Am citit cartea ,,Toate pânzele sus”, dar mi-a plăcut și filmul și m-a uimit locul unde își propusese căpitanul Anton Lupan să conducă goeleta Speranța, în căutarea prietenului său, Pierre Vaillant- ei bine, da: în Țara de Foc, adică la capătul lumii, adică în sudul Americii de Sud, acolo unde se întinde legendara regiune Patagonia.Mă uit pe un album cu hărți și poze și găsesc Ushuaia e cel mai sudic oraș al Terrei,îmi place o poză cu fascinantele colonii de lei de mare, cu simpaticele lor ritualuri,în alta văd zburătoare care mai de care mai fascinante, ce trăiesc în perfectă armonie cu pinguinii, focile de mare și orcile. Iată o poză interesantă :El Tren del Fin del Mondo (Trenul de la Capătul Lumii), care trece pe lângă Cascada la Macarena, pe lângă colibele unor triburi indigene Yamanas care au populat mii de ani acest loc. Cascade, râuri, lacuri, păduri magice – o lume de poveste.De ce mă interesează Țara de foc?acolo în mijlocul verii este ceva ciudat :într-o singură oră un om poate experimenta mai multe anotimpuri: vara, primăvara (sau toamna) și iarna –soare,cald,după vreo 15 minute,a venit norul,s-a pornit vântul și, la un moment dat începe să ningă abundent!
Dar chiar
așa: de unde vine denumirea de Țara de foc?
----oare de la focurile aprinse pe țărm de locuitorii originari, yahganiii
insulei când vedeau vasele europenilor mergând spre bogățiile din vestul
îndepărtat?de ce le aprindeau?poate să-i avertizeze pe cei care erau la pescuit, să se
întoarcă acasă sau să sperie navele europene, fiindcă, aprinzând mai multe
focuri, se dădea impresia că erau mai mulți... sau la focurile acelea se
încălzeau,pentru că țara este situată în zona de climă rece în emisfera de sud
a globului?
Cred că zonele australe (ca și cele arctice) au ceva special, o magie pe care nu se găsește altundeva prin lume. Culoarea cerului este deosebită, lumina soarelui este alta decât chiar și în zonele temperate, unde se află și România.Florile au niște culori extrem de vibrante, unele de-a dreptul țipătoare, fauna este destul de săracă: guanacul,vulpea lui Magellan, vulpea albastră, pe stâncile abrupte sălășluiesc pescărușii și albatroșii, iar la baza acestor stânci sunt pinguinii.
Am aflat că un român,Iuliu Popper (1857-1893)ce participa la prospecțiunile geologice din zonă a numit râuri și munți din Țara de Foc cu nume românești: Capul Sinaia,lacul Bușteni, râul Ureche sau Rosetti, munții Manu sau Carmen Sylva.
Cum să-mi închipui acestă ȚARĂ a focului? asemenea soarelui prin razele sale, focul cu flăcările lui simbolizează purificare, iluminare,a fost smuls din cer și dăruit oamenilor,aducându-le căldură,iubire,fericire....o astfel de ȚARĂ este ca o cetate a fericirii....
Să nu uit că am învățat despre ȚĂRI și la noi în Romănia : țara Hațegului;țara Făgărașului;țara Moților;țara Loviștei;țara Călatei; „Țara dincolo de negură” din bălțile Dunării-cartea lui Sadoveanu----voi scrie și despre ele,când voi afla mai multe.......