joi, 16 iunie 2016

poezia AMIAZĂ de Șt.O.Iosif

Textul liric  este un text literar în care autorul exprimă gânduri, idei, sentimente în mod direct, prin intermediul unei voci numite eu liric, folosind un limbaj artistic, încărcat de subiectivitate.
   ,,Amiază” este un text liric al poetului Șt.O.Iosif, pentru că are toate caracteristicile acestui tip de text. În primul rând, este un text liric pentru că exprimă trăirile proprii ale autorului în mod direct. Contemplând un peisaj de vară, acesta este într-o stare de liniște,descriind tabloul ce se deschide panoramic în față:,,departe”observă ,,scorburoșii nuci”,inversiunea epitetului exprimă vechimea arborilor ce stăpânesc cu,,negrele umbre”,imaginea aduce fiori.Privirea alunecă,,peste-un deal”urmărind,,un nouraș grăbit”,diminutivul accentuează delicatețea exprimării,este asemănat cu ,,trena”unei albe rochii,de parcă zarea este o sală de bal. Peisajul este totuşi încântător şi eul liric este fermecat de liniștea amiezii,descoperind ,,mai jos”satul(cătunul)dormitând,viața parcă a dispărut.Cuvintele strofei:,,umbrare,tihnit,dormitează,liniștea”completează tabloul amiezii,plin de pace,iar epitetul,,albă”aduce o notă de puritate în paradisul descris. Măreţia naturii îl copleşeşte şi are sentimentul că trebuie să existe un creator care a zămislit-o. Îşi închipuie natura ca pe un cuib,în care credința,,bisericuța”ocrotește viața,comparația,,cum stă o cloșcă între pui”îl întoarce la ,,cerdacul casei”. Omul se simte ocrotit de divinitate în faţa naturii liniștite.
            În al doilea rând, textul este liric, deoarece există un eu liric. Acesta îşi face simţită prezenţa prin verbele la persoana I „stau,alunec”,care dau senzația de cufundare în somn. 
            În al treilea rând, caracterul liric al textului este dat de limbajul folosit. Este un limbaj artistic, care creează imagini vizuale, prin intermediul cărora poetul îşi exprimă starea de liniște, pentru a sugerea măreţia şi misterul naturii şi pentru a transmite un sentiment de împăcare. Eul liric simte existenţa divinității îndărătul acestei grandori.
            Limbajul artistic se arată şi prin forma muzicală a textului, care este organizat în versuri cu măsură egală (de 9 – 8 silabe), are rimă îmbrățișată şi ritm iambic.
  În concluzie, textul „Amiază” este liric, deoarece, prin vocea  unui eu liric, autorul comunică în mod direct emoţii şi gânduri legate de un peisaj liniștit al amiezei de vară, folosind un limbaj expresiv prin care reuşeşte să ne impresioneze puternic.
  POEZIA:                 ,, Stau în cerdacul casei mele//Departe,peste vii,privind//cum scorburoșii nuci întind//pe-alocuri negrele umbrele.
                      Alunec mai departe ochii//Și peste-un deal văd cum dispare,//Ca trena unei albe rochii,//Un nouraș grăbit în zare.
                     Mai jos,ascuns între umbrare,//Tihnit cătunul dormitează//Și,albă-n liniștea de-amiază.
                    Ocrotitoare-asupra lui,//Bisericuța stă de pază//Cum stă o cloșcă între pui.”