Genul epic cuprinde opere literare în care autorul îşi exprimă în mod indirect gândurile, ideile şi sentimentele, prin intermediul acţiunii, al personajelor şi al naratorului.
Titlul fragmentului este,,Zborul”-descoperă dorința nestăvilită a unui copil de a se înălța spre cer,liber asemenea lui Icar,este dorința de a cunoaște ce este,,dincolo” de casă,de locurile obișnuite,prin apropierea de cer,de lumina soarelui,a necunoscutului.
În primul rând, acţiunea fragmentului prezintă grija unei mame de a-și lăsa copilul în liniștea somnului fragil,calm.Ziua de vară era fierbinte,deosebit de caldă,iar liniștea era întreruptă de zgomotul unui fierăstrău,de sunetele stridente ale unei muzicuțe ce căzuse în apă.Băiatul se trezește,ascultă sunetele de afară și,pentru că ușa era încuiată,deschide o altă ușă a unei odăi,unde nu mai fusese niciodată în cei trei ani ai săi-un loc misterios,nepermis.Urcă emoționat scara,urmărind raza de lumină,simțind o bucurie ciudată în ființa sa.Ajunge în pod,locul de trecere de la intimitatea casei spre cer și începe o călătorie a desprinderii de lumea din jur.Descoperă o lume nouă în care obiectele vechi și simple vin dintr-un timp neînțeles pentru el. Ușa deschisă îi oferă o cunoaștere despre ceea ce se află dincolo de lumea lui: un tablou al unui univers necunoscut,văzut altfel de la înălțime: case,câmpia,râul ,munții.Și, fericit, se vede asemenea unui uriaș.Transformarea pe care o simte în interiorul lui îl face să vadă altfel locurile și în năzuința de a se avânta spre înalt, spre necunoscut,îl transformă în omul cerului care ar putea atinge soarele- este momentul unei fericiri supreme,al drumului vieții spre lumină.
În al doilea rând, textul este epic, deoarece are personaje. Personajul principal este un băiat de trei ani cu entuziasm copilăresc față de lumea înconjurătoare, atracția necunoscutului este foarte importantă pentru el.Trezindu-se din somn,pleacă într-o adevărată aventură a decoperirii :intră pe o altă ușă,ajunge într-o odaie necunoscută,urcă scara ce-l duce spre locul depărtării de casă,se închipuie un uriaș stăpân al lumii cu dorința de zbor.Există ceva copilăresc în dorința de a zbura,crezând că se-nalță spre cer,liber;ar vrea să rupă legăturile care-l țin prins de pământ.
În al treilea rând, caracterul epic al textului este dovedit de prezenţa naratorului, cu o artă deosebită a povestirii și o capacitate extraordinară de a surprinde natura umană. Stilul lui Sorin Titel impresionează prin trăirile cumva ciudate ale unui copil, surprinzând dorința de zbor a unui copil. Investigând lumea copilăriei, prozatorul evită orice sentimentalism şi adoptă un ton sobru, de analiză obiectivă.
În sfârşit, ca în orice text epic, sunt folosite modurile de expunere: Naraţiunea,pentru a prezenta trăirea puternică a copilului ce cunoaște o lume nouă,dorind să se înalțe prin zbor. Scriind despre lumea copilăriei, prozatorul înfățișează cu lirism,cu duioşie trăirile deosebite ale copilului de trei ani- energic,cu putere creativă, minte deschisă,dornic de cunoaștere.
Descrierea apare foarte puţin, din loc în loc, pentru a crea cadrul acţiunii şi a prezenta sumar personajele.Este descrisă ziua de vară,apoi podul casei,unde sunt enumerate obiectele vechi,iar peisajul văzut de la înălțime pare a cuprinde întreg universul pământesc pe care un copil îl stăpânește asemenea unui titan .
În concluzie, fragmentul este un text epic, în care autorul comunică indirect, un mesaj cu un remarcabil simț al cuvântului despre un personaj cu suflet pur, deschis,povestind evenimente din viaţa sufletească a unei ,,făpturi neînsemnate" . Privind la cer, inevitabil, copilul ȋși doreşte să zboare, sa-și depășească propriile limite spre lumina cerească.