei substantive comune aflate la cazuri diferite, pe care le vei preciza:

 ,, Peste câteva minute intrau în Ciolănești, și mașina se opri înaintea cârciumei, care se pitula, cu o sfială ademenitoare, tocmai în fața bisericii. Pe prispa soioasă, vreo doi țărani, cu luleaua între măsele, se holbau la mașina ce pufăia trudită.”

6. Alcătuiește o propoziție negativă în care substantivul doctor să aibă funcția sintactică de atribut în cazul acuzativ(1) și o propoziție exclamativă în care adjectivul blajin să fie atribut în cazul dativ. (2)

7. Completează enunțul ,, Doctorul se gândește la cerșetorul orb” cu o propoziție, astfel încât în fraza obținută să existe un raport de coordonare concluzivă.

8. Rescrie enunțul următor, corectând greșelile de orice natură:

Nu alege o carieră doar pentru bani sau pentru că alții cred că ar fi cea mai optimă opțiune! Încearcă să îți cunoști pasiunile care le ai! Tot ce contează este să fi deschis și să-ți urmezi inima. Consultă-te cu părinții a căror păreri sunt inportante! O alegere greșită poate să aibe urmări neplăcute pentru tine.

  II

Scrie o compunere, de minimum 150 de cuvinte, în care să-l caracterizezi pe doctorul Ispas, personajul din textul lui Liviu Rebreanu.

În redactarea caracterizării, vei avea în vedere:
− precizarea a două date de identificare a personajului (nume, vârstă, ocupație, origine, portret fizic etc.);
− numirea a două trăsături morale ale personajului;
− ilustrarea a două mijloace de caracterizare diferite, prin câte o secvență comentată;
− corelarea unei valori personale cu una dintre valorile personajului. 

În prezentarea personajului sunt folosite mijloace de caracterizare directă şi indirectă.

Caracterizarea directă a doctorului Ispas,oculist, este realizată de autor în drumul doctorului spre un loc unde exista,, o molimă strașnică de scarlatină.”Este descris ca un om,,blajin”,blând,omenos,zâmbitor,generos,numit de cei din jur„apostolul meseriei doftoricești.”I se potrivește numele,este,,cel trimis",un misionar, propagator înflăcărat al unei dorinței de a fi de folos celor necăjiți de soartă,este omul cu devotament, credință, curaj.Deși se teme de viteza automobilului,se simte vioi,însuflețit de misiunea sa.Poposește la cârciuma din sat,pentru a mânca ceva și îi apare în față un cerșetor orb într-o stare sărăcăcioasă,zdrențăros,, mormăind jalnic și tărăgănat.”
   Caracterizarea indirectă a personajului reiese din comportamentul față omul nefericit,chinuit.Doctorul,mărinimos,îi dă câțiva bănuți,dar vederea orbului nu-l părăsește și caută răspunsuri la întrebările din minte despre boala orbului,despre nepăsarea semenilor față de durerile oamenilor.Se hotărăște să vadă ochii orbului,gândind că-l poate ajuta.Îl examinează ca pe un adevărat pacient,îl întreabă despre cum se simte,ascultând cu atenție răspunsurile lui,fără a lua în seamă atitudinea neîncrezătoare a celor din jur.
   Prin acest personaj,autorul a prezentat un om între oameni cu credință, curaj, responsabilitate, propovăduire a adevărului cu darul de a sluji,de a se înălța în dorința de ajutor pentru semenii îndurerați. 

   Stilul narativ al lui Rebreanu este sobru, direct și emoționant, iar povestea la persoana a 3a se dezvoltă lent, treptat și tensionat, prin preferinţa pentru exprimarea exactă, căutând mereu ,,cuvântul ce exprimă adevărul’’. Maniera obiectivă de exprimare presupune crearea de tipuri umane cu viaţă sufletească proprie:doctorul Ispas şi Cerșetorul orb.

(În popor, sărbătoarea Înălţării Domnului se mai numeşte și Ispas, după numele martorului ascuns, Ispas, un cioban, ascuns pe după pietre, a urmărit evenimentul, tăcut şi uimit, şi mai apoi a povestit alor săi cele întâmplate.)

 


                                                         


                                                                                   Adevărat

   Fals