joi, 6 februarie 2025

test: ,,Harry Potter și copilul blestemat”(fragment) + ,,Orient Express și arta călătoriei”

 

Textul 1

ACTUL I, scena 3

EXPRESUL DE HOGWARTS

               ALBUS și ROSE merg printr-un vagon al trenului. Unul îngrozit, cealaltă încântată.

 Din direcția opusă, VRĂJITOAREA CU CĂRUCIORUL se apropie de ei, împingându-și căruciorul. VRĂJITOAREA CU CĂRUCIORUL: Doriți ceva de pe cărucior, drăguților? Delicatese cu dovleac? Broscuțe de ciocolată? Colțunași de cazan?

ROSE (băgând de seamă că ALBUS privește cu jind la broscuțele de ciocolată): Al! Trebuie să ne concentrăm.

ALBUS: La ce să ne concentrăm?

ROSE: La cei pe care ni-i alegem ca prieteni. Știi, mama și tata l-au întâlnit pe tatăl tău în prima zi în Expresul de Hogwarts.

ALBUS: Adică cum trebuie să alegem cine vor fi prietenii noștri pentru tot restul vieții? Pe mine chestia asta mă cam sperie.

 ROSE: Dimpotrivă, este foarte palpitant. Eu fac parte din familia Granger-Weasley, tu ești un Potter. Toți vor vrea să ne devină prieteni. Trebuie doar să-i alegem pe cei pe care îi vrem.

ALBUS: Și cum să hotărâm… în ce compartiment să intrăm?

ROSE: Le vom da tuturor note, după care vom decide.

ALBUS deschide o ușă și se uită la un puști blond (SCORPIUS), care stă singur într-un compartiment. SCORPIUS îi zâmbește și el.

ALBUS: Salut! Compartimentul ăsta este…

SCORPIUS: Este liber. Sunt singur aici.

 ALBUS: Grozav! Atunci am putea și noi… să intrăm… puțin… dacă nu te deranjează?

 SCORPIUS: Nu mă deranjează. Salut.

ALBUS: Albus. Sau Al. Eu sunt… Pe mine mă cheamă Albus…

SCORPIUS: Salut! Scorpius. Vreau să zic, eu sunt Scorpius. Tu ești Albus. Eu sunt Scorpius. Iar tu trebuie să fii…

Chipul lui ROSE devine tot mai glacial cu fiecare secundă.

ROSE: Rose.

SCORPIUS: Salut, Rose! Vrei niște levidropsuri?

ROSE: Mersi, dar tocmai am luat micul dejun.

SCORPIUS: Mai am și niște „Cioc-o-șoc”, niște mentofumuri și niște jelimacși. Asta este ideea mamei. Zice că (începe să cânte): „Dulciuri… Cu ele-ți faci prieteni orișicând.” (Dându-și seama că a fost o greșeală să cânte:) Dar probabil că este o idee proastă.

ALBUS: Iau eu câteva… Mama nu-mi dă voie să mănânc dulciuri. Tu cu care ai începe?

Când SCORPIUS nu se uită, ROSE îi dă un ghiont lui ALBUS.

SCORPIUS: Simplu! Dintotdeauna am zis că mentofumurile sunt reginele pungii de dulciuri. Sunt niște bomboane cu mentă care fac să-ți iasă fum pe urechi.

ALBUS: Excelent, atunci din asta am să… (ROSE îl înghiontește din nou.) Rose, te rog să nu-mi mai dai ghionturi.

ROSE: Nu-ți dau niciun ghiont.

 ALBUS: Ba îmi dai și mă doare.

SCORPIUS se întristează brusc.

 SCORPIUS: Îți face semne din pricina mea.

ALBUS: Cum?

SCORPIUS: Uite, eu știu cine sunteți voi și bănuiesc că și voi știți cine sunt eu.

 ALBUS: Cum adică știi cine sunt eu?

SCORPIUS: Tu ești Albus Potter. Ea este Rose Granger-Weasley. Iar eu sunt Scorpius Malfoy. Părinții mei sunt Astoria și Draco Malfoy. Părinții noștri… nu s-au înțeles prea bine.

 ROSE: Asta ca să ne exprimăm frumos. Tatăl tău și mama ta sunt Mortivori!

SCORPIUS (jignit): Tatăl meu a fost, într-adevăr, dar mama nu.

ROSE privește într-o parte, iar SCORPIUS înțelege de ce.

SCORPIUS: Știu ce se spune despre mine, dar este o minciună.

ALBUS se uită de la ROSE, care pare cam stânjenită, la SCORPIUS, care arată disperat.

ALBUS: Ce… se spune?

SCORPIUS: Se spune că părinții mei n-au putut avea copii și că tata și bunicul își doreau cu atâta ardoare un moștenitor puternic, pentru ca numele Malfoy să nu dispară, încât au… au folosit un girotimp pentru a o trimite pe mama mea înapoi…

 ALBUS: Unde s-o trimită?

 ROSE: Albus, se spune că el este fiul lui Voldemort!

Tăcere cumplită, stânjenitoare.

ROSE: Probabil că este o prostie. Adică… uite, tu ai nas, nu ca el.

Încordarea scade treptat.

SCORPIUS râde recunoscător, emoționat.”

(Adaptare după Jack Thorne, Harry Potter și copilul blestemat, scenariul piesei în două părți după o poveste de J.K. Rowling, John Tiffany & Jack Thorne, traducere din limba engleză de Tatiana Dragomir)

Textul 2

ORIENT EXPRESS ȘI ARTA CĂLĂTORIEI

,,Orient Express a fost visul ambițios al unui belgian pe nume Georges Nagelmackers. Acesta și-a imaginat un tren care să circule de la un capăt la altul al continentului european. Fascinat de inovațiile feroviare pe care le văzuse cu ochii săi în Statele Unite ale Americii, unde în 1869 fusese inaugurată prima cale ferată transcontinentală, Nagelmackers a dorit să facă același lucru și în Lumea Veche. Drumul neîntrerupt de peste 4000 de kilometri nu era însă de ajuns: o asemenea călătorie trebuia făcută cu stil, în lux. Aceasta a fost viziunea lui Nagelmackers […].

 Un continent unit de la vest la est

A reușit să o aducă la viață în 1883, după ani de negocieri dificile cu mai multe companii feroviare europene. În cele din urmă, a fost stabilită ruta Paris – Constantinopol. Numele de Orient Express s-a născut în presa vremii, deoarece capitala Imperiului Otoman era, pentru europeni, simbolul Orientului. 

Trenul, construit special pentru acest proiect, era complet diferit de ceea ce se obișnuia în Europa: spații mai mari și mai comode, cușete de lux și vagoane-restaurant. Era, pe scurt, un hotel de lux pe roți, care trebuia să-și poarte pasagerii într-un mod cât mai confortabil posibil într-o călătorie ce dura mai multe zile.

Călătoria inaugurală a început în ziua de 4 octombrie 1883, din Paris, Gare de l’Est. A durat puțin peste 80 de ore și a mers pe ruta Paris, Strasbourg, München, Viena, Budapesta, București, Giurgiu, Ruse, Varna, Constantinopol. […]

Copilul „Epocii Frumoase”, dispărut în război

 Trenul Orient Express a fost un simbol important al perioadei cunoscute drept La Belle Époque1 și parte din farmecul său a pierit odată cu aceasta în Primul Război Mondial. Izbucnirea conflictului în vara lui 1914 a făcut imposibilă călătoria trenului: granițele erau închise, se făceau controale stricte la frontiere, iar anumite porțiuni ale drumului se aflau în bătăia tunurilor. […]

 Trenul spionilor

Orient Express a ajuns să fie cunoscut și drept „trenul spionilor”, deoarece devenise modalitatea de transport preferată de spionii vremii, care puteau să circule între estul și vestul Europei rapid, fără probleme și în condiții mult mai bune. […] Trenul a ajuns apoi și în poveștile cu spioni ale lui Ian Fleming, care și-a plimbat faimosul personaj James Bond cu trenul Orient Express în filmul From Russia with Love.

Crima din Orient Express

După Primul Război Mondial, când epoca ce a dat naștere trenului Orient Express a dispărut și atmosfera de altădată nu putea fi recreată, chiar dacă trenul circula din nou, fascinația oamenilor pentru vagoanele albastre s-a mutat în imaginar. Orient Express a apărut în filme și în cărți, iar cea mai cunoscută dintre poveștile legate de numele său a fost semnată de Agatha Christie. Crima din Orient Express este unul dintre cele mai cunoscute romane polițiste ale scriitoarei britanice, cea care i-a dat naștere faimosului detectiv Hercule Poirot.”

( Andreea Lupșor, Orient Express și arta călătoriei, pe www.historia.ro, vizualizat la data de 10.12.2020)

A.

1 Notează numele a două prăjituri pe care le-ar putea cumpăra călătorii din Expresul Hogwarts, identificate în textul 1.

2. Motivul adevărat pentru care Rose refuză să ia dulciuri oferite de Scorpius este faptul că:

a. nu îi plac dulciurile, în general;

 b. preferă să mănânce prăjituri;

c. îl recunoaște pe Scorpius;

d. mâncase mult la micul dejun.

3. Gările românești în care oprea trenul Orient Express erau:

a. București, Budapesta;

b. București, Giurgiu;

c. București, Constantinopol;

 d. București, Varna.

4. Trenului Orient Express i se mai spunea și „trenul spionilor”, deoarece:

a. a apărut în romanul Crima din Orient Express;

b. cu el călătoreau spionii între estul și vestul Europei;

 c. este mijlocul de transport din filmul From Russia with Love;

d. Hercule Poirot, celebru detectiv, a urmărit spionii din tren.

5.Notează „X” în dreptul fiecărui enunț pentru a stabili dacă este adevărat sau fals, bazându-te pe informaţiile din cele două texte:

                       Enunțul                                               Adevărat                       Fals

Textul 1

1 Rose observă că prăjiturile Vrăjitoarei cu Căruciorul îi distrag atenția lui Albus.

Albus crede că toți vor dori să le devină prieteni.

Tatăl lui Albus și părinții lui Rose au călătorit împreună cu Expresul Hogwarts.

Textul 2

Trenul Orient Express a fost visul olandezului Georges Nagelmackers.

Prima cale ferată transcontinentală a fost inaugurată în America.

Epoca de strălucire a trenului Orient Express a fost înainte de Primul Război Mondial.

6. Precizează două trăsături specifice textului dramatic, identificate în fragmentul de mai jos, ilustrându-le cu secvențe relevante:

                                         „ACTUL I, scena 3
                                     EXPRESUL DE HOGWARTS
 ALBUS și ROSE merg printr-un vagon al trenului. Unul îngrozit, cealaltă încântată. Din direcția opusă, VRĂJITOAREA CU CĂRUCIORUL se apropie de ei, împingându-și căruciorul.
VRĂJITOAREA CU CĂRUCIORUL: Doriți ceva de pe cărucior, drăguților? Delicatese cu dovleac? Broscuțe de ciocolată? Colțunași de cazan?”

   Fragmentul se încadrează în genul dramatic prin organizarea pe acte și pe scene, fragmentul dat aparținând actului I,scena 3; modul de expunere specific operelor dramatice este dialogul,aici doar replica Vrăjitoarei; prezența indicațiilor scenice,didascaliilor, care prezintă numele personajelor,acțiunea lor,comportamentul; prezența mărcilor specifice adresării directe.

7. Prezintă un element de conținut comun celor două texte date, valorificând câte o secvență relevantă din fiecare text.

  În cele două texte este un element comun:călătoria cu trenul. În primul text două personaje merg prin tren în căutarea unui compartiment liber,discutând despre prieteni, și-l găsesc pe un băiat cu care dialoghează.În al doilea text este prezentat trenul Orient Expres,itinerariul parcurs de acesta,întâmplările din acest tren de-a lungul unor perioade.

8. Crezi că prietenii din copilărie îți vor fi prieteni întreaga viață? Motivează-ți răspunsul,valorificând textul 1.

   Cred că prietenii pe care ni-i facem de-a lungul vieţii ne modelează personalitatea şi dezvoltarea emoţională din copilărie şi până la bătrâneţe.Se spune că ei ne prelungesc speranţa de viaţă.
 În copilărie, prieteniile ne ajută să ne dezvoltăm aptitudinile sociale şi abilităţile de comunicare, motive pentru care părinţii ar trebui să-şi încurajeze copiii să relaţioneze cu cei din jur. Relaţiile de prietenie continuă să aibă însă beneficii şi la vârste adulte.În textul 1,Rose îi explică lui Albus că trebuie să se concentreze la cei pe care îi aleg ca prieteni,, pe cei pe care îi vrem”,chiar dacă părinții lor nu s-au înțeles vreodată.Astfel am înțeles că fiecare dintre noi are nevoie de un prieten. Cred că aceasta este o lecție foarte importantă, mai ales când oamenii sunt foarte individualiști. Dar toți avem nevoie de cineva pe care să ne bazăm.Ca și textul 1 comunicarea este cheia în orice relație, mai ales atunci când vorbim despre părinți și copii. 

Viața ne rezervă întotdeauna surprize neașteptate. Și asta este minunat!

9.Asociază fragmentul din,, Harry Potter și copilul blestemat” de Jack Thorne cu un alt text literar studiat sau citit ca lectură suplimentară, prezentând o valoare morală/ culturală comună, prin referire la câte o secvență relevantă din fiecare text.

  Voi asocia fragmentul din textul 1 în care doi copii,Rose și Albus,aflați într-un tren,se vor concentra la cei pe care-i vor alege ca prieteni,având exemplu părinților care s-au întâlnit într-un tren.Unul dintre copii este speriat că în acest fel își vor alege prieteni pentru o viață.Înclinată spre aventură,Rose socotește că alegerea va fi palpitantă,deoarece numele lor este cunoscut  în lume și așa își vor alege prietenii mai ușor,iar întâlnirea cu un băiat este emoționantă.
 Voi asocia acest fragment cu o întâmplare din romanul „Trenul orfanilor”de Christina Baker Kline în care două personaje Molly și Vivian se întâlnesc,după ce au mers cu trenul orfanilor în timpuri diferite de pe Coasta de Este spre Vestul mijlociu al Americii.Deși de vârste diferite, cele două descoperă că au multe în comun și astfel se încheagă o prietenie neobișnuită. Molly o va ajuta pe Vivian să își regăsească trecutul și să se regăsească pe sine. Molly este o adolescentă rebelă care trebuie să facă muncă în folosul comunității; ajunge la un moment dat în casa lui Vivian, o bătrână cu un trecut misterios și dureros. Au fost  orfane, victime ale unui sistem în care era permisă abuzarea copiilor. Au  făcut parte din orfanii din tren, au trecut prin mai multe familii și au cunoscut durerea, frica, frigul, foamea, dar au aflat și ce înseamnă prietenia,bunătatea oamenilor cu suflet.

  În ambele texte sunt povești despre noi începuturi și prietenii dintre cele mai neașteptate.

B.

1. Seria care indică numărul corect de sunete din cuvintele „cărucior” și „lux” este:

 a. șapte, trei;

b. șase, patru;

c. șapte, patru;

d. opt, trei.

2.În enunțul „Doriți ceva de pe cărucior, drăguților?”, există:

 a. un cuvânt compus, un derivat, un cuvânt obținut prin conversiune dintr-un derivat;

b. un cuvânt compus, două cuvinte derivate;

c. două cuvinte compuse, un derivat, un cuvânt obținut prin conversiune dintr-un derivat;

 d. două cuvinte compuse, două cuvinte derivate.

3. Fac parte din același câmp lexical toate cuvintele din seria:

a. „cărucior”, „compartiment”, „Orient Express”, „tren”;

b. „compartiment”, „Orient Express”, „tren”, „vagon”;

c. „compartiment”, „feroviar”, „tren”, „vagon”;

d. „cușetă”, „feroviar”, „ușă”, „vagon”.

4. Conține sinonimele potrivite pentru locuțiunea verbală și cea adverbială din secvența

„ROSE (băgând de seamă că ALBUS privește cu jind la broscuțele de ciocolată)...” seria:

a. aflând, lacom;

b. constatând, lihnit;

c. observând, pofticios;

d. știind, rușinos.

5. Rescrie enunțurile următoare, trecând verbele la timpul mai-mult-ca-perfect, fără a le modifica persoana și numărul:

 „După Primul Război Mondial, […] chiar dacă trenul circula din nou, fascinația oamenilor pentru vagoanele albastre s-a mutat în imaginar. Orient Express a apărut în filme și în cărți […]. Crima din Orient Express este unul dintre cele mai cunoscute romane polițiste […].”

6. Alcătuiește un enunț asertiv în care să existe:

-un complement indirect exprimat prin pronumele demonstrativ de apropiere acesta

-un enunț interogativ în care numele predicativ din cadrul predicatului nominal să fie exprimat prin pronumele demonstrativ de depărtare acela.

7. Transcrie propozițiile subordonate din fraza următoare, precizând felul acestora:

„Fascinat de inovațiile feroviare pe care le văzuse cu ochii săi în Statele Unite ale Americii, unde în 1869 fusese inaugurată prima cale ferată transcontinentală, Nagelmackers a dorit să facă același lucru și în Lumea Veche.”

8. Completează spațiile libere din textul de mai jos, reprezentând un mesaj scris de un elev după citirea celor două texte date, cu forma corectă a cuvintelor scrise între paranteze:

Este dificil (a fi, conjunctiv, prezent, persoana a II-a, singular) scriitor, pentru că acesta (a crea, indicativ, prezent, persoana a III-a, singular) lumi imaginare. Când eram mai mic, (a voi, indicativ, imperfect, persoana I, singular, formă negativă) să mă fac scriitor, ci călător, (a ști, gerunziu) că lumea largă poate să ofere (viață, singular, dativ) experiențe unice. Acum mi- (a plăcea, condițional-optativ, prezent, persoana a III-a, singular) să fiu și scriitor, și călător.

 

Subiectul al II-lea

Crezi că imaginația are un rol important în schimbarea aspectelor realității în fragmentul citat din ,,Harry Potter și copilul blestemat” de Jack Thorne?

 Scrie un text argumentativ în care să susții răspunsul la întrebarea de mai sus prin două argumente, valorificând textul 1 și experiența personală/de lectură.

Pentru mine fragmentul din textul 1 nu este relevant pentru o compunere cu astfel de titlu,cine  o poate face....SUCCES!!!!!!!!!!!!!

 și-atunci am scris 

            o compunere--O întâmplare petrecută în timpul unei călătorii

Mi-am dorit mereu să merg cu trenul...oriunde,numai tren să fie.I-am spus dorința tatălui meu,iar el a zâmbit și mi-a spus în glumă că în concediu vom merge într-o călătorie,secret-nu știe mama,dar.. cu mașina.Apoi a adăugat tot zâmbind: cine mai merge astăzi cu trenul?Noi vom merge,după cum dorești,mi-a șoptit bunicul la ureche.Hai să mergem!Tata ne-a rezervat bilete dus-întors și iată-ne în gară.Peronul nu era prea aglomerat.Oameni în uniforme albastru-închis cu caschete roșii treceau printre călători-erau ceferiști,adică lucrători la calea ferată.Trenul a sosit lent,de parcă era în vizită,iar noi ne-am urcat prin ușa deschisă de un controlor amabil,ce saluta pe fiecare om.M-am simțit foarte important!Ne-am așezat pe locurile noastre,eu la geam,fiindcă eram curios să văd filmul locurilor pe unde vom trece.Și deodată am auzit un șuierat,apoi un scrâșnet de roți și trenul a pornit încet,apoi mai repede și mai repede.Da!era ca-ntr-un film:case,arbori,oameni,toți defilau rapid prin fața mea.Apoi,o întindere verde imensă și din loc în loc câte un om departe ca un pitic.Casele alergau,stâlpii păreau picioarele unor uriași,păsările-niște stele căzătoare din cerul ce se apropia și se depărta.Fascinant!
  N-am observat când, pe scaunul din fața mea,s-a așezat un domn cu părul alb,ce purta straie ciudate.E din Maramureș,mi-a șoptit bunicul,iar necunoscutul a zâmbit și cu o mână noduroasă mi-a arătat muntele ce se vedea în depărtare.Acolo au fost demult lupte crâncene și,fără să-l întrebăm ceva,a început să ne povestească întâmplări din timpul unui război despre care văzusem imagini doar în filme.Îl ascultam și-mi părea că sunt la o oră de istorie,dar altfel de istorie-adevărată,povestită de un om ce văzuse și trăise printre gloanțe,își îngropase prietenii,se târâse pe pământ,se ascunsese după stânci,își lua putere din apa vie a izvoarelor.Nu mi-am dat seama când am adormit,m-a trezit glasul bunicului care-i ura sănătate omului cu părul alb și care a dispărut ca o nălucă în verdele unor arbori.
   Călătoria cu trenul mi-a dăruit o poveste straşnică, vorbe memorabile, pe care nu le voi uita pentru poezia şi miezul şi rostul din ele. Am înțeles de ce-mi spune bunicul că oamenii adoră să povestească despre ei, să spună celorlalţi tot felul de întâmplări, vesele sau triste, aşa cum e alcătuită viaţa fiecăruia. Iar eu ador să ascult. Şi iată cum într-un tren totul poate fi aranjat pentru poveşti de spus şi de ascultat.