sâmbătă, 8 decembrie 2018

gen liric--poezia,,Între flori” de Otilia Cazimir


,,Castanii drepți,cu frunze înstelate,  
Înalță parfumate piramide
De flori în fildeș palid cizelate,
Simetrice,egale,și rigide.

O adiere în câmpia somnoroasă
Mi-aduce glas de viespi,molatic
În pumnii strânși,ca-ntr-o scoică
Încerc să prind un strop de vânt
                                                   primăvăratic....
Un cântec s-a-nfiripat în mine-
Un cântec simplu,și naiv,și viu,
Și monoton ca glasul de albine  
Ascult nedumerită și nu știu

Când laolaltă-am început să cânt,
Cu ierburile moi și foșnitoare,
Cu-florile-aplecate pe cărare
Și cu frunzișul despletit de vânt.”

Textul liric  este un text literar în care autorul exprimă gânduri, idei, sentimente în mod direct, prin intermediul unei voci numite eu liric, folosind un limbaj artistic, încărcat de subiectivitate.
„Între flori” este un text liric, pentru că are toate caracteristicile acestui tip de text.
   În primul rând, este un text liric, pentru că exprimă trăirile proprii ale autoarei în mod direct   într-o atmosferă de primăvară.Încă adormită câmpia este cutreierată de ,,glas de viespi”,aducând parcă vestea schimbării.Poeta admiră ,,castanii drepți”-copacii ce simbolizează îngerul ocrotitor al pământului,căutând infinitul și transformând stelele cerului în frunze,iar florile parfumate devin piramide ale perfecţiunii florale,șlefuite  de o mână nevăzută. Peisajul este încântător şi eul liric este fermecat,transformându-și mâna,,într-o scoică”,ghiocul ce poate păstra suflul,,primăvăratic”asemenea perlei ascunsă.Repetiția cuvântului,,cântec” devine expresie a sentimentului înălţător,este suflul fiinţei care răspunde naturii.Își aseamănă cântecul cu murmurul albinelor ce poartă mesajul divin,își alătură cântecul naturii:ierburilor,florilor,frunzișurilor într-o simfonie a renașterii  Omul se simte în armonie cu grandorea naturii.
    În al doilea rând, textul este liric, deoarece există un eu liric. Acesta îşi face simţită prezenţa prin formele pronumelui personal la persoana I:,,mi,mine”,dar și a verbelor :,,încerc,să prind,ascult,nu știu,am început,să cânt”,cuvinte ce marchează perspectiva subiectivă ce se reflectă în conturarea atmosferei luminoase a reînvierii naturii.                             
            În al treilea rând, caracterul liric al textului este dat de limbajul folosit,care creează imagini, prin intermediul cărora poeta îşi exprimă emoţiile. Imaginea vizual-olfactivă a castanilor înfloriți,auditivă a zumzetelor de primăvară,a concertului vegetal. Epitetele care descriu florile de castan: „palid cizelate,simetrice,egale,rigide”,cântecul sufletului:,,simplu,naiv,viu”,  transmit un sentiment de încântare în faţa  unui decor luminos; doar personificările: ,,câmpia somnoroasă”și,,glasul molatic”reamintesc de un timp trecut. Comparaţia „cântecul monoton ca glasul de albine” sugerează sunetele obișnuite ale naturii,care îl încântă pe eul liric și umanizează lumea. Metafora florilor de castan „parfumate piramide” exprimă simbolul renașterii, misterul naturii transmițând un sentiment de admiraţie. Eul liric simte armonia,muzicalitatea ,atmosfera interioară în fantezia creatoare a poetei.
   Limbajul artistic se arată şi prin forma muzicală a textului, care este organizat în versuri cu măsură egală de 11silabe, rimă împerecheată şi ritm iambic.
   În concluzie, poezia„Între flori” este un text  liric, deoarece, prin vocea eului liric, autoarea comunică în mod direct emoţiile trăite într-un moment viu de reînviere , folosind un limbaj expresiv prin care reuşeşte să impresioneze prin finețea observației.