duminică, 9 februarie 2025

test de iarnă: poezia,,Miezul iernii”de Vasile Alecsandri + FRUMUSEȚEA IREALĂ A FULGILOR DE NEA. CURIOSUL DOMN „SNOWFLAKE” BENTLEY

 

Testul 1

,, În păduri trăsnesc stejarii! E un ger amar, cumplit!
Stelele par îngheţate, cerul pare oţelit,
Iar zăpada cristalină pe câmpii strălucitoare
Pare-un lan de diamanturi ce scârţâie sub picioare.

Fumuri albe se ridică în văzduhul scânteios
Ca înaltele coloane unui templu maiestos,
Şi pe ele se aşează bolta cerului senină,
Unde luna îşi aprinde farul tainic de lumină.

O! tablou măreţ, fantastic!.. Mii de stele argintii
În nemărginitul templu ard ca vecinice făclii.
Munţii sunt a lui altare, codrii - organe sonoare
Unde crivătul pătrunde, scotând note-ngrozitoare.

Totul e în neclintire, fără viaţă, fără glas;
Nici un zbor în atmosferă, pe zăpadă - nici un pas;
Dar ce văd?.. în raza lunii o fantasmă se arată..
E un lup ce se alungă după prada-i spăimântată!

                                                                (Miezul iernii - Vasile Alecsandri)

-maiestos (adj.) – (recomandat în uz de DOOM3, majestuos) care impune prin măreția înfățișării, impunător prin proporții sau prestanță.
-organ (s. n.) – (înv.) orgă, instrument muzical compus dintr-un sistem de tuburi sonore, puse în acțiune cu ajutorul unor pedale, al unei claviaturi și al unor manete.

Textul 2

        FRUMUSEȚEA IREALĂ A FULGILOR DE NEA.  CURIOSUL DOMN „SNOWFLAKE” BENTLEY

 „La microscop am descoperit că fulgii de nea sunt de o frumusețe miraculoasă și mi se părea trist că această frumusețe n-a putut fi admirată și de alții. Fiecare cristal era o capodoperă și niciuna dintre forme nu se repeta. Când un fulg se topea, forma lui unică se pierdea pentru totdeauna, frumusețea lui extraordinară  dispărând  fără  a  lăsa  în  urmă  vreo  mărturie  materială a existenței sale”, scria Bentley în 1925.Wilson Bentley, în timp ce fotografia fulgi de nea, la ferma lui din Vermont, America.
   În urmă cu vreo zece ani, în miez de iarnă, am descoperit niște imagini de o frumusețe aparte. Mi-au stârnit curiozitatea și atunci l-am descoperit pe Wilson Bentley. Am aflat că, în urmă cu mai bine de o sută de ani, acest om simplu dintr-un orășel american a făcut ceva cu totul minunat. A fost primul care a fotografiat fulgi de nea și a arătat, pentru prima dată, structura fulgului de nea.
   Ca un alchimist al fotografiei, Bentley a intrat în povestea fulgilor de nea și a reușit să surprindă minusculele cristale de gheață în toată splendoarea lor nebănuită. Astfel, datorită lui, o lume întreagă a fost fermecată de imaginile „florilor de gheață”, cum le spunea el. Și-a dorit să nu se piardă atâta frumusețe și a reușit s-o facă să dureze. Abia după mult, mult timp, cu o tehnologie îmbunătățită, au început și alții să fotografieze fulgi de nea. Primul însă a fost și va rămâne mereu Wilson Bentley. Prin imaginile lui armonioase și de o frumusețe nepământeană, el ne-a făcut să vedem miracolul dintr-un fulg de nea.
  Wilson Bentley, căruia i s-a spus cu afecțiune „Snowflake Man” („Omul fulg de nea”), a fost fascinat de natură și studia cu pasiune fluturi, frunze, pânze de păianjen, tot ce era fragil și efemer.
   S-a născut în 1865, în mijloc de februarie, la o fermă în Jericho, din statul american Vermont, un orășel aflat între lac și munte, nu departe de granița cu Canada, în inima regiunii Snowbelt, unde ninsorile sunt abundente. Până la 14 ani, a învățat acasă, împreună cu mama lui, care era profesoară, apoi, câțiva ani, a mers la școală.
  Mama a observat pasiunea fiului ei pentru natură și mai ales pentru zăpadă. Băiatul îi spunea că fulgii de nea sunt la fel de frumoși precum fluturii sau florile de măr. Fluturi însă putea să prindă și să-i arate fratelui său mai mare, o crenguță de flori de măr o putea lua și să i-o dăruiască mamei lui. Cu totul alta era povestea cu fulgii de nea.
  Când a împlinit 15 ani, mama lui i-a dăruit un microscop vechi pe care l-a putut folosi în voie. Așa prăfuit cum era, l-a ajutat să vadă ceea ce ochiul liber nu putea. Era 19 februarie și în Jericho ningea. În timp ce alți copii de vârsta lui se băteau cu bulgări de zăpadă și făceau oameni de zăpadă, el prindea câte un fulg de nea și îl privea la microscop. „Tot privindu-i, am aflat că fulgii de nea erau mici capodopere”, spunea el. Ca să nu se irosească atâta frumusețe pe care o putea vedea atunci doar el la microscop, a început să deseneze formele fulgilor de nea. Trei ierni și-a petrecut observându-i și făcând sute de desene. Fiecare – unic.
   La 16 ani, Willie a descoperit aparatele foto și i-a spus mamei lui într-o zi: „Dacă aș avea un astfel de aparat, aș putea fotografia fulgii de nea”. Mama lui știa că fiul ei cel mic nu ar fi fost fericit până când nu ar fi reușit să fotografieze acei fulgi de nea și să-i arate și altora. Tatăl lui considera preocuparea fiului o pierdere de timp. Totuși, fiindcă îl iubeau, i-au făcut pe plac, cu toate că acel aparat foto „a costat cât zece vaci”.
  Abia în 1931 a reușit să facă o monografie ilustrată în care a adunat cele mai reușite dintre fotografiile lui. După ce a împlinit 66 de ani, cartea Snow Crystals (Cristale de zăpadă) a fost publicată cu ajutorul unor fonduri strânse de câțiva oameni de știință. Autorul spunea că acesta este darul pe care îl va lăsa el lumii. Astăzi, toți cei care vor să intre în universul fulgilor de nea încep cu această carte.
 Wilson a continuat să umble kilometri prin viscol pentru a face fotografii. Într-o zi, s-a îmbolnăvit și în 23 decembrie 1931, Wilson a plecat acolo sus, de unde vin pe pământ fulgii de nea.”

                               (după Mira Kaliani, ziarul online Ediția de dimineață, 7 februarie 2020)

-alchimist (s. m.) – persoană care se ocupa cu studiul chimiei în Evul Mediu, considerându-secă are puteri miraculoase.
-monografie (s. f.) – studiu științific amplu asupra unui anumit subiect, tratat detaliat.

A.

1 Două fenomene meteorologice din textul 1numite în descrierea peisajului de iarnă-sunt:                  ............................și.............................
2. În descrierea bolții cerești din poezia Mezul iernei de Vasile Alecsandri, există:
a.fumurile și norii;
b. norii și stelele
c. soarele și fumuri;
d. stelele și luna
3. Wilson Bentley a făcut primele fotografii cu fulgi de zăpadă la vârsta de:
a.14 ani;
b. 15 ani;
c. 16 ani;
d. 17 ani
4. Wilson Bentley este originar din orășelul:
a. Canada;
b. Jericho; 
 c. Snowbelt;
d. Vermont.

5.  Textul 1                    

                           Enunțul                                                              Adevărat                      Fals

În poezie, fulgii de zăpadă de pe câmpii par un lan de diamante.
Peisajul surprins în poezie este unul diurn.
Singura mișcare din peisajul descris în ultima strofă a poeziei este repre-zentată de apariția lupului.

Textul 2
Bentley a observat la microscop că fiecare fulg de nea are o structură unică.
Monografia cu cele mai reușite fotografii cu fulgi de zăpadă a fost publicată de Wilson Bentley cu mult înainte de moartea sa.
Wilson Bentley a văzut primul fulg de zăpadă la microscop în 19 februarie 1880.
6. Menționează  două elemente de versificație prezente în fragmentul de mai jos, ilustrându-le cu exemple din acesta:
- măsura versurilor: 15-16 silabe; ritm trohaic; rimă împerecheată. Muzicalitatea versurilor creează o orchestrație a naturii care subliniază sugestiv grandoarea tabloului.
7. Prezintă un element de conținut comun celor două texte date, valorificând câte o secvență relevantă din fiecare text.  
  În primul text liric,poetul descrie  spectacolul naturii, se simte copleșit de frumusețea și grandoarea naturii hibernale,în care pământul este acoperit de ,zăpada cristalină....strălucitoare”ce ,,pare-un lan de diamanturi”....Este o imaginea feerică a unei nopţi de iarnă.
    În al doilea text nonliterar este prezentat un fotograf, Wilson Bentley ,care a fotografiat fulgii de zăpadă,minusculele cristale de gheață în toată splendoarea lor nebănuită.După ce ,, prindea câte un fulg de nea și îl privea la microscop”,vedea  că,, fulgii de nea sunt la fel de frumoși precum fluturii sau florile de măr.”
8. Crezi că lumea terestră poate să dispară din cauza unor fenomene naturale precum cele din poezie? Justifică-ți răspunsul valorificând textul 1.
   Schimbările climatice reprezintă o amenințare foarte gravă pentru pământ, iar consecințele lor ne afectează multe aspecte ale vieții.
   Totuși nu cred că lumea terestră poate dispărea din cauza unor fenomene naturale asemănătoare celor descrise în poezie. Poezia folosește imagini hiperbolice și metaforice pentru a evoca puterea naturii, dar aceste fenomene, oricât de intense, nu au capacitatea de a distruge planeta în întregime. Pământul a supraviețuit unor evenimente catastrofice de-a lungul istoriei sale geologice, demonstrând o rezistență remarcabilă. Fenomenele descrise în poezie, deși impresionante, au fost, sunt și vor fi parte integrantă a ciclurilor naturale ale planetei.Dar o nouă eră glaciară când,,totul e în neclintire, fără viaţă, fără glas;când,,Nici un zbor în atmosferă, pe zăpadă - nici un pas”nu mai poate fi pe Terra.
9. Asociază poezia ,,Miezul iernei” de Vasile Alecsandri cu un text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, prezentând o temă comună, prin referire la câte o secvență relevantă din fiecare text. 
 M-am gândit la poezia,,Iarna”tot a poetului Vasile Alecsandri. Într-un peisaj fantastic , înspăimântător „cumplita iarnă” cerne norii de zăpadă , trimiţând pe pământ„lungi troiene călătoare adunate-n cer grămadă.” Poetul surprinde cu teamă plutirea graţioasă a fulgilor de nea care aduce fiori de gheață.
 Ninge continuu,abundenţa zăpezii aduce o atmosferă de spaimă în peisajul pustiu și îngropat sub albul zăpezii Pe întimderea pustie  lipsită de orice semne ale vieţii,de unde s-au şters urmele  şi drumul se văd : „satele pierdute sub clăbucii albi de fum”.Doar fumul alb ne poartă cu gândul la singurul semn de viaţă care se păstrează în pustiul de zăpadă..La fel și în,,Miezul iernei”,tabloul naturii este împietrit de,, un ger amar, cumplit”sub acțiunea devastatoare a gerului care a cuprins și astrele cerești. Epitetul dublu,,amar, cumplit” exprimă spaima în fața iernii.Și aici,,fumurile albe"se înalță spre văzduhul strălucitor,,scânteios",asemuite cu,,înaltele coloane" ale unui templu măreț,unind cerul cu pământul. În aceste peisaje neclintite și tăcute, poetului uimit și neîncrezător i se dezvăluie urma vieții, ca o fantasmă apare un lup alergând după prada înspăimântată sau,,o sanie ușoară”,
 aducând echilibru,speranță.Tabloul de iarnă de până atunci neclintit, lipsit parcă de viață, se însuflețește la apariția vieții, sentimentul de încordare și teamă se risipește.

B.

1.Cuvintele fulgilor și gheață din fragmentul:
„Bentley a intrat în povestea fulgilor de nea și a reușit să surprindă minusculele cristale de gheață în toată splendoarea lor” au, în ordine:
a. șapte și patru sunete;
b. opt și patru sunete;
c. șapte și cinci sunete;
d. opt și cinci sunete.
2.Există doar cuvinte derivate în seria:
a. argintiu, îngrozitor, maiestos, nemărginit;
b. armonios, crenguță, a îmbolnăvi, nepământean
c. frumusețe, nebănuit, orășel, tehnologie;
d. măreț, scânteios, a scârţâi, strălucitor
3.Seria care cuprinde formele corecte de plural pentru sensul din text al cuvintelor scrise italic în fragmentele
„Niciun zbor în atmosferă, pe zăpadă – niciun pas” și
„Fiecare cristal  era o capodoperă” este:
a. pași, cristaluri;
b. pasuri, cristale;
c. pași, cristale;
d. pasuri, cristaluri.
4.Cuvântul scris italic în fragmentul „fulgii de nea sunt la fel de frumoși precum fluturii sau florile de măr” este utilizat cu sens figurat în enunțul:
a. Tata a lovit cu ciocanul în floarea cuiului desprins din perete.
b. Mama a luat cu lingura floarea din borcanul cu murături
c. Alecsandri a făcut parte din floarea tinerimii pașoptiste
d. Bunica a cusut pe ie floarea specifică regiunii noastre.
5. Selectează, din fragmentul următor trei adjective pronominale diferite, pe care le vei preciza:
 „La microscop am descoperit că fulgii de nea sunt de o frumusețe miraculoasă și mi se părea trist că această frumusețe n-a putut fi admirată și de alții. Fiecare cristal era o capodoperă și niciuna dintre forme nu se repeta. Când un fulg se topea, forma lui unică se pierdea pentru totdeauna, frumusețea lui extraordinară dispărând fără a lăsa în urmă vreo mărturie materială a existenței sale”.
6. Alcătuiește un enunț asertiv în care adverbul acolo să aibă funcția sintactică de atribut și un enunț interogativ în care substantivul fotograf să aibă funcția sintactică de complement de agent.
7.Transcrie din fraza de mai jos propozițiile subordonate, precizând felul acestora.
„Ca să nu se irosească atâta frumusețe pe care o putea vedea atunci doar el la microscop, a început să deseneze formele fulgilor de nea.”
8.Completează cu părțile de vorbire indicate între paranteze textul de mai jos, scris de un elev după citirea unui articol despre Wilson Bentley.
Wilson Bentley a avut (același, adjectiv pronominal demonstrativ de identitate)  pasiune întreaga viață: fotografierea fulgilor de zăpadă. Cele mai reuși-te imagini  (fulg, plural, genitiv) au fost incluse în cartea sa Snow Crystals(Cristale de zăpadă),  (care, acuzativ) a publicat-o cu ajutorul unor fonduri  (strâns, plural, feminin) de câțiva oameni de știință. El a considerat că (a lăsa, indicativ, imperfect) astfel  (lume, singular, dativ) un dar neprețuit.
 
Subiectul al II-lea
Redactează o compunere în care să comentezi semnificația ultimelor două strofe ale poeziei
,,Miezul iernei ”de Vasile Alecsandri.

 Titlul poeziei arată momentul de maximă intensitate în manifestarea anotimpului iarna.
Alcătuit din patru catrene, pastelul descrie un colț din natura, încremenit de suflul gerului. Imaginea iernii este contemplată din doua planul real-strofele întâi și a patra și altul din planul imaginar,este îmbinat spațiul terestru cu cel cosmic.
Tabloul naturii este împietrit de,, un ger amar, cumplit”sub acțiunea devastatoare a gerului care a cuprins și astrele cerești. Epitetul dublu,,amar, cumplit” exprimă spaima în fața iernii. Repetarea verbului,,a părea”plasează imaginile la limita dintre realitate și iluzie. Peisajul este perceput vizual: elementele terestre:pădurile, stejarii- se îmbină cu cele cosmice:stelele, cerul,iar culoarea albă dă  luminozitate, strălucire tabloului ; auditiv:verbele,, trosnesc,scârțâie”subliniază intensitatea gerului, participiile:,,înghețate,oțelit”accentuează senzația de frig, de stingere a vieții.Întreaga natură este un
,,templu maiestos”, ale cărui coloane devin,,fumurile albe”pe care se sprijină,,bolta cerului senină”,iar
luna strălucește misterios peste intreaga fire plină de  luminozitate.
  În fața acestui tablou mirific poetul exclamă:',,O! Tablou măreț, fantastic!”, se simte copleșit de frumusețea și grandoarea naturii hibernale în care stelele sunt purtătoare ale luminii veșnice,par făclii strălucitoare care ard pentru eternitate. Continuând descrierea naturii ca un templu uriaș, poetul vede munții asemenea unor altare, iar codrii sunt,,organe sonoare",instrumente prin care crivățul face să răsune o muzică ce trezește spaima. Tabloul nocturn al iernii este încremenit, pustiu și tăcut. Aspectul naturii lipsite de viață și de mișcare este accentuat de repetiția cuvintelor:,,fără viață, fără  glas" sau a adjectivului,,niciun"ce accentuează absența unui zbor,a unor urme pe zăpadă.
   Peisajul neclintit și tăcut în lumina lunii este dinamizat în finalul poeziei de prezența unui lup, stârnind uimirea și teama poetului:,,Dar ce văd?” o fantasmă se arată,,un lup ce se aruncă după prada-i spăimântată”și astfel priveliștea nocturnă se însuflețește.
   Sentimentul predominant este de admirație în fața naturii, un spațiu supranatural al întâlnirii cu grandoarea naturii.Este starea de reverență ca în fața unui locaș de închinare a eului liric în fața frumuseții strălucitoare a iernii,fascinat de fenomenele extreme descrise.