vineri, 21 februarie 2020

compunere--Ghioceii

Imagini pentru imagini mișcătoare cu ghioceiCum se topeşte neaua, ielele pădurii,fetele albe ies şi încep să cânte şi să danseze şi nu pleacă, până nu dă căldura.Stau  acolo cuminţi şi îngrijesc de ghiocei. Când ghioceii se ascund în pământ, fug prin păduri, spre a se-ntâlni cu Sânzienele verii.
 De multe ori înșiruim cuvinte, dar uităm să privim un ghiocel.
 Merg încet pe stradă, este o zi colorată frumos de soarele rece.  Redescopăr în fiecare an cât de minunat este un ghiocel. Ochii primăverii sunt acoperiți de fulgii care aleargă. Curajoși, din bulbii mici ascunși sub zăpadă, din pustiul iernii, păstrează ascunsă bine petala albă.
Oare e adevărat că zeul Hermes i-a dat lui Ulise o iarbă numita moly, care l-a protejat de otrăvurile vrăjitoarei Circe.?
Un ghiocel nu este doar un semn că vine primăvara, el este o dovadă de curaj, de putere, de speranță, de gingășie. Despre ghiocel se spune că simbolizează speranța, prietenia, inocența, puritatea, alinarea și smerenia,de aceea îl caut de fiecare dată când ajung în pădure.
Când iarna îşi strânge ultimele petice de zăpadă, învinsă de primii ghiocei, mă între­b de ce ei, atât de fragili, sunt totuşi îndrăzneţi. Cred că nu le e frig, nu tremură.
Şi totuşi, în zăpada albă abia se ghi­cesc, iar eu stau și-i urmăresc zilnic şi aştep­t să răsară,ba câteodată îmi pun palmele deasupra zăpezii,dorind să dau puțină căldură. Lungă aştep­tare....Când apare câte un colț verde,îl pri­vesc şi nu-mi vine să plec; este  verde, aşa cum nu­mai frunza lui poate fi, ca şi cum soarele, pă­mân­tul şi vântul lu­a­seră forma frunzelor. Apoi îmi apropii obrazul de floarea plăpândă și-i șoptesc:Te-am văzut, ești alb-stră­lucitor, solitar şi stăpân în îm­părăţia ta,am simțit mireasma minunată, plăcută.  Ţi-am lăsat din căldura mea, ca să-ţi ajungă, până când auriul cerului te va mângâia. Am luat şi eu ceva din curajul tău, iar acum nu mai ştiu dacă sunt eu sau tu, nu ştiu dacă tu mă chemi sau eu te caut. Atmosfera din jurul meu s-a reîmprospatat deodată, aerul vibrează și, doar respirându-l cu sinceritate, simt deodată că pășesc, măcar imaginativ, pe Tărâmul Tinereții fără Bătrânețe și al Vieții fără Moarte, cum Făt Frumos a fost atras de-un dor nețărmurit spre meleagurile copilăriei sale.
Nerespectând Consemnul Zânelor, a primit o lecție aspră de viață, care i-a demonstrat că acest vis nu este posibil.
Mi-e teamă în fiecare primă­vară că nu o să te mai găsesc, că nu o să te mai faci ver­de. Mă rog să te gă­sesc și la pri­mă­va­ră, să-mi regăsesc și eu rădă­cinile, să în­frunzesc,să simt vântul şi soa­re­le odih­nin­du-se pe chipul me­u.
             Noi,oamenii,vedem lucruri minunate, dacă reuşim să avem o privire fermecată.

                                                         Primăvară plăcută tuturor!