marți, 24 noiembrie 2015

Exerciții



Pag=115=TRASATURI  Popa Tanda
ex=3=Sub aspect exterior este descris in mod direct abia spre sfarsitul textului,fiind surprinsa varsta respectabila la care a ajuns :"daca parul carunt si barba carunta nu ar vesti vremea lui..." lipsa detaliior de ordin fizic demnonstreaza ca preotul Trandafir este si un personaj simbolic",reprezinta chipul preotului cu daruire t ceea ce face cunoscandu-si bine misiunea de a modela sufletule oamenilor pe crae-i "pastoreste"

ex.4=Accentul cade pe portretul moral,desprins prin mijloace directe si indirecte. In mod direct in expozitiune,naratorul evidentiaza bunatatea preotului,darul de a vorbi frumos, harnicia, cumpatarea: "este om bun; a invatat multa carte si canta mai frumos decat chiar si raposatul tatal sau...harnic si grijitor este parintele Trandafir" comportamentul sau prea deschis duce insa la mutarea sa in Saraceni,un sat situat pe Valea Seaca.

Cele mai multe trasaturi morale se desprind prin caracterizarea indirecta din fapte, vorbe, nume si relatia cu celelalte personaje. In Saraceni isi da seama ca bunastarea unui preot depinde de bunastarea oamenilor si isi propune sa faca din poporenii sai oameni harnici,dovedind simt al realitatii. Perseverenta lui este reliefata prin fapte si prin vorbe. Avand darul vorbirii in prima duminica este ascultat cu interes, dar dupa un timp enoriasii incep a ocoili biserica,descumoanindu-se pe moment.


Firea sa hotarata este bine conturata prin cuvinte pline de duh: "parintele Trandafir e insa ca si capra in gradina cu curechi.
Cand il scoti pe usa iti intra prin gard": asadar acesta nu renunta la lupta, ci isi schimba tactica. Colinda ulitele si casele oamenilor tinandu-le predici mai intai cu vorbe blande, apoi ironice si badjocoritoare, alegandu-se cu porecla POPA TANDA.

Comportamentul sau scoate la lumina conflictul interior pe care il traieste, cand isi da seama ca incercarile sale de a-i schimba pe sateni,fusese zadarnice si ca familia lui ajunsese intr-o stare jalnica. El implora divinitatea plangand in biserica "incepu sa planga greu si cu suspin inadusit si viforos."

Din gura lui numai trei cuvinte ieseau"puternice Doamne!ajuta-ma!"
Relatia cu mediul de viata si cu satenii se produce printr-o  schimbare de atitudine: dintr-un om al vorbei se transforma intr-un om al faptelor. Incepu a se ingriji inainte de toate de binele casei sale,starnind prima reactie a satenilor "popa e omul dracului." Vointa puternica si caracterul hotarat al preotului sunt evidentiate mai ales in relatia cu satenii. Drumul parcurs de acesta pentru a se impune in fata oamenilor este lung si dificil, dar cu rezultate. Admiratia cu care oameni vorbesc despre el:"tine-l Doamne la multi ani, ca este omul lui Dumnezeu!"este un semn ca preotul in atinsese telul propus.

Constientizand faptul ca isi implinise misiunea, la bartanete traieste multumit alaturi de familie. Anii trec. dar spiritul ramane tanar:toate s-au schimbat, numai parintele Trandafir a ramas precum a fost -verde,vesel si harnic." Preotul apare ca un simbol al oamenilor hotarat sa obtina ce-si propune,  ilustrande-se aici proverbul "omul sfinteste locul."