luni, 16 septembrie 2024

 


       mai mulți prieteni mi-au spus,hohotind,că este un FACEBOOK care-mi copiază de mult timp postările (sincer! nu mă uimește,fiindcă nu ajungeam la cifra urmăritorilor de 2.983.895-astăzi).Ar fi frumos să menționeze la sfârșit cam așa: în scrierea mea m-am inspirat după blogul,,exercițiigimnaziu.blogspot.com.”

Nu voi urmări acela copieri,pentru că nu mă interesează.....dar nu e corect!!!!!!!!!!!!!

(CORÉCT, -Ă, corecţi, -te, adj. 1. Care respectă regulile, normele dintr-un domeniu dat; aşa cum trebuie. 2. (Despre oameni) Care are o ţinută, o purtare, o atitudine ireproşabilă; cinstit, leal. – Din fr. correct, lat. correctus.)

 ====elevii se pot inspira ,,,,,,,,eu scriu pentru ei!!!!!!!!!!!!!!

(apropos: 

textul epic--,,Platanos”de Doina Ruști

 (l-am publicat==joi, 17 septembrie 2020)





 


sâmbătă, 7 septembrie 2024

 

începe școala....

Imagini pentru imagini prima zi de È™coalăÎn noaptea începutului de septembrie copacii poartă podoabe de argint-stelele ce se transformă în flori și coborâte se pierd în uitarea cerului....devin frunze foșnitoare ce-și trimit sunetele până departe...departe...Septembrie vine cu visele verii,cu gânduri uitate în infinitul nopților de vară,cu rugăciuni spuse în șoaptă :,,lasă-mi vară cerul tău,seninul tău,căldura ta,zilele cu bucuria vacanței”....
Aud sunetul vântului transformat într-un fir de argint al clopoțelului ce-mi amintește de timpul ce aleargă spre locul unde-mi întâlnesc prietenii,cărțile,temele,notele...

                                  și iată că toamna din nou a venit...croind prin sufletu-mi cale...
  Mă întreb înaintea zilei de ÎNCEPUTUL școlii:Ce elixir trebuie să beau, ca să trăiesc numai în vară?!!!
Ce trebuie să fac să pot  mişca limbile ceasului înapoi… ca zilele să nu mai scadă şi să mă trezesc în aur aurul verii?
                             Nimic...... Nu pot face nimic....
                                            Doar să trăiesc  în visare.....
                                 Îmi bate  în geam…e vântul?…e soarele?… Aaa…. E  prima zi de școală....
SUCCESE...NOTE BUNE....MINTE LIMPEDE...TEME UȘOARE....UN AN BUUUUN!!!!!!!!!!!!!!!

marți, 3 septembrie 2024

test de început de pregătire

 

   Textul 1

,,Par casele palate sub vraja inserarii
Si norii le mangaie cu palme de sofran,
Si nu-i mai larg si pasnic nici insusi cerul marii
Decat acest cer vesnic si-adanc, de Baragan.

Isi salta rosii tuiuri in vanturi papusoii
Miscand sub adiere aripa de strujeni;
Tragand la care pline merg lung pe drumuri boii
Pe langa negre garduri mancate de licheni.

Cresc focuri mari de frunze cu scanteieri usoare
Spre luna incruntata, lipsita de un sfert,
Iar vantul poarta-n trambe miresme-mbietoare
De lapte proaspat muls si proaspat fiert.

Albastru cer de seara se despleteste-n sara
Si bumbi de stele rosii la geamuri se aprind
Ograzile arata cu toate in afara
Belsugul lor tacut ce il cuprind.”

                                                          (,,Toamna”de Nicolae Labiș)

*sofran – condiment ce coloreaza puternic in galben

*tui – steag turcesc ornat cu cozi de cal 

*tramba – vartej

*papusoi – porumb *bumb – nasture rotund

*strujan – tulpina porumbului, cu tot cu frunze

                    Textul 2

,,Am crescut la casa, in comuna Savarsin din judetul Arad, copilarind pe dealuri si pe vai, pana cand viata m-a dus la oras. Dar pana atunci, mi-am construit colibe, am distrus vreo cinci biciclete, m-am lovit, m-am pierdut in padure, am fost muscat de cal si cate n-au mai fost. Din 2016, dupa ce m-am intors de la Londra, am ajuns sa traiesc la munte si sa fiu liber, iar asta pentru mine inseamna mult. Daca viata mea de acum se datoreaza dealurilor si vailor pe care mi-am tocit calcaiele la un moment dat, nu stiu. Dar stiu ca dealurile nu cresc in spatele blocului si vaile nu curg la robinet. Liftul nu e bicicleta. Casa scarii nu e curte. Si cainele din desene animate nu e caine.

Cum ar fi fost la oras? Nu vreau sa stiu. Si nu stie nici fetita mea. Daca natura ar fi scris cateva recomandari pe certificatul de parinte, cu siguranta asta ar fi fost una dintre ele: sa creasca la tara!

In Londra, unde am locuit sase ani, mergeam pe strada printre mii de oameni si eram singur. Aici, la munte, cand merg singur pe drum stiu ca nu sunt singur. Ma vad satenii si ma invita in casele lor. Ma trezesc adesea cu cate o farfurie de ciorba in fata, chiar daca destinatia mea e cu totul alta. Si asta nu se intampla doar de sarbatori, ci tot timpul.

Cu toate acestea, Craciunul e frumos oriunde ai fi, daca ai oameni dragi in preajma, pentru ca e mai degraba o stare de spirit, un moment magic al intalnirii, al iertarii, al prieteniei. Si as vrea sa spun ca este cea mai minunata perioada din an, datorita colindatorilor care inca mai vin la usi cantand, datorita aerului de sarbatoare, mirosului de prajituri, zapezii si, mai ales, datorita rudelor si prietenilor, dar, de fapt, fiecare perioada din an are farmecul ei la tara. Primavara este la fel de frumoasa, odata ce aduce cu ea o resetare a vietii omului, an de an. Vara, care ne lipseste multe luni de zile, e timpul in care consumam cea mai mare parte din energie, pentru ca la tara nu ai concediu, ci profiti de timpul bun ca sa iti faci lucrarile mari din gospodarie, iar sentimentul de concediu e prezent in fiecare zi, chiar daca lucrezi. Toamna cu roadele si culorile pe care ni le daruieste isi are rolul ei intr-o viata echilibrata de la tara. Asa ca nu, iarna nu este cel mai fericit anotimp, ci este unul la fel de fericit.

Aici, acasa, la munte, Craciunul parca incepe mai repede. Am impodobit un brad deja de la inceputul lunii si vom pune podoabe pe cei replantati pe terenul casei – pentru ca noi nu aruncam brazi. Insa nu conteaza asa de mult ce e pe masa sau cat de mare e bradul impodobit langa masa, ci conteaza mai mult cine vine la masa. Familia, prietenii si vecinii care apar colindand prin zapada, ei fac ca sarbatorile sa fie Sarbatori. De cele mai multe ori am petrecut Craciunul la tara, fie in Apuseni, in ultimii ani, fie la Ghilad, in Banat, la rude, sau in timpul copilariei, la Savarsin – despre dubasii de la Savarsin gasiti o gramada de articole online. Sunetul dubelor pe vai nu poate fi egalat, parca le si aud acum, nici nu e nevoie sa inchid ochii. Am avut o copilarie plina si imi amintesc de iernile in Savarsinul acoperit de zapada, cand zilele isi intindeau orele in intunericul noptii si inca ne dadeam drumul cu saniile de pe deal. Poate faptul ca eram copil, poate sunetul dubelor, poate prajiturile mamei… poate ca toate la un loc imi rascolesc sufletul si imi aduc aminte mereu si mereu de vremea copilariei in timpul sarbatorilor. Astfel de amintiri vreau sa daruiesc fetitei mele care creste la munte.

Asadar, nu pot face comparatie intre Craciunul petrecut la sat si cel de la oras, insa eu cred ca sunt norocos sa petrec sarbatorile la tara. Chiar acum, in linistea satului, ne bucuram de zapada care deja a acoperit, aparent, o lume intreaga. De ce e frumos la sat? La sat, oamenii se ajuta. La oras, multi vecini nu se cunosc intre ei. Uneori ii desparte doar un perete, dar nu isi cunosc numele. [...]

Orasul ofera diverse oportunitati, dar in zilele noastre o fuga pana la oras nu mai inseamna mare lucru. Pe vremuri isi pregatea omul traista si carul pentru un lung drum de cativa kilometri. Astazi te sui pur si simplu in masina, in varf de munte, si iti duci copilul la teatru de papusi la oras. Ma bucur sa vad ca multe dintre traditiile si obiceiurile romanesti sunt mai popularizate ca oricand. Cand eram copil n-am vazut sau auzit atatea despre ele ca acum.

Nu am la indemana statistici, dar am postarile membrilor din comunitatea,, Mutat la tara – Viata fara ceas”, grupul Facebook care a adunat 250.000 de membri in cativa ani. Sigur, viata la tara are avantaje si dezavantaje, asa cum e peste tot in lume. Aici, pe Pamant, nu traim in paradis, ci intr-un cerc al binelui si al raului. Dar ceea ce vad, ceea ce citesc, ceea ce ascult si ceea ce traiesc, la un loc, imi creeaza un sentiment de bine cu privire la viata in mediul rural”.

                                    (Andy Hertz, „Stresul sarbatorilor. Mutat la tara”, in Dilema Veche, nr. 976/2022)

*duba – (aici) toba 

A.
1. Noteaza, din textul 1, doi termeni care fac parte din campul lexical al naturii. 2 puncte

    Termenii care alcătuiesc câmpul lexical al naturii sunt: frunze, luna, păpușoi

2. Scrie in caseta litera corespunzatoare raspunsului corect, valorificand informatiile din textul 1.

2 puncte

In sat miroase a

a) frunze.

b) lapte.

c) papusoi.

d) sofran.

Raspunsul corect: .b.

3. Scrie in caseta litera corespunzatoare raspunsului corect, valorificand informatiile din textul 2.

2 puncte

O traditie de Craciun specifica zonei Savarsin este

a) colindatul dubasilor.

b) gatirea prajiturilor.

c) impodobirea brazilor.

d) mersul la teatru.

Raspunsul corect: a.

4. Scrie in caseta litera corespunzatoare raspunsului corect, valorificand informatiile din textul 2.

2 puncte

In 2016, autorul se intoarce

a) din Banat.

b) de la Savarsin.

c) de la Londra.

d) de la Ghilad.

Raspunsul corect: c.

5. Noteaza „X” in dreptul fiecarui enunt pentru a stabili daca este adevarat sau fals, bazandu-te pe informatiile din cele doua texte. 6 puncte

Textul 1                                                                                                         Adevarat/Fals

Peisajul rural prezentat este observat intr-o seara.                                A

De la camp, carutele se intorc in sat incarcate.                                       A

Deasupra satului rasare luna plina.                                                            F

Textul 2                                                                                                          Adevarat/Fals

Autorul are convingerea ca un copil trebuie sa creasca la tara.                    A

Andy Hertz si-a petrecut toate sarbatorile doar la sat.                                   F

Unii dintre cei care se muta la tara formeaza o comunitate pe Facebook .A

6. Precizeaza, in unu – doua enunturi, rima poeziei si masura primului vers. 6 puncte

         Rima încrucișată;măsura primului vers-14 silabe

7. Prezinta, in minimum 30 de cuvinte, un element de continut comun celor doua texte date, valorificand cate o secventa relevanta din fiecare text. 6 puncte

           Un element de conținut comun regăsit în ambele texte îl reprezintă imaginea satului.

În poezie,este descrisă înserarea în câmpia Bărăganului,imaginea satului se contopesște cu cadrul ceresc. .Cuprins de,,vraja înserării”privitorul este fascinat de imaginea norilor roșietici,al cerului mării,,larg și pașnic”infinit,calm și al cerului câmpiei Bărăganului,,veșted și adânc”,palid,șters,de neatins. Tabloul are o nuanță de mister,de basm cu luna tristă,cu sclipirile luminilor,cu liniștea caselor.

În textul nonliterar, autorul prezintă efectele benefice ale vieții celor ce trăiesc la sat,comparând cu viața de la oraș. De aceea a dorit să se bucure de natură și să trăiască într-un mediu pitoresc,unde oamenii resppectă tradițiile și cunosc viața curată și demnă.

8. Crezi ca viata la sat este mai placuta decat viata la oras? Motiveaza-ti raspunsul, in 50 – 100 de cuvinte, valorificand textul 2. 6 puncte

 Între mediul la sat şi cel de la oraş diferenţele sunt extrem de mari , însă ambele prezintă atât avantaje cât şi dezavantaje destul de tentante. Viaţa la ţară, de multe ori se dovedeşte mai ieftină decât cea de la oraş, în primul rând pentru că tentanţiile costisitoare sunt puţine iar mâncarea provine de cele mai multe ori din propria gospodărie. Este aer curat,cântecul păsărilor din pomi și din curte,iar oamenii sunt mai sănătoşi, mai voioşi şi plini de energie,trăiesc în aer liber. Cercetătorii afirmă că viaţa la ţară, în aer curat, cu multă mişcare şi alimentaţie în proporţie de peste 80% naturală, adaugă încă 10 ani speranţei de viaţa. Viața la oraș înseamnă aglomerație,zgomot

accesul la magazine,la un spital echipat într-un mod mai corespunzător este un alt avantaj. Sigur că te poți deplasa la aceleași spitale pentru a beneficia de serviciile acestora chiar dacă locuiești într-un sat. Însă gândul că acestea sunt mai aproape de tine este într-un anumit fel mai liniștitor.

Nu în ultimul rând, viața la oraș pare mai ușoară în anotimpul rece, în special iarna. Nu puține sunt satele destul de îndepărtate în care drumurile de acces nu sunt într-o stare prea bună. Iar în cazul unei ierni mai grele și cu mai multă zăpadă, accesul devine aproape imposibil.

Viața la țară este ideală pentru a vă bucura de liniște și relaxare! Traficul, zgomotul provocat de mașini și claxoane și chiar aerul sufocant din interiorul unui oraș dispar. Astfel, posibilitatea de a suferi din cauza stresului și a oboselii se diminuează și ea.De aceea autorul din al doilea text a ales viața la sat pentru felul în care oamenii se cunosc,respectă tradițiile,cunosc liniștea și natura în starea pură.

9. Asociază opera literara „Toamna” de Nicolae Labis cu un alt text literar studiat la clasa sau citit ca lectura suplimentara, prezentand, in 50 – 100 de cuvinte, o valoare comuna, prin referire la cate o secventa relevanta din fiecare text. 6 puncte

     În poezia ,,Toamna” de Nicolae Labiș se identifică valorea culturală de admirație pentru natură. Autorul descrie frumusețea unei seri de toamnă din Bărăgan. Înserarea transformă imaginile obișnuite în basme:casele devin palate,frunzele porumbului,păpușoiului,aripi,iar carele greoaie trec pe lângă focurile frunzelor.Sub cerul de seară se-aprind luminile caselor,iar vântul duce miresme ale nemuririi.

   În cele cinci strofe ale poeziei "Coboară toamna...", de Octavian Goga, eul liric contemplativ, trist, meditativ, observă că trecerea nemiloasă a timpului aduce schimbări în natură, dar și în viața lui. Nu venirea toamnei îl întristează, ci faptul că aceasta coboară de undeva din înaltul cerului, schimbă tot pe unde trece.  Sunt descrise culorile ce îmbracă vegetația, vântul ce capătă putere și produce un sunet de jale ce înconjoară totul, precum și atmosfera apăsătoare din crânguri.           

B.

1. Scrie in caseta litera corespunzatoare raspunsului corect. 2 puncte

Contin diftong ambele cuvinte din seria:

a) „vailor”, „traditiile”.

b) „mangaie”, „dealurile”.

c) „creeaza”, „saniile”.

d) „Craciunul”, „concediu”.

Raspunsul corect: b 

2. Scrie in caseta litera corespunzatoare raspunsului corect. 2 puncte

Seria care cuprinde doar cuvinte derivate cu sufix este:

a) „binelui”, „dezavantaje”.

b) „cativa”, „colindatorilor”.

c) „copilariei”, „satenii”.

d) „ultimii”, „frumoasa”.

Raspunsul corect: c.

3. Scrie in caseta litera corespunzatoare raspunsului corect. 2 puncte

Antonimele cuvintelor subliniate in secventa „Toamna cu roadele si culorile pe care ni le daruieste isi are rolul ei intr-o viata echilibrata de la tara. Asa ca nu, iarna nu este cel mai fericit anotimp, ci este unul la fel de fericit.” se regasesc, in ordine, in seria:

a) stricta, luminos.

b) riguroasa, suparat.

c) ordonata, bucuros.

d) haotica, trist.

Raspunsul corect: d.

4. Scrie in caseta litera corespunzatoare raspunsului corect. 2 puncte

Sensul secventei subliniate in enuntul „Nu am la indemana statistici, dar am postarile membrilor din comunitatea” este:

a) nu stric randuiala.

b) nu prezint asemanari.

c) nu am pus mana pe.

d) nu am la dispozitie.

Raspunsul corect: d .

5. Selecteaza, din fragmentul urmator, trei verbe la moduri diferite, pe care le vei preciza: „Cum ar fi fost la oras? Nu vreau sa stiu. Si nu stie nici fetita mea. Daca natura ar fi scris cateva recomandari pe certificatul de parinte, cu siguranta asta ar fi fost una dintre ele”. 6 puncte

      Verbul                                                                       modul verbului
1. ar fi fost-                                                            modul condițional-optativ

 2.să știu-                                                                           conjunctiv

3.nu știe-                                                                           indicativ

6. Alcatuieste o propozitie negativa, in care pronumele personal, la persoana I, numarul singular sa aiba functia sintactica de atribut (1), si un enunt imperativ, in care substantivul „bunica” sa fie in cazul acuzativ.

6 puncte

1.Părerile despre mine nu au fost favorabile.

2 .Discută cu bunica despre viața ta! 

7. Transcrie propozitiile subordonate din fraza urmatoare, precizand felul acestora:

Daca viata mea de acum se datoreaza dealurilor si vailor 1/pe care mi-am tocit calcaiele la un

                             CD                                                                                                 AT

moment dat,2/ nu stiu.”3/. 6 puncte

                              PP

8. Scrie, in spatiile libere, forma corecta a cuvintelor subliniate in urmatorul enunt. 6 puncte

Invitarea vecinilor nostri / nostrii (1) la picnicul din mijlocul livezii / livadei (2) a creat / a creeat (3) imediat raporturi / rapoarte (4) de prietenie, iar ideea / idea (5), ai carei / a carei (6) initiatori suntem noi, s-a dovedit foarte buna.

Invitarea vecinilor _noștri_ (1) la picnicul din mijlocul livezii_ (2) a creat_ (3) imediat _raporturi_ (4) de prietenie, iar ideea_ (5), ai cărei_ (6) initiatori suntem noi, s-a dovedit foarte buna.

SUBIECTUL AL II-LEA (20 de puncte)

Scrie un text de minimum 150 de cuvinte, in care sa prezinti mesajul/o semnificatie a textului ,,Toamna” de Nicolae Labiș.

In redactarea textului:

• vei preciza mesajul/o semnificatie a textului, prin referire la tema;

• vei mentiona patru elemente ale peisajului descris;

• vei interpreta doua figuri de stil diferite, relevante pentru mesaj/semnificatie;

• vei prezenta o emotie exprimata/un sentiment exprimat in textul poetic.

Punctajul pentru compunere se acorda astfel:

• continutul compunerii – 12 puncte;

• redactarea compunerii – 8 puncte (marcarea corecta a paragrafelor – 1 punct; coerenta textului – 1 punct; proprietatea termenilor folositi – 1 punct; corectitudinea gramaticala – 1 punct; claritatea exprimarii ideilor – 1 punct; ortografia – 1 punct; respectarea normelor de punctuatie – 1 punct; lizibilitatea – 1 punct).

Nota! Compunerea nu va fi precedata de titlu sau de motto. Punctajul pentru redactare se acorda doar in cazul in care compunerea are minimum 150 de cuvinte si dezvolta subiectul propus.

Poezia „Toamna” de Nicolae Labiș are ca temă natura descrisă în momentul înserării.
Mesajul poeziei este obiectiv,poetul descrie tabloul ce se derulează prin fața lui.Cuprins de,,vraja înserării”privitorul este fascinat de imaginea norilor roșietici ce-și trimit mângâierile transformând ca-n basme miraculos casele în palate.Este imaginea și ceasul melancoliei și al nostalgiei,trecerea spre miracolul nopții.Comparația personificată a cerului mării,,larg și pașnic”infinit,calm cu cerul câmpiei Bărăganului,,veșted și adânc”,palid,șters,de neatins dau tabloului o nuanță de mister,de basm.
Culoarea amurgului transformă ,,strujénii” de porumb,în adierea vântului în,,roșii tuiuri”,stindarde ale timpului trecut,ce bat din aripile ofilite,fără viață.Imaginea tristeții este completată de,,negre garduri mâncate de licheni”,locuri ale suferinței timpului,pe lângă care trec ,,carele pline”semn al beșugului.Spre luna posomorâtă urcă sclipirile focurilor care curăță pământul,sunt lumini ce-ajung spre cerul de seară,iar vântul poartă peste pământul tăcut mireasma plăcută a laptelui care este a veșniciei și a purificării.Alte lumini sunt ale caselor și arată binele,căldura care dă viață,speranță.
Tabloul descris este vizual,plin de culorile toamnei:auriu și roșu, al frumuseții efemere și al trecerii timpului,dar și cu mișcări ușoare:mângâierea norilor,adierea vântului.
Prin figurile de stil.epitetele:,, cer veșnic și-adânc; focuri mari....cu scânteieri ușoare; luna încruntată; miresme-mbietoare; albastru cer;stele roșii;personificările:, norii le mângâie; cresc focuri; luna încruntată;albastru cer de seara se despletește;metaforele:,, palme de șofran; aripa de strujeni, bumbi de stele; poetul are o atitudine contemplativă,surprinde natura în diversele sale forme,alternând planul celest şi terestru.
Fiind o descriere,predomină în poezie substantivele şi adjectivele, verbele la timpul prezent, au rolul de a transmite ideea eternizării naturii, trasează axa temporală a desfăşurării acţiunii până la infinit. Versificația este clasică, poezia fiind alcătuită din strofe de câte patru versuri, cu măsura de 14 silabe, ritm trohaic și rima încrucișată.