vineri, 10 decembrie 2021

îți propun un test pentru evaluarea națională de la vară.....

 

,, Când am sosit acasă de la concurs, i-am găsit pe ai mei la masă, gata să-nceapă să mănânce. Cum era și firesc, m-au întrebat ce subiect ne-au dat și ce am făcut la examen.
 — Ne-a dat să scriem o poveste pe care o știm, cu cuvintele noastre.
— Ei, și tu ce poveste ai scris?
— Păi... ce să scriu... o poveste pe care o știam de la Ana... cu niște pungași isteți!
— A... cap sec! scrâșni tata din dinți la mine... Cui ăi fi semănând, nu știu! Numai pungași, hoți și haiduci îți umblă prin minte... Numai Iancu Jianu și Ghiță Cătănuță! Aventurile lui Sherlock Holmes! Altceva mai știi? Mai citești tu altfel de cărți?
Este adevărat că întotdeauna mi-au plăcut întâmplările cu hoți și romanele polițiste! Pe vremea aceea, eram, cred, unul dintre cei mai credincioși cititori ai lui N.D. Popescu, faimosul romancier popular, specialist în „viețile de haiduci!” Îi citeam așa-zisele „nuvele originale” pe nerăsuflate, de câte două-trei ori la rând și tot nu mă săturam, căci aveau un farmec specific lor, pe care nu l-am întâlnit în operele multor scriitori consacrați.
Tata își continua rechizitoriul, iar eu îl ascultam mirat că este atât de furios pe eroii mei, care-mi dăduseră atâtea emoții și-mi procuraseră atâtea ore de nevinovată plăcere...
— Auzi, nu mai știa dumnealui alte povești. Cu împărați..., cu zâne..., cu Feți-Frumoși..., cu Zmei, cu..., în fine... n-a găsit de scris altceva decât isprăvile unor hoți! Numai hoți și haiduci... N-ai să faci nicio ispravă! Cine știe ce gogomănii ăi fi scris! Crezi că o să le placă ălora de la „Tinerimea” povești de astea?
 Deși mă făcusem mic și mă cuprinsese sfiala și-mi părea rău de timpul pierdut în dimineața aceea frumoasă de primăvară, totuși cutezai să-i răspund:
— Eu nu-nțeleg de ce ești așa de înverșunat? Ce, numai mie îmi plac toate astea? N-a scris Ghica, în Scrisorile lui către Alecsandri, două povestiri cu haiduci: Aliuță, cu haiducul Bujor, și Șanta cu Codreanu? N-a scris și N.D. Popescu: Iancu Jianu, zapciu și Iancu Jianu, căpitan de haiduci? Și apoi Bucura Dumbravă, romanul Haiducul, tot cu viața lui Iancu Jianu, care, la urma urmelor, nu era un haiduc ca toți haiducii, că era de neam boieresc și fusese mai înainte zapciu?!
— Hm... hm! tuși tata, că nu-i prea convenea pomelnicul, de care rămase foarte surprins, neașteptându-se la această bibliografie haiducească – dar de unde le mai știi toate astea?
— Le-am citit în biblioteca ta, unde am găsit și Aventurile celebrului detectiv englez Sherlock Holmes și Arsène Lupin!
— Hm! Așa îmi trebuie, dacă țin biblioteca descuiată, să-și bage nasul în ea toți neghiobii! Dumnealui citește d-astea... Boccaccio și „Kikirezul”! (...)
— Păi dacă nu trebuie citite, de ce le ții în bibliotecă? Pune-le pe foc!
 — Obraznicule, acum îmi faci și tu morală? Alea să le citești mai târziu... Acum să citești: Cuore... Micul Lord... Singur pe lume... Robinson Crusoe...
— Gulliver în Țara piticilor... Cinci săptămâni în balon... continuai eu în râs. Le-am citit și p-astea de câte două, trei ori, dar m-am plictisit de ele... mai vreau și altfel de cărți!
— Ah, cui Dumnezeu ăi fi semănând, nu știu, că m-ai scos din pepeni! Dar abia mă lăsă tata, că mă luă mama în primire:
— Colegul tău, Vasile Velciu, mi-a spus că ai de gând să te faci haiduc! E adevărat?
— Da, e adevărat că mi-ar plăcea să mă fac haiduc..., dar mai târziu! (...)
 — Ah, zevzecule, mă apostrofă tata din nou, d-aia n-o să faci nicio ispravă la „Tinerimea”, că-ți umblă prin cap numai blestemății. ”

                                                                                               (Grigore Băjenaru, Cișmigiu&Comp.)

( rechizitoriu – acuzarea pronunțată de procuror la judecată; (aici) un șir de acuzații violente

zapciu – rang de conducător al unei subdiviziuni dintr-un județ, care strângea datoriile și plățile neachitate)

 

!!!!Asociază fragmentul din Cișmigiu&Comp., de Grigore Băjenaru, cu un alt text literar studiat sau citit ca lectură suplimentară, prezentând, în 50–80 de cuvinte, o asemănare și o deosebire între ele.

Cred că o asemănare se poate stabili între protagonistul romanului ,,Cișmigiu&Comp”., de Grigore Băjenaru și Hermione Granger, personajul feminin din seria de volume,, Harry Potter” de J.K. Rowling. Amândoi sunt iubitori avizi de carte.
Primul este un tânăr care a epuizat deja volumele de literatură pentru vârsta lui, trecând la cele destinate adulților: opere scrise de Boccacio, Sir Arthur Conan Doyle, Ion Ghica , iar fata consideră că răspunsurile la întrebări le poate afla îndeosebi din cărți, devenind în timp o „enciclopedie ambulantă”. Spre deosebire de personajul lui Grigore Băjenaru, o prezență veridică în universul romanului -este licean, citește din scriitori consacrați, Hermione acționează într-o lume fantastică, fiind descendenta unei familii de vrăjitori care poartă numele de „Încuiați”. Datorită pasiunii pentru lectură, ea devine o elevă strălucită, contribuind, prin abilitățile sale, la salvarea prietenilor ei, Harry și Ron.

      SUBIECTUL AL II-LEA

Te numești Traian și ești redactorul-șef al revistei școlii. Redactează un interviu imaginar, de cel puțin 150 de cuvinte, cu un coleg/colegă pasionat/ă de lectură, Ionuț/Ioana care să cuprindă prezentarea unei emoții/a unui sentiment din timpul lecturii unui volum preferat. În text, vei introduce o secvență narativă, una descriptivă și una argumentativă.

                                 Pentru mine, o carte este bună când mă recheamă...

Ca redactor-șef al revistei școlii noastre o voi cita pe  J.K. Rowling, autoarea seriei Harry Potter, care consideră că „Dacă nu-ți place să citești, înseamnă că n-ai găsit cartea potrivită”.
 Și în acest context, am ales să realizez un interviu cu Ioana, colega mea de clasă, participantă la Olimpiada de Lectură.
                 Dragă Ioana,aș vrea să mă ajuți să realizez un interviu,în care tu să vorbești despre sentimentele trăite în lecturile tale.Iată întrebările mele:
                  Îți mai amintești cum ai început să citești?
 De mică am fost fasciată de cărți, de ceea ce se ascunde în ele. Poate tocmai această curiozitate m-a ajutat să citesc încă de la vârsta de 5 ani.
                 Poți să-mi spui trei motive care te-au determinat să citești?
 Îmi plăcea să îi imit pe cei mari și astfel am luat prima carte în mână, apoi ilustrațiile mi-au stârnit curiozitatea,dar ce m-a determinat mai mult a fost faptul că uneori părinții nu îmi puteau citi poveștile preferate.
                  Cât timp dedici lecturii?
Nu-mi pot închipui cum ar decurge o zi fără să pătrund în lumea ființelor de hârtie măcar o oră,oricând. De obicei, citesc în weekend,ba chiar pierd noțiunea timpului. Norocul meu este   la fiecare două zile am antrnamente la dans,apoi plimbări cu bicicleta și.....
                   După ce criterii alegi o carte?
Pentru mine, o carte este bună atunci când reușește să-mi trezească anumite trăiri și emoții, când mă recheamă.În general, îmi aleg cărțile în funcție de numele autorilor, de recomandări, dar și după titlu.
                    Care este ultima carte citită?
Ultima carte citită este ,,Mândrie și prejudecată”, de Jane Austen. O carte pe care am primit-o cadou,iar mama mi-a spus că e scrisă într-o manieră unică, mereu actuală, care abordează numeroase subiecte inspirate din lumea și viața secolului al XIX-lea.Sigur,mama consideră că a fost cel mai revoluționar roman feminist, oferindu-mi o poveste despre vremurile trecute ale societății  engleze.
                      Ce sentimente, stări, reacții ai avut la finalul lecturii?
 Finalul cărții mi-a provoacat regretul despărțirii de personajele pentru care am încercat sentimente și stări diferite,de la mâhnirea provocată de inegalitatea socială la bucuria manifestată odată ce Elizabeth Bennet,personajul meu preferat, răzbate într-o societate cu idealuri și convingeri complet diferite.
                   Descrie, în maximum patru enunțuri, personajul preferat din această carte.
 Complexitatea personajului Elizabeth Bennet m-a copleșit,este ființa cu principii solide de viață. Mi-a plăcut  stilul vioi, ironia înțepătoare, forța de caracter, modul de a privi lumea.                   
                    Ce  întâmplare te-a impresionat?de ce?                           
 M-a impresionat momentul în care Elizabeth Bennet a dat dovadă de un caracter foarte puternic pentru acea epocă, refuzând cererea în căsătorie a domnului Darcy. Aceasta îl înfruntă, jignită de atitudinea lui discriminatorie și îndurerată de faptul că el a contribuit la sfârșitul unei povești frumoase de iubire între sora ei, Jane, și domnul Bingley. Este evident că Liz este total diferită de celelalte fete de vârsta ei, pentru că nu pune preț pe situația materială, ba dimpotrivă, admiră persoanele inteligente, evoluate spiritual și emoțional.
                   Ce preferi: să vizionezi filmul sau să citești cartea?
 Întotdeauna m-a interesat ecranizarea unei cărți, după ce am citit-o, pentru a întâlni o altă perspectivă asupra romanului, oferită de un regizor. Personal, prefer lectura unei cărți decât vizionarea filmului, pentru a avea șansa de a-mi forma propria viziune asupra personajelor construite, a cadrelor, asupra lumii și a vieții, împletită cu cea a scriitorului.Mi-a plăcut însă și ecranizarea romanului cu actorii englezi:Jennifer Ehle și Colin Firth,filmat în Derbyshire(Anglia).
                   Ce carte ai recomanda cititorilor revistei școlii?
 Le recomand să se oprească asupra romanului ,,Mândrie și prejudecată”,să fie cuceriți de maniera elegantă, ușor comică în care a fost scris.Jane Austen,autoarea, tratează într-un mod unic tema aparențelor înșelătoare, îndemnând cititorul, prin intermediul unei povești de dragoste, să analizeze circumstanțele și oamenii, înainte de a eticheta și de a judeca.Este o carte pentru adolescenți,replici inteligente,altceva decât romanele ,cărțile de astăzi.

         Să admirăm și vremurile de demult trecute,poate învățăm și altfel de comportament!!!!!!!!

Ioana,își mulțumesc pentru răspunsurile tale ,sper ca articolul nostru să fie citit cu plăcere de colegii și profesorii noștri....pe curând și la bună citire!!!!!!!!!!