luni, 8 mai 2017

fragment epic--Alice în Țara Minunilor de Lewis Carroll

Imagini pentru imagini alice in tara minunilor

Imagini pentru imagini alice in tara minunilor

,,Aşezată lângă sora ei, pe malul apei, Alice începuse a se plictisi, pentru că nu avea nimic de făcut. Ba chiar, o dată sau de două ori, aruncase o privire asupra cărţii pe care o citea sora ei, dar nu văzu nici poze, nici dialog: „La ce-o fi bună o carte fără poze şi fără dialog?” se întrebă Alice. Şi doar ce era pe punctul de a chibzui (atât cât se poate chibzui pe o arşiţă ca asta, care te îndeamnă la moţăit) dacă plăcerea de a împleti o coroniţă de flori merita osteneala de a se ridica şi de a culege margarete, când, deodată, un Iepuraş Alb, cu ochii de mărgean, trecu în fugă chiar pe lângă ea. Nimic nu fu în măsură să-i stârnească mirarea; nu i se păru neobişnuit nici chiar atunci când îl auzi pe Iepuraş bombănind: „Vai, vai, vai! O să întârzii!” Mai târziu, când se gândi la întâmplarea asta, îşi dădu seama că s-ar fi cuvenit să o mire, dar, în acea clipă, totul îi păru cât se poate de firesc.”

   Opera epică este creația literară în care autorul își exprimă gândurile, emoțiile, viziunea despre lume, în mod indirect, prin intermediul personajelor angajate într-o acțiune relatată de un narator. Fragmentul selectat din opera literară,, Alice în Țara Minunilor” de Lewis Carroll aparține unei opere epice.
     Un prim argument în sprijinul acestei afirmații îl reprezintă acțiunea simplă, liniară. Alice,personajul din acest fragment,este într-un moment de liniște alături de sora ei,care citește.Este pe malul unei ape,plictisită,n-o atrage cartea și în tăcerea sa interioară se-ntreabă despre cartea fără poze și dialog.În arșița zilei nu este atrasă nici de a culege flori pentru o coroniță.Toropeala care o transpune în vis este întreruptă de fuga unui Iepuraș Alb,pe care îl aude,,bombonind”,bolborosind despre o întârziere. Pe Alice n-o miră apariția și vorbele vietății.                                                              Un alt argument îl reprezintă personajele:Alice,o fată plictisită,nu este atrasă de locul în care se află-malul unei ape,de cartea citită de sora ei,arșița o transpune într-o lume ireală,de aceea vede Iepurele,îi aude glasul și totul i se pare firesc, n-o uimește starea de visare,care o cuprinde.Naratorul ilustrează astfel însușirile fetei predispusă la visare, prin felul în care pătrunde în gândurile ei.,îi urmărește imaginația. Naratorul este omniscient și obiectiv, relatând la persoana a III-a și neimplicându-se în text. El cunoaște totul despre personaj,face referire la gândurile fetei,la cuvintele monologului..Perspectiva narativă îi aparține naratorului obiectiv.Iepurașul Alb este un personaj episodic,de basm, este asociat cu iubirea, norocul, timiditatea, viteza, renașterea, armonia și percepția, vorbește și este înțeles de Alice,care, trăind într-o lume ireală,îi observă ,,ochii de mărgean”(roșu-roz),îl aude și îl înțelege.
          În ceea ce privește modurile de expunere, remarcăm narațiunea, întâmplările fiind relatate prin tehnica înlănțuirii. Monologul este un alt mod important de expunere care ajută la caracterizarea personajelor. Descrierea este secundară, având rolul de a crea o atmosferă magică.  
          În concluzie, datorită acțiunii simple, a personajelor și a naratorului omniscient, se poate afirma că fragmentul citat aparține unei opere epice.