joi, 6 decembrie 2018

Gen epic,,Toamna”(fragment) de Ana Blandiana

Imagini pentru imagini de iarna
,,Faptul că ninsese înainte de sfârșitul lui noiembrie îi dăduses toamnei strălucire nouă.Bolta de frunze nu lăsase neaua să ajungă jos,dar străzile fuseseră eliberate de troiene de către lucrători și erau readuse de ei la mizerabila lor umezeală noroioasă.M-am gândit că la periferie zăpada trebuie să reziste și mi-a convenit ,când am aflat, că era necesar să înlocuiesc un coleg și să aduc un transport de cărți preluate de biblioteca noastră de la un depozit.”
                                                                                        
  Genul epic cuprinde opere literare în care autorul îşi exprimă în mod indirect gândurile, ideile şi sentimentele, prin intermediul acţiunii, al personajelor şi al naratorului.
Fragmentul,,Toamna”, deAna Blandiana, este un text epic, deoarece are trăsăturile acestui tip de text.
  În primul rând, are o acţiune redusă- fragmentul începe cu descrierea unei ninsori care dă toamnei o lumină vie,dar străzilor un aspect urât, este o atmosferă neplăcută pentru personajul-narator și ajută pe cititor să-și imagineze cum arată locurile; este un pretext pentru scriitoare pentru a-și justifica evadarea din peisajul,,noroios”.Ninsoarea ivită la sfârșitul toamnei o indispune pe autoare,pentru că,,neaua”nu ajunsese pe jos,iar curățenia făcută lăsase un aspect murdar,neplăcut străzilor.De aceea pleacă spre,,periferie”cu gândul că poate vedea zăpada căzută.Este dorința de a înlocui,de o schimbare a urâtului,a noroiului cu albul curat al zăpezii,speranța către lumina ce-o dorește în suflet.
Starea sufletească trece de la uimirea luminii la sfârșitul toamnei,la atmosfera deprimantă înconjurătoare,apoi spre speranța că la,,periferie”-un fel de margine a lumii- va găsi albul,o altfel de  lume.  
  În al doilea rând, textul este epic, deoarece are un personaj: Naratorul-personaj narează la persoana întâi. Folosind în discursul său narativ persoana I oferă o perspectivă subiectivă asupra evenimentelor narate, povestește lumea văzută de el, iar prin monologul interior își arată propriile trăiri, sentimente. 
  În sfârşit, ca în orice text epic, naraţiunea este folosită pentru a prezenta o acţiune simplă-înlocuirea  unei atmosfere neplăcută cu plecarea spre o lume curată.Descrierea ninsorii și a aspectului urât al străzilor apare în primele rânduri, pentru a crea cadrul acţiunii şi a percepe vocea autoarei.
   În concluzie, fragmentul,,Toamna”este un text epic, în care autoarea comunică indirect, prin intermediul unei poveşti, un mesaj al dorinței de nou,de a trăi într-o lume curată.