vineri, 28 martie 2025

test ușor:,,Partida de șah” +Regulile_jocului_de_sah


   Textul 1

,,Un tânăr, lovit de necaz, s-a dus la o mânăstire, departe, și i-a spus unui bătrân înțelept:
– Viața m-a dezamăgit. Aș dori să ajung la lumina dumnezeiască, pentru a mă vindeca de suferință, dar nu sunt în stare și o știu prea bine. N-am să pot petrece ani și ani în rugăciune, post și învățătură. Este peste puterile mele. Nu se află oare o cale mai scurtă, pentru unul ca mine?
Învățătorul l-a întrebat:
– Te-ai concentrat vreodată în viața ta asupra unui lucru?
– M-am născut într-o familie bogată. N-a trebuit să muncesc niciodată. Ceea ce mi-a plăcut într-adevăr este jocul de șah. Îmi petreceam aproape tot timpul cu jocul acesta.
Învățătorul a chemat un călugăr și i-a cerut să aducă o tablă de șah și o sabie cu tăișul ascuțit, care strălucea în lumina soarelui. Învățătorul a așezat piesele de șah pe tablă și i-a spus călugărului, arătându-i sabia:
– Mi-ai jurat ascultare și credință. A venit vremea să mi-o dovedești. Ai să joci o partidă de șah cu acest tânăr, iar, dacă pierzi, am să-ți retez capul cu această sabie. Dacă vei câștiga, am să-i retez capul adversarului tău. Toată viața și-a închinat-o șahului și n-a făcut nimic altceva. Merită, așadar, să i se taie capul dacă pierde.
Cei doi jucători s-au uitat la învățător și au văzut că nu glumea. Au început să joace. Din prima clipă, tânărul a simțit un firicel de sudoare* curgându-i pe spinare, pentru că și-a pus viața în joc. Tabla de șah era lumea întreagă. Se făcuse una cu ea, era el însuși o tablă de șah. La început, tânărul a făcut câteva mutări mai proaste, apoi adversarul său, călugărul, a făcut o greșeală care a întors norocul de partea tânărului. Acesta a profitat și a atacat puternic. Călugărul începea să piardă.
Tânărul și-a privit adversarul pe furiș, fără să ridice capul. A văzut un chip inteligent și sincer, destul de muncit. S-a gândit la propria-i viață, plictisitoare și neînsemnată și s-a simțit pe dată cuprins de milă.
Tânărul începe să facă mișcări greșite, intenționat*. Își distrugea singur pozițiile. Avea să piardă.
Atunci, înțeleptul a răsturnat tabla de șah, iar piesele s-au risipit în toate părțile. Cei doi jucători l-au privit cu uimire.
– Nimeni n-a pierdut, nimeni n-a câștigat, a spus el. Nu va cădea niciun cap.
S-a întors către tânăr și i-a spus:
– Este nevoie de două lucruri: concentrare și milă. Tu astăzi le-ai învățat pe amândouă.”
                                  (Jean-Claude Carriere,, Partida de șah” în ,,Cercul mincinoșilor”;
                                        traducere din limba franceză de Brîndușa Prelipceanu și Emanoil Marcu)

TEXTUL 2

,,Șahul este un joc jucat de două persoane pe o tablă de șah, cu 32 de piese (câte 16 piese pentru fiecare jucător) de șase tipuri (vezi diagrama 2). Fiecare tip de piesă este mutată pe tablă în mod diferit. Scopul jocului este de a da mat, adică de a ataca regele în așa fel încât capturarea* lui să fie inevitabilă*. Jocul nu trebuie neapărat să se termine cu mat – jucătorii pot ceda*, dacă cred că vor pierde sau partida se poate termina cu remiză (egalitate).
Tabla de șah
Șahul este jucat pe o tablă de șah care este împărțită în 64 de pătrățele de culori alternative, asemănătoare cu cea folosită pentru jocul de „dame”. Fiecare jucător controlează șaisprezece piese care sunt așezate, la început, conform diagramei 1:
Mutările pieselor de șah:
• Regele poate muta exact un pătrățel pe orizontală, verticală sau diagonală. De asemenea, fiecare rege poate face o mutare specială numită rocadă, o singură dată în cursul unei partide.
• Turnul mută orice număr de pătrățele libere pe verticală sau orizontală. Această piesă este deplasată și la rocadă.
• Nebunul mută orice număr de pătrățele libere – de aceeași culoare – în diagonală.
• Dama poate muta orice număr de pătrățele libere pe diagonală, orizontală sau verticală.
• Calul mută în formă de „L”, două pătrățele pe verticală sau orizontală, plus un pătrățel pe direcția transversală*.
• Pionii au cele mai complexe* reguli de mutări:
- Un pion poate fi mutat înainte un pătrățel, dacă pătrățelul respectiv nu este ocupat. Un pion nu poate fi mutat înapoi.
- Pionii sunt singurele piese care capturează diferit față de cum mută. Ei pot captura o piesă inamică, aflată pe pătrățelul vecin de pe diagonală și doar înainte, pionul neputând captura înapoi.”
                                              (https://ro.wikipedia.org/wiki/Regulile_jocului_de_sah)
*capturare - luare a cuiva în prizonierat; (în text) eliminarea unei piese de joc a adversarului
*inevitabil - care nu poate fi evitat; de neocolit
*a ceda - a renunța
*transversală - perpendiculară *complexe - elaborate; formate din mai multe părți

 diagrama 1




                            diagrama 2



1. În ce situație un joc de șah se termină cu mat?
a) când jucătorii se află la egalitate;
b) când regele este atacat, iar capturarea lui este inevitabilă;
c) când un jucător crede că pierde și cedează;
d) când un pion este mutat strategic.
2. Notează „X” în dreptul fiecărui enunț pentru a indica dacă este „adevărat” sau „fals”,
bazându-te pe informațiile din Textul 2.

                                             Enunțul                           adevărat                             fals

Fiecare jucător controlează 64 de piese de șah.

Conform diagramei 2, fiecare pion valorează 8 puncte.

Conform celor două diagrame, fiecare jucător deține câte două turnuri.

Regele poate face rocada de mai multe ori în cursul unei partide.

3. Notează „X” în dreptul fiecărui enunț pentru a indica dacă este „adevărat” sau „fals”, bazându-te pe informațiile din Textul 1.

                                                Enunțul                              adevărat                     fals

Tânărul și-a petrecut aproape tot timpul jucând șah.

Învățătorul i-a cerut călugărului să aducă o tablă de șah și un cuțit cu tăișul ascuțit.

La începutul jocului, tânărul a făcut câteva mutări mai proaste.

Tânărul și-a privit adversarul drept în față și a văzut un chip inteligent, sincer și destul de muncit.

4. Tânărul este cuprins de milă atunci când:
a) înțeleptul spune că merită să i se taie capul dacă pierde;
b) face câteva mutări mai proaste;
c) se gândește la propria-i viață;
d) știe că va pierde.
5. Precizează, într-un enunț, motivul pentru care tânărul începe să transpire după ce începe jocul.
     Tânărul începe să transpire,după ce începe jocul, deoarece viața sa depinde de câștigarea partidei. 
6. Prezintă un element de conținut comun celor două texte date, valorificând câte o secvență  relevantă din fiecare text.
  În ambele texte jocul de șah este elementul principal.În primul text,tânărul bogat,leneș,răsfățat, de soartă,cu o,, viață, plictisitoare și neînsemnată” dorește să-și îndrepte viața prin rugăciune,dar îi cere unui înțelept o cale ușoară pentru a se îndrepta.Are o pasiune:jocul de șah,care nu-i pune la încercare puterile fizice,ci doar mintea.Se va întrece într-o partidă de șah cu un călugăr cu,,un chip inteligent și sincer, destul de muncit”cu o viață opusă lui.Va învăța că prin milă,compasiunea și concentrarea  va găsi,, lumina dumnezeiască”, pentru a se,, vindeca de suferință.”
  În al doilea text nonliterar este prezentat jocul de șah,scopul jocului,este prezentată tabla de șah, denumirile pieselor de șah,rolul lor în mutări și regula privind finalitatea jocului care,,nu trebuie neapărat să se termine cu mat – jucătorii pot ceda,dacă cred că vor pierde sau partida se poate termina cu remiză (egalitate).”
7.Motivează caracterul de valoare universală a compasiunii. În formularea răspunsului tău, vei porni de la secvența. „Tânărul și-a privit adversarul pe furiș, fără să ridice capul. A văzut un chip inteligent și sincer, destul de muncit. ” din Textul 1, valorificând și experiența personală sau de lectură.
   Compasiunea este o valoare esențială, pentru a ne îmbunătăți viața și pentru a construi relații sănătoase și armonioase cu cei din jurul nostru. Este o virtute care ne ajută să ne conectăm cu alți oameni, să le înțelegem suferința și să îi sprijinim în momentele dificile. Compasiunea este o emoție profundă care ne îndeamnă să fim conștienți de durerea celor din jur, este o combinație de înțelegere, empatie și dorința de a oferi sprijin și alinare, se bazează pe o conectare empatică autentică cu persoana în cauză și include acțiuni concrete pentru a aduce beneficii acesteia.
   Astfel,tânărul răsfățat cu o,, viață, plictisitoare și neînsemnată”este pus în fața unui alt tânăr cu un,,chip inteligent și sincer, destul de muncit” și înțelege că trebuie să fie conștient de felul acelui om,de suferința lui,îi oferă chiar câștigarea partidei de șah.A înțeles că prin acest joc își va îmbunătăți starea vieții sale, își va găsi pacea și iubirea din viață,se va simți mai bine în legătură cu el însuși.
8. Imaginează-ți că ești invitat să faci parte dintr-un club de șah pentru începători.
 Motivează dacă ai accepta sau nu invitația, raportându-te la regulile jocului pe care le-ai aflat din Textul 2
  Aș accepta invitația de a face parte dintr-un club de șah pentru începători,pentru că este un joc provocator și interesant. Consider că practicând acest „sport al minții” îmi pot antrena atenția, răbdarea și concentrarea, având în vedere faptul că jocul de șah presupune un set de reguli stricte, mai ales în ceea ce privește mutarea pieselor pe tablă. De asemena, acest joc mă poate ajuta să-mi dezvolt abilitățile de comunicare și de acceptare a eșecului fiindcă promovează competiția pozitivă, bazată pe respect față de adversar. În plus, fiind vorba de un club, pot să-mi fac prieteni noi, alți jucători neexperimentați alături de care să învăț.
  Așadar, aș accepta invitația de a descoperi secretele jocului de șah, un joc ce dezvoltă intelectul și autodiciplina.

9.  Asociază fragmentul din textul 1 cu un alt text literar,prezentând o valoare culturală comună, prin referire la câte o secvență relevantă din fiecare text.

Iată asocierea mea: este un fragment din romanul,, Jucătorul de șah”de Ștefan Zweig
(În anii de început ai celui de-al Doilea Război Mondial, la bordul unui pachebot ce se îndreaptă spre Buenos Aires, călătorii descoperă că printre ei se afla un campion mondial la șah,Czentovic. Talentul de șahist al jucătorului, fiu al unui luntraș sărac,e dublat de o lipsa de educație apropiată de grosolănie. Printr-un anume concurs de împrejurări, Czentovic ajunge să se înfrunte pe tabla de șah cu un grup de călători de pe vas, pe care îi învinge cu ușurință Atunci însă intră în scenă, cu totul surprinzător, un personaj straniu, al cărui trecut recent este legat de jocul de șah iîntr-un mod tulburător și sumbru, ce implica o confruntare cu anchetatorii gestapovisti ai Reichului nazist. Ideea de „joc al minții” capătă astfel o semnificație mult mai amplă, iar înfruntarea ce se prefigurează pe pachebot e doar ecoul alteia, una teribilă.)

Fragment:

,, McConnor îl ascultă. La următoarele mutări între cei doi a început un du-te-vino pe care noi, ceilalți, nu-l înțelegeam - deveniserăm de mai multă vreme niște simpli observatori. După vreo șapte mutări și un timp mai lung de gândire, Czentovic a ridicat privirea și a declarat:
- Remiză.
O clipă tăcerea a fost deplină. Dintr-odată se puteau auzi vuietul valurilor,fiecare pas de pe punte și șuierul ușor, discret, al vântului care pătrundea pe la îmbinările ferestrelor. Niciunul dintre noi nu respira: totul se întâmplase prea brusc și eram cu toții de-a dreptul speriați de situația incredibilă, de faptul că acel necunoscut reușise să-și impună voința în fața campionului într-o partidă deja pe jumătate pierdută. McConnor se lasă pe spate cu o smucitură și respirația ținută până atunci tâșni de pe buzele lui într-un ,Ah!" fericit. Eu, în schimb, îl studiam pe Czentovic. Încă de la ultimele mutări mi se păruse că fața lui pălise. Dar știa să se stăpânessc. Își păstra rigiditatea aparent nepăsătoare și, iîn timp ce a înlăturat cu o mână calmă piesele de pe tablă, a întrebat, ca într-o doară:
- Domnii doresc și o a treia partidă?"

În ambele fragmente sunt jucători care prin jocul de șah își descoperă felul de a fi .
  În primul text un tânăr dezamăgit de anii săi,răsfățat, dorește vindecare.Un înțelept îi oferă o lecție de viață prin confruntarea în jocul de șah cu un alt tânăr cu,, un chip inteligent și sincer, destul de muncit.”Cei doi tineri sunt total opuși:unul răsfățat ș plictisit de viața bogată,dorind ca poate prin rugăciune să se apropie de Dumnezeu,celălalt,călugărul,credincios,și-a petrecut viața în rugăciuni și muncă.Mila,compasiunea pentru tânărul călugăr l-a îndemnat să renunțe la un joc normal.
Înțeleptul i-a arătat că partida de șah  l-a învățat că prin încordarea minții și compasiunea faţă de suferinţa omului de alături își poate schimba atitudinea,încrederea în sine.
  În fragmentul din romanul,,Jucătorul de șah”de Ștefan Zweig,doi jucători de șah se confruntă într-o partidă:un campion care se stăpânește,rigid,calm și un necunoscut care-și impune,, voința în fața campionului într-o partidă” pe jumătate pierdută,dar care câștigă.Înteresantă este atitudinea campionului care se cunoaște și are încredere în ființa sa,știind că jocul lui a fost o încercare de a-i da satisfacție adversarului.

B.

1. Transcrie, din articolul de dicționar, sensul din Textul 2 al cuvântului subliniat.

JOC, jocuri, s.n. 1. Acțiunea de a se juca și rezultatul ei; activitate distractivă (mai ales la copii); joacă. ◊ Joc de societate = distracție într-un grup de persoane care constă din întrebări și răspunsuri hazlii sau din dezlegarea unor probleme amuzante. […] 2. Acțiunea de a juca;

2. Cuvântul care conține vocale în hiat din următoarea postare: „Pionii sunt singurele piese care capturează diferit față de cum mută”este:
a) pionii;
b) piese;
c) capturează;
d) diferit 
3.Șahul este ............... de către doi jucători
a) jucat;
b) jucată;
c) jucați;
d) jucate
=Tânărul cere sfatul înțeleptului ......................
a) bătrânul;
b) bătrânilor;
c) bătrân;
d) bătrână.
=Cei doi jucători fac ...................... greșeli.
a) același;
b) aceleași;
c) aceeași;
d) aceiași.
4. Rescrie secvența „Tânărul începe să facă mișcări greșite…” modificând numărul primului verb.
5.Cuvintele din enunțul „… înțeleptul a răsturnat tabla de șah.” au funcție sintactică de:
6. Imaginează-ți că ai participat la un concurs național de șah și ai pierdut. Scrie un mesaj de felicitare adresat adversarului tău. În redactarea răspunsului tău, vei utiliza:
– un verb la modul indicativ, timp viitor;
– enunț exclamativ 
7. Rescrie enunțul de mai jos, corectând greșelile de orice fel.
                    Înțeleptul a obligat-o pe tânăr să joacă șah.
8.Arată felul propozițiilor din fraza următoare și raporturile dintre propoziții:
,, Învățătorul a chemat un călugăr și i-a cerut să aducă o tablă de șah și o sabie cu tăișul ascuțit, care strălucea în lumina soarelui.

Subiectul II

   Scrie  rezumatul textului 1.

 Un tânăr dezamăgit de viața dusă în bogăție cere sfatul unui bătrân înțelept de la o mânăstire.Nu știe cum se poate vindeca de starea lui de nemuncit,are doar plăcerea de a juca șah.Învățătorul are o atitudine serioasă și îl invită să joace șah cu un călugăr,dar impune o regulă:celui care va pierde îi va fi retezat capul.Tânărul știe că și-a pus viața în joc și este emoționat.În timpul jocului norocul este de partea tânărului care îl privește pe călugăr și-i vede chipul inteligent,sincer,dar obosit de muncă.Și-atunci se preface că greșește,dându-i acestuia câștig.Înțeleptul înțelege jocul tânărului,răstoarnă tabla de șah și declară că niciunul nu e câștigător.Îi arată astfel tânărului că prin această partidă a învățat despre concentrare și milă.