luni, 10 februarie 2025

test ,,Cireșarii”de Constantin Chiriță + ,,Barca-primul-vehicul-din-istoria-omenirii”


Textul 1
,, ― Grozav! Acceptă Lucia. Şi poate că n-ar strica să ne prefacem că tocmai pe el îl căutăm...
Nu mai era nici o îndoială pentru nimeni. Individul care înainta cu paşi neverosimil de lungi, înalt şi deşirat şi slab ca o prăjină, cu o pălărioară verde ca un coif de hîrtie, care purta o pană de cocoş chiar în vîrful ţuguiului, cu puşca pe umăr, cu cizme lucitoare strînse pe gambe, nu era altul decît Petrăchescu, posesorul bărcii de cauciuc.
Lăsînd aparatul în paza nesigură a unor păsărele, cei trei porniră în goană spre vînător. Petrăchescu venea întins spre ei, dar îşi încetini mersul cînd descoperi că tocmai el era ţinta celor trei tineri.
― Ce vi s-a întîmplat, cetăţenilor? îi întîmpină el cu o voce subţire, piţigăiată. Vă goneşte din urmă vreo dihanie?
Cetăţenii îl salutară cu respect, toţi. Dar de vorbit, numai Ursu putea să vorbească, Lucia şi Victor nu-şi puteau reţine gîfîitul sonor şi neprefăcut. Şi Ursu îşi învinse timiditatea, aproape ţipînd la vînător:
 ― Plecăm pentru cîteva zile într-o excursie...
 ― Nu trebuie să ţipi, domnule, îi tempera vînătorul zelul. Am urechi destul de bune. Amîndouă, nu cum zice lumea.
Ursu se fistici dintr-odată:
― Ştiţi... Adică nu într-o excursie... Ne-am gîndit, noi... ştiţi... o expediţie ştiinţifică... Noi şi alţi prieteni... ştiţi... Poate că ne ajutaţi şi dumneavoastră...
― Aha! pricepu vînătorul. Vreţi să vă ajut într-o excursie... Păi dacă-mi stă în putinţă, cu cea mai mare plăcere, pe cinstea mea... Arătaţi-mi un altul care cunoaşte mai bine decît mine regiunea!... Nu s-a născut încă, pe cinstea mea. Aţi nimerit exact unde trebuie, adică aţi bătut exact la uşa cea bună, pe cinstea mea... Şi cam ce vă doare?
După o scurtă luptă cu sine însuşi, Ursu îndrăzni:
― V-am ruga din suflet să ne împrumutaţi cîteva zile... barca dumneavoastră de cauciuc!
Vînătorul îşi plimbă degetele pe sub pălăria ţuguiată, coborînd-o pînă la sprîncene. Barba, parcă despărţită de maxilar, i se roti de cîteva ori, oferind un spectacol de circ, care însă în loc să-i amuze îi sperie pe spectatori. Rîsul vînătorului suna forţat:
― Hm... Hm... Barca! Lucru rar... Hm... Lucru foarte greu de găsit... Lucru imposibil de găsit, pe cinstea mea.
― Dacă... Nu ştiu cum să vă spunem... interveni Lucia. Ne-am gîndit la chirie... Adică ne-am gîndit că poate vreţi s-o vindeţi. Sîntem gata să renunţăm la toate economiile noastre...
Vînătorul se uită şi mai atent la cei trei tineri. Oferta făcută de ei nu-i displăcea de tot. Se gîndea mai ales la chirie, şi văzîndu-i îmbrăcaţi curat, Lucia chiar cu o anumită eleganţă, îşi închipui că economiile lor nu erau de lepădat. De aceea, după ce-şi mai scarpină o dată ceafa, se hotărî să le răspundă cu o promisiune:
― Hm... Văz că vă gîndiţi la chirie, că de vîndut, n-aş vinde barca, în mormînt de-aş fi, pe cinstea mea. N-aş vinde-o nici măcar pentru cinsprezece mii, nici dacă mi s-ar da în loc un vapor... Da-n ce parte faceţi excursia? La Poarta Dracului?
Lucia îl atinse încet cu cotul pe Victor, şi tînărul, ca şi cum s-ar fi trezit atunci dintr-o lungă meditaţie, spuse:
― A, nu la Poarta Dracului. Poate mai tîrziu, dar pentru Poarta Dracului nu avem nevoie de barcă. Ne-am gîndit să mergem cîteva zile la Lacul Păstrăvilor...
Vînătorul se înnegură la faţă. Era cît pe-aci să spună ceva, chiar deschise gura, dar dintr-o dată se răzgîndi.
― E o regiune foarte frumoasă şi foarte puţin umblată, spuse cu un ton rugător Lucia. Am putea descoperi multe lucruri acolo...
 ― Ştiu... ştiiiiiiiu, îi răspunse vînătorul în zeflemea. Dar, din păcate, numai spre sfîrşitul lui august v-aş putea împrumuta barca. Pînă atunci absolut imposibil, pe cinstea mea.
― Numai pentru cîteva zile, se rugă Ursu.
Vînătorul îşi desprinse iarăşi bărbia de maxilar rotindu-şi-o însă de astă dată în direcţie contrară:
― Hm." Eu nu am obiceiul să vorbesc în vînt, pe cinstea mea. Vă convine în august?... Bine!... Nu vă convine?... Bună ziua! Clar sau nu?... Deşi, eu v-aş da un sfat părintesc: Mai bine v-aţi căuta altă regiune. Sînt prea multe primejdii acolo, pe cinstea mea.
După ce-şi puse pentru ultima dată la bătaie cinstea, vînătorul îşi scoase în semn de salut pălărioara cu pană mîndră de pe vîrful capului şi se depărtă cu aceiaşi paşi neverosimil de lungi.
Cireşarii se uitară unii la alţii întristaţi, dar dezolarea nu-i paraliza pentru multă vreme. Îşi amintiră toţi odată, ca la un semnal, de aparatul lăsat la poalele movilei şi porniră într-acolo, hotărîţi parcă să doboare toate recordurile tuturor curselor cu obstacole. Primul care ajunse la movilă, lăsîndu-şi prietenii cam pe la jumătatea drumului, fu, bineînţeles, Ursu.”

                                                  (Constantin Chiriță—,,Cireșarii”)

Textul 2
,,Barca se numără printre cele mai vechi unelte folosite de om, încă din cele mai îndepărtate timpuri. Ea este cu mult mai bătrână decât căruța, apărută foarte târziu, abia după născocirea roții.
Dacă privim în trecutul îndepărtat al istoriei noastre, oamenii au cunoscut mai întâi transportul pe apă, și mai apoi cel pe uscat.
Necesitatea transportului pe apă a fost resimțită acut și datorită faptului că, la începuturile civilizației, oamenii au locuit mai întâi în apropierea apelor, acolo unde găseau mai ușor hrană, decât în câmpii sau lângă păduri, ale căror produse sunt legate de anumite anotimpuri.
De altfel, și primele locuințe înjghebate de om au fost lacustre, adică construite pe piloni deasupra apelor, pentru a-i feri de furia animalelor de pradă, în fața cărora omul se găsea neputincios, chiar și atunci când cunoscuse deja lancea cu vârf de cremene.
Însă, chiar dacă oamenii au locuit mai întâi în apropierea apelor, ei nu au reușit încă de la început să le pătrundă tainele, să le stăpânească furia și nici să plutească pe ele.
În prima etapă, și ne referim la perioada în care omul nu se deosebea prea mult de celelalte viețuitoare, acesta s-a văzut stânjenit în căutarea hranei sale de prezența unui element care, atunci ca și acum, acoperea cea mai mare parte a globului pământesc, și pe care oamenii l-au numit „APĂ”. Cuvântul ,,Apă” are cel puțin 4000 de ani vechime, fiind cunoscut în limba sanscrită ca ,,apas” foarte apropiat de ,,apă” din limba română, mai degrabă decât cu ,,aqua” din Latină.”

                     ( Dragoș Ionescu, Barca-primul-vehicul-din-istoria-omenirii-fenicienii-primii-navigatori-din-mareaneagra-scurta-istorie-a-navigatiei-partea-1, https://marina-noastra.ro)

 1.Transcrie, din textul 1, doi termeni din câmpul lexical al fizionomiei.
  2.Încercuiește litera corespunzătoare răspunsului corect, valorificând informațiile din textul 1.          Cel care cunoaște cel mai bine regiunea este: a. Ursu b. Lucia c. Petrăchescu d. Victor
  3.Încercuiește litera corespunzătoare răspunsului corect, valorificând informațiile din textul 2. Oamenii au locuit mai întâi lângă: a. munți b. ape c. câmpii d. păduri.
   4. Încercuiește litera corespunzătoare răspunsului corect, valorificând informațiile din textul 1.
Cireșarii lasă aparatul în grija: a. vânătorului b. nimănui c. lui Ursu d. lui Tic
   5.Notează „X” în dreptul fiecărui enunț pentru a marca dacă acesta este adevărat sau fals, bazându-te pe informațiile din cele două texte.

Textul 1

                Enunțul                                                         Adevărat          Fals
Cireșarii sunt sinceri cu Petrăchescu.
Pescarul era înalt și slab.
Ursu nu era timid.

Textul 2

               Enunțul                                                         Adevărat            Fals
Roata datează dinaintea bărcii.
Oamenii știau să se apere ușor de animale.
Cuvântul ,,apă” este mai vechi de 4000 de ani. 
6.Precizează o trăsătură a lui Petrăchescu, identificată în fragmentul de mai jos, și mijlocul de caracterizare utilizat, ilustrându-l cu o secvență relevantă:
,, ― Aha! pricepu vânătorul. Vreţi să vă ajut într-o excursie... Păi dacă-mi stă în putinţă, cu cea mai mare plăcere, pe cinstea mea... Arătaţi-mi un altul care cunoaşte mai bine decât mine regiunea!... Nu s-a născut încă, pe cinstea mea. Aţi nimerit exact unde trebuie, adică aţi bătut exact la uşa cea bună, pe cinstea mea... Şi cam ce vă doare?”
Petrachescu- este un personajul încrezător în cunoștințele lui despre locurile pe care trăiește.Se arată binevoitor,dorește să-i ajute pe cei care-i cer sprijinul.Totuși pare lăudăros,prefăcut, spunând că,,nu s-a născut încă”cineva asemănător lui.Limbajul lui este fals,nenatural,al unui om îngâmfat,lăudăros,în care nu trebuie să ai încredere.
7.Prezintă un element de conținut comun celor două texte date, valorificând câte o secvență relevantă din fiecare text.
  În ambele texte există un element comun:barca,un vehicul plutitor de dimensiuni mici, necesar vieții.În textul 1, un grup de adolescenți vor să plece într-o expediţie ştiinţifică la Lacul Păstrăvilor, o regiune foarte frumoasă şi foarte puţin umblată și au nevoie de,, o barcă de cauciuc”pe care vor s-o împrumute de la un vânător.În textul 2,text nonliterar,se arată despre apariția bărcii,, printre cele mai vechi unelte folosite de om, încă din cele mai îndepărtate timpuri”,pentru că oamenii au trăit la început în apropierea apelor.
8.Crezi că excursiile sunt importante pentru dezvoltarea adolescenților? Motivează-ți răspunsul, valorificând textul 1 și experiența personală sau culturală
    Participarea la excursii educaționale poate avea o serie de beneficii semnificative pentru dezvoltarea adolescenților. Aceste experiențe din afara clasei pot îmbunătăți performanța școlară, pot stimula interesul pentru învățare și pot dezvolta abilități esențiale precum gândirea critică, rezolvarea de probleme și creativitatea.
De asemenea, excursiile cu scop educațional oferă oportunități valoroase pentru adolescenți să experimenteze  diversitatea culturală,să exploreze diferite domenii de interes și să-și descopere pasiunile și talentele. Aceste experiențe pot avea un impact profund asupra dezvoltării lor personale și pot contribui la formarea lor ca indivizi responsabili, informați și angajați în comunitatea lor. Excursia școlară este una dintre cele mai interesante, plăcute si utile activităţi extrașcolare, provocând contactul direct cu mediul, aceasta însemnând o percepere activă a unor zone geografice, peisaje, acţionand direct asupra acestora.În textul 1,un grup de elevi vor să plece într-o expediţie ştiinţifică la Lacul Păstrăvilor, o regiune foarte frumoasă şi foarte puţin umblată și au nevoie de o barcă.
Prin aceste acţiuni adolescenții dobândesc informaţii, îşi formează reprezentări, trăiesc experienţe de învăţare, de aceea, conţinutul trebuie ales cu grijă, bine corelat cu scopul şi obiectivele, perioada să fie corespunzătoare unei bunei desfăşurări a activităţii.
   În concluzie, excursiile reprezintă un instrument valoros în arsenalul educării timpurii. Oferind oportunități de învățare multi-senzorială, stimulând curiozitatea și imaginația, dezvoltând abilitățile sociale și conectând materiile școlare cu experiențele din viața reală, aceste excursii sunt o investiție esențială în dezvoltarea lor ca cetățeni ai lumii. Prin promovarea și susținerea acestor experiențe educaționale în afara clasei,se poate contribui la formarea unei generații de tineri bine pregătiți, încrezători și dedicați în construirea viitorului lor dorit.
9. Asociază fragmentul din „Cireșarii” de Constantin Chiriță cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, prezentând o valoare comună, prin referire la câte o secvență relevantă din fiecare text.
Fragmentul din romanul ,,Cireșarii" îl pot asocia cu un pasaj din romanul,,Ocolul pământului în 80 de zile"de Jules Verne, tema lor comună fiind spiritul de aventură al unor tineri și dorința de a deveni exploratori. Diferența dintre cele două texte este că în textul ,,Cireșarii" copiii exploratori pleacă într-o expediție științifică și caută o barcă cu care vor străbate un râu,iar în,,Ocolul pământului în 80 de zile" Phileas Fogg, un gentlemen puţin ciudat din Londra, pleacă într-o călătorie în jurul lumii care va dura 80 de zile,traversează Asia,Pacificul,ajunge în America și află că vaporul care-l readuce în Anglia plecase.Găsește totuși un mic vas,îl cumpără,arde toate părțile din lemn și după multe aventuri ajunge la Londra și câștigă pariul.
Asemănarea dintre personajele textelor este spiritul de aventură,dorința de cunoaștere,persevernța în îndeplinirea scopurilor propuse.Și adolescenții și călătorul englez sunt dornici de a înfrunta neprevăzutul cu orice mijloace de transport,dorința de aventură este mai presus de orice risc ar întâlni.

B.

1.În secvența „Eu nu am obiceiul să vorbesc în vânt, pe cinstea mea.”, există:
a.    patru diftongi. 
b. un triftong, trei diftongi și un hiat.
 c. un triftong și trei diftongi.
 d. patru diftongi și un hiat.
2.S-au format prin derivare ambele cuvinte din seria:
a. ,,îndepărtare”, ,,anotimpuri”.
b. ,,neputincios”, ,,pământesc”.
c. ,,îndepărtat ”, ,,trecutul”.
d. ,,resimțită”, ,,apelor”.
3. Sinonimele cuvintelor subliniate în secvența:
„Individul care înainta cu paşi neverosimil de lungi, înalt şi deşirat şi slab ca o prăjină [...] nu era altul decât Petrăchescu, posesorul bărcii de cauciuc.” sunt, în ordine:
a. adevărat, slab.
b. necrezut, dezlânat.
 c. incredibil, dezordonat.
4. Cuvintele subliniate în secvența
„Individul care înainta cu paşi neverosimil de lungi, înalt şi deşirat şi slab ca o prăjină, cu o pălărioară verde ca un coif de hârtie, care purta o pană de cocoş chiar în vârful ţuguiului, cu puşca pe umăr, cu cizme lucitoare strânse pe gambe, nu era altul decât Petrăchescu, posesorul bărcii de cauciuc.”
sunt utilizate, în ordine, cu:
a. sens propriu, sens propriu.
 b. sens figurat, sens figurat.
c. sens propriu, sens figurat.
d. sens figurat, sens propriu.
5. Selectează, din fragmentul următor, trei verbe aflate la timpuri diferite ale modului indicativ, pe care le vei preciza:
,, ― Aha! pricepu vânătorul. Vreţi să vă ajut într-o excursie... Păi dacă-mi stă în putinţă, cu cea mai mare plăcere, pe cinstea mea... Arătaţi-mi un altul care cunoaşte mai bine decât mine regiunea!... Nu s-a născut încă, pe cinstea mea. Aţi nimerit exact unde trebuie, adică aţi bătut exact la uşa cea bună, pe cinstea mea... Şi cam ce vă doare?.”

                            Verbul                                                            Timpul verbului selectat

6. Alcătuiește un enunț interogativ, în care substantivul comun ,,barcă” să fie în cazul genitiv
și un enunț imperativ, în care substantivul comun „apă” să aibă funcția sintactică de complement prepozițional.
7. Transcrie propozițiile din fraza următoare, precizând raportul dintre acestea:
 ,,Cireşarii se uitară unii la alţii întristaţi, dar dezolarea nu-i paraliza pentru multă vreme.”.
8. Rescrie textul următor, corectând greșelile de orice natură:
Un acident de automobile schimbă totul. Prizonieră într-un corset de gips, Ruthie învață mai întâi să se cunoască și să facă față neputinții. Din fericire, ajutată de familie și de prietenii care se perindă prin camera ei, aducându-i daruri frumoase și povești de viață, Ruth se simte mai puțin singură, mai puțin abandonată și găsește forța de ași vindeca trupul și sufletul[..]

SUBIECTUL AL II-LEA

Imaginează-ți că ai fost în excursie într-o peșteră.
Redactează un text narativ în care să prezinți o întâmplare petrecută în timpul acestei călătorii.
Străbat cu prietenii o pădure de fag și în liniștea ei aud trosnind o creangă mare, am știut imediat că e un urs.  L-am văzut l mare si negru, de cum ne-a simțit ,a fugit în tufișuri,alerga rupând crengile sub picioare, în valea de lângă noi. M-a fermecat sunetul acela, al ursului care aleargă – parcă treceau caii sălbatici cu viteză prin pădure.Curioși ,am mers pe urmele lui  și am ajuns într-un loc unic,minunat,frumos:Peștera Urșilor.Un om ce stătea rezemat de un brad imens,înalt(așa ceva văzusem în filme)mi-a spus că numele i se trage de la numeroasele fosile ale urșilor de cavernă descoperiți aici, urși care se adăposteau în peșteri în urmă cu 15.000 ani. Se pare că se retrăgeau să moară în același loc în care muriseră și predecesorii lor, și de aceea numărul mare de schelete descoperite în aceasta peșteră. 
 Am intrat împreună cu el,deși simțeam în mine fiori.Și iată-ne în prima din cele trei galerii : Galeria Urșilor (sau a Oaselor) denumită astfel după scheletele urșilor găsite aici, cranii și multe vetre sau culcușuri ale urșilor. Pe pereți se mai văd zgârieturi adânci făcute de ghearele lor, urșii de atunci având până la 3 m lungime.În Galeria Urșilor am văzut stalagmite în formă de pagode, animale fabuloase desenate și stânci ca niște statuete, de aici și numele sugestiv cu care au fost botezate.Am descoperit o urmă de profil al unui urs.Mi-am trecut mâna pe peretele șlefuit de vreme și-am simțit ușoare denivelări,probabil că, în agonia lui, gigantul s-a sprijinit de perete,căutând un ultim reazăm,o speranță că se mai poate îndrepta,nu se va prăbuși.Ciudat! ceva îmi atrăgea mâna parcă în adâncul peretelui,auzeam un muget straniu,un sunet de durere,peretele aproape se mișca.Nu-mi puteam dezlipi mâna și-atunci am înțeles că-n ultimele lor clipe de viață,urșii mureau alături de pereții peșterii,care le era ultima apropiere.
   A fost o părere,un adevăr,dar am trăit o clipă unică de întoarcere la un moment  de durere,de despărțire a unor ființe de viață.
    Începe ușor, abia simțit, să se însereze.La ieșirea din peșteră,omul acela cu privirea blândă  îmi șoptește  că urșii sunt mult mai prietenoși decât oamenii. Totul e să le respecți tihna și echilibrul, să nu dai buzna în viața lor...au ei un fel de privire care parcă te înseamnă,care te poate urmări ca o vrajă... Neobișnuit de straniu și dureros.....