miercuri, 30 septembrie 2020

,,MICUL CANTEMIR și CIREȘUL” de George Bălăiță—povestire---

 (după ce ai citit textul,citește și această povestire,poate te ajută!!!)

  Povestirea face partea din cartea de povești ,,Întâmplări din noaptea soarelui”, scrisă de prozatorul George Bălăiță. ,,Micul Cantemir şi cireşul" este prima povestire din volumul în care este surprins micul Cantemir,un copil, în diverse ipostaze ale cunoașterii lumii înconjurătoare: atât a celei aievea,adevărate, cât și a celei fantastice din vis, preluată din lumea basmelor și a poveștilor.
   Micul Cantemir primește de la soția pădurarului un pui de vulpe, pe care nădăjduia să-l învețe să vorbească; se apropiase finalul lunii aprilie, iar vulpea nu reușea să scoată niciun cuvânt. Dezamăgirea băiatului era clară, dar îi trece repede supărarea, consolându-se cu gândul că nu toate vulpile care există sunt aidoma celor din poveștile citite de el.Își vorbește singur(monolog)despre viclenia vulpilor și crede că puiul lui de vulpe nu vorbește,pentru că nu este înțeleapt, fiindcă  s-a lăsat prinsă de nevasta pădurarului. Micul Cantemir asemenea,,Micului Prinț”este atras de strălucirea ochilor puiului și,într-o noapte, pășește în vis, unde întâlnește personajele capabile să-i dea un răspuns la întrebările vitale, să-i deslușească tâlcul marilor adevăruri ascunse. Cantemir este nevoit să parcurgă un fel de drum inițiatic,o călătorie în căutarea adevărului.Întunericul nopții este înlăturat de un,,soare de lapte”,de o lumină albă în care totul din jur se transformă în ritmul melodiilor unor fluiere care aduc o mișcare ușoară,iar băiatul ajunge sub cireșul,cuprins de bruma rece,cristale ca în poveștile lui Andersen.Ca-ntr-un vis alături de scriitor apare o laponă ce cântă la orgă.În Lumea nouă, înghețată, străbătută de lumini vrăjite,de melodii fantastice, se simte încremenit,transformat,derutat,tăcut.Îndemnat de cireș vede  frumusețea primăverii, puritatea cristalelor de drumă prefăcute,schimbate în petale albe,deși trecătoare sunt semne ale norocului.
Dialogul cu bătrânul cireș, ce-și transformă bruma, deși afară putea fi resimțită blândețea primăverii, în flori, este dialogul dintre un învățat și copilul dornic de cunoaștere,cel norocos de a vedea spectacolul unic al naturii(floarea de cireș efemeră și fragilă, în curând luată de vânt, este comparată cu viața omului scurtă și trecătoare.)Băiatul se simte ocrotit, îmbrăcat în florile de cireș și visează,revăzând puiul de vulpe,câinele Bob,ce-și pot trăi viața adevărată în libertate ca ștrăbunii lui.
Despărțirea de cireș,vârtejul florilor ce dispar este trezirea din vis la realitate,la viața adevărată,rămâne doar parfumul forilor ca o amintire plăcută a visului de noapte.Gesturile băiatului nu se fac la întâmplare,ci,pentru a avea un efect,trebuie să urmeze un ritual de frumusețe pe care-l învață de la cireș,învață să găsească frumusețea în cele mai mărunte fapte și lucruri.