duminică, 2 februarie 2025

test: ,,Alec Blenche, Erus și Valea Recunoștinței” + Fundația Vodafone. Școala din viitor. Mediul de viață – pădurea


A.
Textul 1
,,Se făcu liniște în timp ce Erus, Alpi și Roua lăsară câteva momente pentru ca toate aceste învățăminte să se așeze bine în inimile lor și să nu le uite niciodată. Deodată se auzi vocea lui Sucre, care stătea nemișcat în fața unui arbore înalt.
− Hei, hei! Ia uitați-vă ce scrie aici!
Erus se uită atent în direcția lui Sucre și văzu că în fața lui era un semn pe care scria cu litere mari: „Spre Grădina Recunoștinței”. Iar pe spatele semnului se citea inscripția: „Intră numai dacă știi răspunsul”.
− Oare despre ce răspuns este vorba? întrebă Sucre, făcând câțiva pași înainte în pădure.
De undeva dinspre copacii înalți se auzi o voce gravă și pătrunzătoare:
− Lumea are destui munți frumoși, lacuri mărețe, păduri viu colorate și câmpii înflorite. Are destule stele și promisiunea unui răsărit și a unui apus în fiecare zi. Acum lumea are nevoie doar de mai mulți...
Apoi se făcu liniște. Copiii se priviră unul pe altul, neștiind ce să facă mai departe. Era clar că era un fel de ghicitoare, o provocare peste care trebuiau să treacă. Dar care era răspunsul? După câteva clipe de uluire, Sucre, care era un băiat mai simplu, dar sincer și direct, încercă un răspuns în șoaptă:
− Mai mulți câini și pisici. […]
− Nuuuu, nu acesta este răspunsul corect. Mai aveți două încercări, se auzi din nou vocea.
− Ah, îmi pare rău, spuse degrabă Sucre, nu voiam să dau răspunsul, era doar o sugestie.
− Nu-i nimic, Sucre, îl încurajă Erus. Mai avem două șanse, îi dăm noi de cap.
− Este însă clar că nu de câini și pisici are lumea nevoie acum, deși sunt niște animale adorabile, interveni și Alpi. Cred că răspunsul corect este...
Se opri un pic pentru a-și drege glasul, după care continuă foarte mulțumit de sine:
− Mai mulți pomi fructiferi?
− Nuuuu, se auzi din nou vocea. Mai aveți o singură șansă. […]
Roua scoase o mână de miez de nucă din rucsacul lui Erus și începu să mestece încet. Se întoarse apoi cu spatele spre pădure. Se uită în urmă de unde veniseră. Din acel punct se vedea și mai bine peisajul superb din Valea Recunoștinței: pășunea înverzită, plină de flori și de fluturi și poteca șerpuind elegant ca un șnur maroniu. Văzu apoi că undeva în dreapta lor se afla un lac ale cărui ape sclipeau auriu, oglindind lumina soarelui care strălucea pe cer, acoperind tot pământul cu căldura sa. Se uită apoi în jos și zări chiar la picioarele sale niște flori pe care nu le mai văzuse niciodată.
Erau atât de frumoase, încât se așeză numaidecât în genunchi, pentru a le privi mai îndeaproape. Printre flori, zburau gâze și albinuțe și fluturi, într-o lume numai de ele știută. Închise ochii și trase puternic aer în piept.
− Cred că știu răspunsul, spuse ea deodată. […] Uitați-vă, continuă prințesa, apele, florile, pădurea, cerul, promisiunea unui răsărit și a unui asfințit în fiecare zi, soarele. […] Toate acestea au nevoie de mai mulți oameni care să le aprecieze. De mai mulți oameni care să le observe. […]
− Răspuns corect, se auzi deodată vocea gravă.
Apoi, din hățișurile pădurii, își făcu apariția în fața lor un cerb alb. Copiii îl priviră cu uimire. Era atât de alb, încât ai fi zis că era îmbrăcat în zăpadă. În afară de asta, era mult mai mare decât un cerb normal, iar coarnele sale erau lungi și groase. Însă cel mai mult te atrăgeau la el ochii: exprimau o bunătate cum rar mai văzuseră vreodată.
− Bine ați venit în Pădurea Furioasă! Eu sunt Arvin și sunt aici să vă ajut. […]
− Și cum ne poți ajuta? întrebă Erus.
− Vă voi conduce prin cele trei punți, răspunse cerbul.
− Cele trei punți? Ce mai sunt și astea? întrebă Sucre.
− Sunt cele trei locuri de trecere care duc spre Grădina Recunoștinței.
− Ah, ca niște poduri, așa, spuse Alpi. Păi, asta e ușor, am trecut noi de lucruri mult mai grele.
− Și totuși, micuțule măr vorbăreț, eu o să vă însoțesc pe acest drum.
Apoi cerbul se întoarse spre pădure și scoase un muget puternic. După asta, trase aer în piept și își ridică spre cer coroana bogată de coarne.
− Prima oară va trebui să trecem prin Pădurea Furioasă, spuse apoi cerbul.”

                                                                            (Alec Blenche, Erus și Valea Recunoștinței)

(cerbul, un animal sacru – domnitorul pădurilor, care reprezintă bunătatea, puritatea, onoarea şi cinstea

Textul 2
,,Pregătire: asigurarea unei conexiuni stabile la internet și a accesului elevilor la activitatea online
Descriere
În această activitate, elevii vor explora un parc, comparându-l cu pădurea pentru a înțelege diversitatea ecosistemelor. Se vor examina diferențele dintre ecosistemele naturale și cele modificate de om, evidențiind bogăția biodiversității în mediile naturale, prin exemplul pădurii și analizând straturile acesteia și funcțiile lor. Activitatea va continua cu observarea viețuitoarelor care locuiesc în copaci și cu analiza comparației dintre pădurile de foioase și cele de conifere. Activitatea își propune să crească gradul de conștientizare a elevilor privind importanța conservării ecosistemelor naturale.
Ce este un mediu natural? La începutul activității, elevii vor descoperi ce este un parc și care sunt caracteristicile acestuia. Tot în acest moment, se prezintă asemănările și deosebirile dintre o pădure și un parc, din punctul de vedere al biodiversității.
Pădurea – Elevii vor învăța de ce ecosistemele naturale au o biodiversitate mai mare, având ca exemplu pădurea, apoi vor afla despre straturile unei păduri și rolul acestora.

                               (Fundația Vodafone. Școala din viitor. Mediul de viață – pădurea (text adaptat)

                                       https://www.scoaladinviitor.ro/activitati/mediul_de_viata_padurea)


A
1. Completează spațiile libere cu informațiile din textul 1.
Personajele textului, care nu sunt oameni, se numesc:........................  și .........................................
2. Încercuiește litera corespunzătoare răspunsului corect, valorificând informațiile din textul 1. Sucre crede că lumea are nevoie de:
un arbore înalt.
mai multe animale.
liniște.
promisiuni.
3. Încercuiește litera corespunzătoare răspunsului corect, valorificând informațiile din textul 2.
Scopul activității online este:
cunoașterea viețuitoarelor din mediile naturale.
asigurarea biodiversităţii.
implicarea tot mai conştientă a elevilor în conservarea ecosistemelor naturale.
promovarea ecosistemelor modificate de om.
4. Încercuiește litera corespunzătoare răspunsului corect, valorificând informațiile din textul 2.
Spre deosebire de ecosistemele naturale, cele modificate de om:
au mai multe straturi.
au o biodiversitate mai mică.
au o biodiversitate sporită.
au un singur rol.
5. Notează „X” în dreptul fiecărui enunț pentru a stabili dacă este adevărat sau fals, bazându-te pe informațiile din cele două texte.
Textul 1

Enunţul

Adevărat

Fals

 

Erus descoperă primul indicatorul de la intrare.

 

Alpi greșește al doilea răspuns la ghicitoare.

 

Ghicitoarea este scrisă pe indicator.

 

Textul 2
Enunţul

 

Adevărat

 

Fals

Activitatea online are un nivel de dificultate foarte scăzut.

Elevii care au împlinit 14 ani pot participa la activitate.

În timpul activității, elevii explorează întâi parcul, apoi pădurea.

6.Transcrie, din secvența următoare, două figuri de stil diferite, pe care le vei preciza:
„Din acel punct se vedea și mai bine peisajul superb din Valea Recunoștinței: pășunea înverzită, plină de flori și de fluturi și poteca șerpuind elegant ca un șnur maroniu. Văzu apoi că undeva în dreapta lor se afla un lac ale cărui ape sclipeau auriu, oglindind lumina soarelui care strălucea pe cer, acoperind tot pământul cu căldura sa.”
--epitet:,, peisajul superb; pășunea înverzită”
--comparație:,, poteca șerpuind elegant ca un șnur maroniu”

7. Prezintă,o diferență între limbajul utilizat în textul 1 și cel din textul 2, valorificând câte o secvență relevantă din fiecare text:

--Limbajul din textul 1 este literar,autorul a creat un univers imaginar,original,în care personajele își transmit emoții,sentimente,atitudini printr-un limbaj expresiv:figuri de stil,imagini artistice;limbajul din textul 2 este nonliterar conține informații despre mediul natural,într-un limbaj clar și precis,lipsit de expresivitate artistică,în care cuvintele sunt folosite în sensul lor propriu;sunt folosiți termeni științifici și tehnici:..............................................

8.Ce simte prințesa Roua când privește peisajul din jurul ei? Justifică-ți răspunsul prin referire la o emoție, valorificând textul 1.

-- Roua este încântată de priveliștea minunată pe care o vede și admiră fiecare parte a peisajului văzut, este unn tablou fascinant plin de culoare,de mișcare,unic, asemenea unui colț de rai care ar trebui admirat de oamenii dornici de frumos.

9. Asociază fragmentul din opera literară „Erus și Valea Recunoștinței” de Alec Blenche cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, prezentând o valoare comună, prin referire la câte o secvență relevantă din fiecare text.

  Cerbul auzit de personaje semnifică lumea curată,iar pentru a fi cunoscută se cere un proces de inițiere prin care trec numai ființele dornice de cunoaștere,de a vedea frumosul din natură,din lume.Este necesară trecerea unor punți, legături între spații,între lumi diferite.

  La fel în basmul,,Harap Alb”,trecerea podului reprezintă pentru mezinul craiului trecerea către o altă etapă a vieții.Și pentru el și pentru personajele din textul 1 podul este șansa cunoașterii lumii,un act de curaj,afundarea în necunoscut.
B.
1.Secvența în care se află, indiferent de ordinea lor, un diftong, un triftong și un hiat este:
„În fața lui era un semn pe care scria...”
„îmi pare rău, nu voiam să dau răspunsul.”
„cât de apropiat se simțea de ei”
„mai aveți două încercări, se auzi...”
2.Cuvintele subliniate în secvența :
„Și totuși, micuțule măr vorbăreț, eu o să vă însoțesc pe acest drum” s-au format prin:
derivare (1) , derivare (2).
conversiune (1) , derivare (2).
conversiune (1) , compunere (2).
derivare (1) , conversiune (2).
3. Sensul secvenței subliniate în enunțul: 
„Erus, Alpi și Roua lăsară câteva momente pentru ca toate aceste învățăminte să se așeze bine în inimile lor.” este:
să stea pe loc.
să încerce să intre.
să încapă.
să se întipărească.
4. Antonimul primului cuvânt subliniat și sinonimul celui de-al doilea cuvânt subliniat din fragmentul:
 „Toate acestea au nevoie de mai mulți oameni care le aprecieze. De mai mulți oameni care le observe.” sunt:
să desconsidere, să ignore.
să evalueze, să vadă.
să prețuiască, să neglijeze.
să disprețuiască, să remarce.
5. Selectează, din secvența următoare, trei substantive în cazuri diferite, pe care le vei preciza:
„Se vor examina diferențele dintre ecosistemele naturale și cele modificate de om, evidențiind bogăția biodiversității în mediile naturale.” 
6.Alcătuiește un enunț imperativ, în care pronumele personal „tu” să fie în cazul acuzativ (1) și un enunț interogativ, în care pronumele demonstrativ „aceea” să fie în cazul dativ (2).
7. Transcrie propozițiile din fraza următoare, precizând felul fiecăreia: „Se uită apoi în jos și zări chiar la picioarele sale niște flori pe care nu le mai văzuse niciodată.”
8. Completează spațiile libere din textul de mai jos, reprezentând mesajul unui elev, cu forma corectă a cuvintelor scrise între paranteze: 

(a ști, modul conjunctiv, timpul prezent, persoana a II-a, numărul singular) că, într-o zi, am observat, la marginea (pădure, cazul genitiv, numărul singular, articulat cu articol hotărât), o ursoaică (pronumele relativ care, cazul genitiv) pui erau foarte drăguți. (a dori, modul condițional-optativ, timpul perfect, persoana I, numărul singular) să stau (numeralul cardinal 12, în litere) ore să-i privesc!

SUBIECTUL al II-lea

Scrie rezumatul textului 1.

În liniștea din jur, Erus, Alpi și Roua înțeleg învățămintele pe care nu le vor uita.Sucre îi îndeamnă să privească un semn de pe un arbore cu o inscripție care îi atenționa că pot merge spre Grădina  Recunoștinței, dacă vor ști un răspuns.O voce gravă, misterioasă le descrie frumusețea lumii și le cere să-i completeze spusele.Copiii încearcă să găsească un răspuns,iar încercările lui Sucre,ale lui Alpi nu sunt corecte.Doar Roua dă răspunsul corect,după ce privește priveliștea minunată din jurul lor.Totul are nevoie de oamenii care vor aprecia frumosul din natură.După răspunsul corect,în fața copiilor apare un cerb alb cu ochii plini de bunătate.Cerbul Arvin le spune că-i va conduce prin cele trei punți spre Grădina Recunoștinței,dar mai întâi vor trece prin Pădurea Furioasă.

Aventura din Valea Generozității scoate în evidență un subiect grav și de actualitate – cel al Pământului aflat în pericol din cauza poluării și a lipsei de grijă a oamenilor față de mediul înconjurător. Cot la cot cu Erus și prietenii lui cu chip de fruct, soare, animăluțe și rouă.