Textul 1
,,Veselia celor doi cireșari: seninătatea Luciei și saltul spre stele al lui Ionel nu erau nici prefăcătorie și nici poze fără motiv. La drept vorbind, Ionel era eroul zilei, deși Maria susținea morțiș, în felul ei, că Lucia „avea exact același drept la slavă“. Amândoi tinerii izbutiseră, după aproape trei luni de îndrăzneli, încercări, eșecuri și reușite, după „atâta sudoare extrașcolară“, cum glumea Dan, să construiască două aparate T.F.F., simple, portabile, pentru comunicări la mică distanță, absolut necesare expediției. Fără aceste aparate, expediția cireșarilor era de neconceput. Dar ele ar fi rămas o simplă intenție, dacă tinerii nu ar fi găsit un susținător înfocat și foarte generos în persoana lui moș Timofte. Deși nu-l avea întru totul la inima pe Ionel, bătrânul paznic nu scăpase niciun prilej de a-i ajuta pe cireșari; le descuiase de zeci de ori, ca un complice mut, ușa laboratorului de fizică, făcuse întotdeauna ordine după ei, dar mai ales le adusese celor doi constructori tot felul de unelte și de materiale uitate de-a lungul anilor prin magaziile liceului. […] Cireșarii se descoperiră deodată posesorii a două bucurii, sau poate posedați de două bucurii: barca și aparatele. Și pentru că aparatele erau chiar lângă ei, și mai ales pentru că erau ale lor, se lăsară, docili, subjugați de ele.
Ionel, de asta dată în largul lui, făcu un plan strașnic, la repezeală, pentru verificarea aparatelor. De câtă vreme, și cu câtă emoție așteptau cireșarii marele moment! Se formară două grupuri, fiecare având în sarcina lui un aparat. Un grup trebuia să rămână chiar acolo, la masa din fața cerdacului, celălalt urma să parcurgă un drum de vreo doi kilometri și jumătate, care trecea prin grădina casei, apoi printr-o livadă care-și cățărase prunii pe Dealul Cimitirului, apoi printr-o vie care se înfunda într-un crângușor cu străluciri și fâlfâiri de beteală, și abia, la marginea crângușorului, la semnul de recunoaștere: movila în forma de căciula, trebuia să se oprească. Timpul se socoti cu multă zgârcenie: jumătate de oră – drumul până la movilă, zece minute – pregătirea aparatelor, zece minute – schimbul de mesaje, adică verificarea propriu-zisă, zece minute – pauză, jumătate de oră – întoarcerea. În total un ceas și jumătate. Grupul de pe cerdac era compus din Ionel, Maria și Dan. Celălalt, din Lucia, Victor și Ursu. Dintre cei rămași în curte, în preajma cerdacului, cea mai nesuferită jumătate de oră o petrecu... Tic. Prichindelul izbutise, după niște sforțări crâncene, să împingă cepul butoiului afară. Își zdrelise degetele tot împingând și împingând, dar când își potrivi ochiul în cerculețul de lumină zări o sumedenie de lucruri și ființe, numai masa din fața cerdacului și aparatul care, probabil, se desfăta pe ea nu intra în raza privirilor lui. Dacă butoiul nu ar fi avut fund, l-ar fi potrivit la iuțeală cu ochiul de lumină spre masă, dar în situația în care se afla un singur lucru îi mai rămânea de făcut pentru a se înfrupta și el din minunăția din fața cerdacului: să ridice din când în când capul afară din butoi. Și treaba asta era foarte riscantă din cauza neînțelegerii dintre Ionel și Țombi. Cățelul stătea nemișcat, cu botul pe labe, la jumătatea distanței dintre butoi și cerdac. Ionel, crezându-se amenințat, pândea cu coada ochiului fiecare mișcare a cățelului. Și timpul se făcuse atât de leneș, că lui Tic îi venea să mănânce doagele. Dar nici cireșarii de pe cerdac n-o duceau mai bine. Și asupra lor se abătuseră frigurile, deși nu stăteau cu picioarele în apă ca prichindelul ciufulit și curios. Așteptarea îi ucidea și pe ei, și poate că se simțeau chiar mai încarcerați decât prizonierul din butoi. În sfârșit, Ionel își privi ceasul:
― Au trecut treizeci și cinci de minute... Ufff! Greu au mai trecut...
Maria uită într-o clipă toate certurile pe care le avusese cu Ionel. Mai că-i venea să-i sară de gât, dar, atinsă de nu știu ce fior al amintirilor, se mulțumi doar să se apropie de el și să-i urmăreasca febril, cu sufletul la gură, toate mișcările.
Tânărul fizician își mai privi o dată ceasul, răsuflă prelung, de parcă ar fi aruncat kilometri de văpaie din el, eliberă antena subțire și lungă, parcă fără de sfârșit, apoi începu semnalizările. Emițătorul se supuse tocmai apăsării degetelor. Țăcănituri, mai puternice, sau mai slabe, se auzeau distinct, semnalări repetate, repetate, repetate... cu pauze între ele, cu pauze pentru răspuns, dar pauzele rămâneau goale, tăcute. Niciun răspuns... Cuprins de îngrijorare, Ionel se uită iarași la ceas. Își strânse pumnii și se repezi din nou asupra emițătorului. Semnale, semnale, semnale, și pauze la fel de mute. O expresie de spaimă și durere se întipări pe fața fizicianului. Și ea deveni aproape groază când se uită la Maria. Aștepta cuvinte rele, priviri crude, aștepta cârlige reci în umeri și-n ceafă. Alături de Dan, Maria trăia însă aceleași emoții și aceleași spaime ca Ionel:
― Nu se poate! se răzvrăti ea. Nu se poate! Mai încearcă o dată. Haide!
Ionel se supuse îndemnului, mai ales că-l văzu si pe Dan clătinând energic din cap. Reîncepu semnalizările, dar emițătorul rămase în continuare mut și nemișcat. Gândurile care încolțeau în mintea celor trei cireșari se asemănau întocmai: sau erau prost făcute aparatele, sau se întâmplase ceva, sus, pe deal.”
(Constantin Chiriță, „Cireșarii“)
Textul 2
Telefoanele mobile
Un telefon mobil sau telefon celular (întâlnit și sub formele substantivizate „un celular”, „un mobil”) este un aparat electronic portabil, un dispozitiv mobil, care funcționează fără fir (prin radio) pe baza rețelelor GSM sau CDMA și este folosit în general pentru comunicații personale la distanță mare. Telefoanele portabile care nu se bazează pe rețele GSM sau CDMA nu trebuie numite „mobile”, deși sunt deplasabile, v. mai jos. Miniaturizarea continuă a permis ca în zilele noastre în telefoanele mobile să se mai integreze o serie întreagă de funcțiuni suplimentare, ca de ex. dictafon, aparat de fotografiat și filmat, aparat de accesat Internetul și webul, GPS, radio și multe altele, astfel rezultând un nou gen de telefon mobil, foarte „inteligent”, numit smartphone. Telefonul a devenit portabil la 20 februarie 1942, când americanul Donald M. Mitchell a cerut eliberarea unui brevet pentru telefonul său mobil, „Radio portabil pentru transmisie și recepție”. Dispozitivul transmitea folosind unde scurte, avea o rază de acțiune limitată și cântărea nu mai puțin de 2,5 kg. Au mai trecut 35 de ani până când telefoanele mobile au început să fie folosite pe scară largă, de oamenii obișnuiți. Inventatorul primului telefon mobil este considerat dr. Martin Cooper, fostul manager de sistem din cadrul companiei Motorola.[1][2] Primul apel de pe un telefon mobil a fost făcut de Cooper la 3 aprilie 1973. Abia în 1983 Motorola a prezentat primul telefon mobil comercial din lume, Dyna TAC 8000X. În ziua de azi telefonia celulară sau mobilă se bazează pe standardul de comunicații și rețeaua GSM. (https://ro.wikipedia.org/wiki/Telefon_mobil)
A.
1. Notează, din Textul 1, numele personajelor din grupul rămas pe cerdac.
2. Textul 1.
Timpul necesar pentru verificarea efectiva a aparatelor este de:
a) jumătate de oră
b) o oră și jumătate
c) treizeci și cinci de minute
d) zece minute
3. Textul 2.
Telefonul a devenit portabil la:
a) 20 februarie 1924
b) 20 ianuarie 1942
c) 20 februarie 1942
d) 30 februarie 1942
4. Textul 1.
În fragmentul extras din „Cireșarii“, de Constantin Chiriță, se evidențiază:
a) emoțiile unei încercări
b) dificultatea unui demers științific
c) frumusețea unei întâlniri cu prietenii
d) emoția și dificultatea care însoțesc un demers științific
5. Notează X în dreptul fiecărui enunț pentru a stabili corectitudinea sau incorectitudinea acestuia, bazându-te pe informațiile din cele două texte:
1- Veselia celor doi cireșari, Lucia și Ionel, este neîntemeiată.
2- Cireșarii socotesc cu multă zgârcenie timpul total pentru verificarea aparatelor.
3- Tic așteapta pe cerdac, alături de Dan, Maria și Ionel, să se desfășoare verificarea.
4- La prima încercare, aparatul rămâne fără răspuns.
5- Un telefon mobil funcționează fără fir (prin radio) pe baza rețelelor GSM sau CDMA.
6- Primul telefon mobil din lume cântărea câteva sute de grame.
6. Precizează, în două-trei enunțuri, o trăsătură morală a personajului Tic, identificată în fragmentul de mai jos, și mijlocul de caracterizare, ilustrându-l cu o secvență:
„Dintre cei rămași în curte, în preajma cerdacului, cea mai nesuferită jumătate de oră o petrecu...Tic. Prichindelul izbutise, după niște sforțări crâncene, să împingă cepul butoiului afara. Își zdrelise degetele tot împingând și împingând, dar când îți potrivi ochiul în cerculețul de lumină zări o sumedenie de lucruri și ființe, numai masa din fața cerdacului și aparatul care, probabil, se desfăta pe ea nu intra în raza privirilor lui.“
Deși se ascunde de ceilalți,Tic,prichindelul,dorește să-și găsească un punct bun de observație.Este insistent și dornic de a urmări încercările prietenilor mai mari.Dezamăgit privește,,lucruri și ființe, numai masa din fața cerdacului și aparatul care, probabil, se desfăta pe ea nu intra în raza privirilor lui.“Caracterizarea indirectă urmărește gesturile zadarnice ale lui Tic de a vedea mișcările din fața lui.
7. Prezintă un element de conținut comun celor două texte date, valorificând câte o secvență relevantă din fiecare text.
Cele două texte au un conținut comun reprezentat de tema dorinței de comunicare,prin inventarea unor dispozitive care să permită comunicarea la distanță, pentru ca oamenii să comunice,să aibă posibilitatea de a fi în legătură unii cu ceilalți.În textul 1, doi adolescenți au construit,,două aparate T.F.F., simple, portabile, pentru comunicări la mică distanță”și probează eficiența aparatului.
În textul 2,nonliterar,sunt prezentate etapele prin care telefonul mobil a deveni cel de astăzi- din 1942 până în 1983- când,,Motorola a prezentat primul telefon mobil comercial din lume, Dyna TAC 8000X.”
Astfel,inteligența oamenilor a dezvoltat aparate și dispozitive care să lege oamenii aflați la depărtare.
8. Crezi că, printr-o descoperire științifică, cei doi adolescenți pot contribui la dezvoltarea societății umane? Motivează-ți răspunsul, valorificând Textul 1.
Desigur cred că descoperirea științifică a celor doi adolescenți poate face diferența într-o lume în care inovația, ingeniozitatea și inteligența deschid calea progresului și a evolutiei civilizației.Mintea adolescenților dornici de nou,a cercetătorilor, mai ales, are mereu deschidere și, prin conexiunile inedite, propune soluții surprinzătoare la problemele considerate de nerezolvat.
Ionel și Maria,după multă muncă,,îndrăzneli, încercări, eșecuri și reușite, după „atâta sudoare extrașcolară“, cum glumea Dan,” reușesc să construiască,,două aparate T.F.F., simple, portabile, pentru comunicări la mică distanță” necesare expediției lor.
Orice noutate,schimbare contribuie la modificarea percepției,înțelegerii asupra vietii,fiindcă un pas mic pentru un omenire devine un pas uriaș pentru umanitate.Chiar din adolescență și mai târziu în maturitate cei dornici de a descoperi noul pot schimba viața semenilor.
9. Asociază fragmentul din „Cireșarii“cu un alt text literar,prezentând o valoare culturală comună, prin referire la câte o secvență relevantă din fiecare text.
Fragmentul din „Cireșarii“poate fi asociat cu romanul lui Jules Verne „20 000 de leghe sub mări“de Jules Verne, în care, pe lângă povestea captivantă a călătoriei subacvatice, sunt prezentate multe dispozitive tehnice care se află la bordul submarinului. Profesorul Pierre Aronnax, un renumit biolog marin francez, este fascinat de descoperirile științifice și de tehnologia avansată de pe,,Nautilus.”
De altfel, inventivitatea umană este valoarea evidențiată de cele două texte, ca rezultat al curiozității și al dorinței de explorare: tinerii din ,,Cireșarii”sunt preocupați de o invenție:,,două aparate T.F.F., simple, portabile, pentru comunicări la mică distanță”,ei sunt prieteni doresc să se audă în expediția lor; iar Jules Verne prezintă un submarin cu o alcătuire complexă, mult înainte ca un asemenea aparat să existe cu adevărat,, un obiect lunguieţ, în formă de fus, cîteodată fosforescent, şi cu mult mai mare şi mai rapid decît o balenă.” Tehnologia, la Verne, nu e importantă,pentru că face lumea mai bună, ci pentru că este un instrument de fugit din lume.
Impactul tehnologiei asupra vieții oamenilor este surprinzătoare, indiferent de epocă.
B.
1.Sunt corect despărțite in silabe ambele cuvinte din seria:
a) sem-na-li-ză-rile, mi-ni-a-tu-ri-zarea
b) semn-a-li-ză-ri-le, mi-ni-a-tu-ri-za-rea
c) sem-na-li-ză-ri-le, mi-ni-a-tu-ri-za-rea
d) sem-nal-i-ză-ri-le, minia-tu-ri-za-rea
2.Sunt derivate toate cuvintele din seria:
a) descoperiră, posesorii, miniaturizarea, transmitea
b) îndemn, prelung, funcționează, comunicații
c) prelung, țăcănituri, funcțiuni, comunicații
d) descoperiră, prelung, transmitea, comunicații
3.Sensul din text al cuvântului subliniat din fragmentul: „Primul apel de pe un telefon mobil a fost făcut de Cooper la 3 aprilie 1973.“ este:
a) alarmă
b) convorbire
c) interogare
d) proces
4.Enunțul care conține un omonim al cuvântului subliniat din secventa: „Deși nu-l avea întru totul la inimă pe Ionel, bătrânul paznic nu scăpase niciun prilej de a-i ajuta pe cireșari“ este:
a) Ploile dese au făcut mult bine solului.
b) Pădurarul se strecura prin desișul țepos.
c) Copacii deși ascundeau grădina bogată.
d) Deși în pădure sunt mulți brazi, ea se află la câmpie.
5. Selectează din fragmentul următor trei adjective, al căror caz îl vei preciza:
„Tânărul fizician își mai privi o dată ceasul, răsuflă prelung, de parcă ar fi aruncat kilometri de văpaie din el, eliberă antena subțire și lungă, parcă fără de sfârșit, apoi începu semnalizările.“
6. Alcătuiește un enunț interogativ în care substantivul „ceas“ să aibă funcția sintactică de atribut substantival genitival și un enunț asertiv în care pronumele relativ „care“ să aibă functța sintactică de subiect.
7. Transcrie propozițiile din fraza următoare, precizând felul acestora:
„Miniaturizarea continuă a permis ca în
zilele noastre în telefoanele mobile să se mai integreze o serie întreagă de funcțiuni suplimentare, ca de ex. dictafon,
aparat de fotografiat și filmat, aparat de accesat Internetul și webul, GPS, radio și multe altele, astfel rezultând un nou gen de telefon mobil, foarte „inteligent”, numit smartphone.“8. Rescrie textul următor, reprezentând reacția prietenului tău/prietenei tale la aflarea veștii că ți-ai luat un nou telefon mobil, corectând toate greșelile, indiferent de natura lor:
Ma bucur ca asteptarea ta luasese sfarseala, c-a stiam c-at de doritor erai sa a-i telefonul asta.
Subiectul al II-lea
Scrie rezumatul Textului 1.
Ionel si Lucia reușesc să realizeze aparatele T.F.F necesare expediției.
Toti,,cireșarii” știu că fără aceste aparate expediția lor nu se putea desfășura.Au fost ajutați de moș Timofte,bătrânul paznic al școlii,care i-a dus de multe ori în laboratorul de fizică. Tinerii vor să verifice aparatele și se împart în două grupuri,fiecare cu câte un aparat. Un grup rămâne în cerdac, iar celălalt merge lpe deal,la o distanță de doi kilometri.În acest timp,Tic se chinuie să găsească cel mai bun punct de observație, din butoiul în care era ascuns. După trecerea timpului stabilit, Ionel încearcă să contacteze grupul aflat pe deal. Nu primește niciun răspuns.Încercările lui repetate nu au niciun rezultat spre deznădejdea tuturor.Cei trei cireșari se gândesc că poate aparatele dau o eroare sau pe deal,la ceilalți, s-a întâmplat ceva neprevăzut.