( Ioana Pârvulescu,Viitorul începe luni)
( Ioana Pârvulescu,Viitorul începe luni)
Te îmbrățișează cu drag, Al. Vlahuță,
când ai împlinit șaptesprezece ani.”
Dragul meu jurnal,
(Mircea Pricăjan, Pumn de fier)
Subiectul I
Textul 1
XXIV
Antoine de Saint-Exupéry, Micul Prinț
traducere de Ioana Pârvulescu
Textul 2
1 Notează locul în care se află personajele din primul text și ce provizie au epuizat.
2 Scrie în casetă litera corespunzătoare răspunsului corect, valorificând informațiile din textul 2. Constelațiile sunt: a. aglomerări de corpuri cerești invizibile; b. forme compuse din stele strălucitoare; c. obiecte care se mișcă la întâmplare pe cer; d. stele care se mișcă de la stânga la dreapta.
3 Scrie în casetă litera corespunzătoare răspunsului corect, valorificând informațiile din textul 2. Cerul de zi este plictisitor, pentru că: a. astronomul observă greu realitatea; b. lumina soarelui este prea puternică; c. norii sunt în continuă transformare; d. soarele și luna se pot vedea ușor.
4 Scrie în casetă litera corespunzătoare răspunsului corect, valorificând informațiile din textul 1. În secvența „Nu înţelegeam ce vrea să spună, dar am tăcut... Ştiam prea bine că nu trebuia să-i pun întrebări.”, atitudinea care se evidențiază este:
a. bunăvoința față de un prieten;
b. dorința de comunicare directă;
c. refuzul comunicării directe;
d. rezistența la schimbare.
5 Notează „X” în dreptul fiecărui enunț pentru a stabili corectitudinea sau incorectitudinea acestuia, bazându-te pe informațiile din cele două texte.
Enunțul Corect Incorect
6 Menționează, într-un enunț, două trăsături ale textului dialogat, prezente în al doilea text.
7 Prezintă, în cel puţin 30 de cuvinte, o legătură care se poate stabili, la nivelul conținutului, între fragmentul din Micul Prinț de Antoine de Saint-Exupéry și fragmentul din interviul Cerul, de fapt, nu există..., luat lui Adrian Șonka.
8 Crezi că oamenii pot descifra tainele universului? Motivează-ți răspunsul, în 50 – 90 de cuvinte, valorificând unul dintre textele date.
9 Asociază fragmentul din Micul Prinț de Antoine de Saint-Exupéry cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, prezentând, în 50 – 100 de cuvinte, o asemănare și o deosebire de conținut dintre acestea.
B.
Răspunsul corect:
2 Construiește un enunț cu omonimul lexico-gramatical al cuvântului cer din secvența „Înseamnă că-ți place să te uiți la cer, să-l observi”.
4 Precizează ce parte de vorbire sunt și ce funcție sintactică au cuvintele ziua, cerul și plictisitor din enunțul „[...] ziua cerul e plictisitor.”
5 Notează, în dreptul fiecărui enunț de mai jos, A, dacă este adevărat și F, dacă este fals. Reformulează apoi enunțurile pe care le consideri false, astfel încât să devină adevărate.
6 Alcătuiește un enunț interogativ prin care te adresezi astronomului Adrian Șonka, în care să existe o propoziție subordonată completivă directă, introdusă prin pronume relativ.
Subiectul al II-lea
Citește fiecare dintre textele de mai jos pentru a putea răspunde cerinţelor formulate:
Textul 1
(Cișmigiu & Comp. Bună dimineața, băieți!, de Gr. Băjenaru)
Textul 2
Te îmbrățișează cu drag, Al. Vlahuță
Când ai împlinit șaptesprezece ani
A.Scrie răspunsul pentru cerinţele de mai jos cu privire la textele date.
1. Numește două calități ale profesorului, așa cum se desprind din textul 1, pe baza unor secvențe din fragment. 2 p
2. 2. Unul dintre prietenii nedespărțiți ai marelui poet care moare pe data de 19 noiembrie 1919 a fost:
3. a. Mihai Eminescu
4. b. I.L. Caragiale
5. c. Alexandru Vlahuță
6. d. Toma Dicescu
7. Scrie litera corespunzătoare răspunsului corect......
3. Profesorul Toma Dicescu obișnuia ca atunci când ajungea în clasă:
a. să rămână în picioare
b. să se așeze pe scaun
c. să fie abătut
d. să le facă elevilor semn să se așeze
Scrie litera corespunzătoare răspunsului corect........
4. În textul 2 nu se evidențiază:
a. dragostea paternă
b. nevoia de noroc
c. faptul că fericirea este condiționată de bunătate
d. nevoia unei conștiințe curate
Scrie litera corespunzătoare răspunsului corect.......
5. Notează X în dreptul fiecărui enunț pentru a stabili corectitudinea sau incorectitudinea acestuia, bazându-te pe informațiile din cele două texte. 6 puncte
Enunţ corect incorect
Personajul-narator din Textul 1 l-a cunoscut personal pe Delavrancea
Nea Tomiță este numele profesorului de limba română al personajului-narator.
Două dintre personajele operelor lui Al. Vlahuță au fost: iconarul Grigorescu și negustorul Mogâldea.
Vlahuță o sfătuiește pe fiica sa să fie dreaptă cu sine și aspră cu ceilalți.
Condiția ca un om să fie fericit este ca el să fie un om bun. Pentru ca un om să fie bun, din puncul de vedere al lui Vlahuță, el trebuie să se analizeze permanent.
6. Menționează în câte un enunț tiparul textual din fiecare dintre fragmentele de mai jos.
a) Era bătrân, în ultimul său an de învățământ, căci anul următor a ieșit la pensie. Mărunt și gras, cu mustăți și cioc, cu ceas de aur purtat la vestă, Nea Tomiță, cum îi ziceam noi, ne făcea lecții frumoase. Era un om de o rară sensibilitate și avea pentru scriitorii noștri clasici un adevărat cult.
b) – Băieți... am să vă dau o veste nespus de tristă... Marele nostru poet Alexandru Vlahuță nu mai este în viață!
7. Precizează, în cel puțin 30 de cuvinte, o legătură care se poate stabili, la nivelul conținutului, între fragmentul din opera Cișmigiu & Comp. Bună dimineața, băieți!, de Gr. Băjenaru și scrisoarea semnată de Al. Vlahuță.
8.Redactează un text de 50-90 de cuvinte, care să susțină punctul tău de vedere în legătură cu sfaturile părintești ale lui Al. Vlahuță și necesitatea acestora în formarea unui adolescent.
B. Scrie răspunsul pentru cerinţele de mai jos cu privire la textele date:
1.Desparte în silabe cuvintele următoare și precizează numărul de sunete și de litere al fiecărui cuvânt: „ceartă“ și „deșteptăciunea“.
2. Valoarea verbului subliniat din secvența: „Na fost măcar unul care să nu contribuie“ este:
a. predicativă
b. copulativă
c. impersonală
d. auxiliară
Scrie litera corespunzătoare răspunsului corect.....................
3. Rescrie enunțul: „Trăiam pentru prima dată o asemenea durere“ înlocuind termenul durere cu un antonim și termenul prima cu un sinonim.
4. Transcrie din fragmentul următor trei substantive cu funcții sintactice diferite, precizându-le: Vlahuță era pentru noi, elevii, unul dintre cei mai mari poeți pe care îi cunoșteam.
5. Transformă construcția activă din secvența: so citești și atunci cu sufletul senin de azi într-o construcție pasivă.
6. Alcătuiește un enunț asertiv în care cuvântul prostie să aibă funcția sintactică de atribut substantival genitival și un enunț interogativ în care termenul tău să aibă funcția sintactică de atribut adjectival în nominativ.
7.Completează spațiile libere din textul de mai jos cu forma adecvată: Dar mai ales (a voi – modul indicativ, timp viitor anterior, persoana I, număr singular) ..................................... să scriu de-a dreptul în sufletul tău ………………………….. (adjectiv pronominal demonstrativ, forma de apropiere) lucru: Să nu faci nicio faptă a cărei amintire te-ar putea face vreodată să roșești.
8.Asociază fragmentul din Cișmigiu & Comp. Bună dimineața, băieți!, de Gr. Băjenaru cu un alt text literar studiat sau citit ca lectură suplimentară, prezentând, în 50-90 de cuvinte, o asemănare și o deo - sebire dintre aceste
SUBIECTUL al IIlea
Imaginează-ți că ai primit de la tatăl tău scrisoarea redactată de Al. Vlahuță. Redactează o pagină de jurnal, în 100-150 de cuvinte, în care să descrii emoțiile/experiențele, sentimentele generate de scrisoare. În cadrul textului vei respecta convențiile jurnalului, vei prezenta o secvență descriptivă și una explicativă.
Iată un text în care sunt folosite următoarele perechi paronimice: complement/compliment, familial/familiar, jantă/geantă, pronume/prenume.
Am analizat orice complement din text,dar n-am primit din partea prietenului meu,căruia i-am arătat exercițiul niciun compliment,a fost indiferent.Mă așteptam la o atitudine familiară,prietenoasă,pentru că toți ai mei au avut față de el o purtare familială,apropiată,îl strigă chiar cu un prenume de alint.El însă se adresează cu pronumele,,tu”oricărui om,indiferent de vârstă-așa a văzut în filme! Mă gândesc totuși,ca să-i dovedesc prietenia mea:să-i fac un cadou:o geantă pentru echipamentul lui....e forbalist!!!În final să nu uit:îi amintesc,fiindcă este uituc:bicicleta lui este pe jantă,are cauciucurile dezumflate.Și uite-așa sunt un prieten bun!!!