luni, 4 martie 2019

basmul,,Balaurul cu șapte capete”(fragment)

Imagini pentru balaurul cel cu sapte capete imagini

,, A fost odata intr-o tara un balaur mare, nevoie de cap. El avea sapte capete, traia intr-o groapa,...
Toti oamenii locului se tanguiau de rautatea si de frica balaurului.  Împaratul hotari ca sa dea pe fiica lui de sotie si jumatate imparatia sa acelui voinic, care va scapa tara de aceasta urgie, si dete in stire la toata lumea hotararea sa.
  Iara dupa ce se duse vestea in tara, mai multi voinici se vorbira sa mearga impreuna la panda si sa mantuiasca tara de un asa balaur infricosat. Ei se intelesera intre dansii ca sa faca un foc la marginea cetatii, care era mai apropiata de locul unde traia balaurul, si in care cetate era si scaunul imparatiei, si acolo sa stea sa privegheze pe rand cate unul, unul, pe cand ceilalti sa se odihneasca; si ca nu cumva cela ce ar fi de panda sa doarma si sa vie balaurul sa-i manance d-a gata, facura legatura ca cela care va lasa sa se stinga focul sa fie omorat, drept pedeapsa daca va dormi cand ar trebui sa fie destept.
    Cu acesti voinici se intovarasi si un om verde, pui de roman, stii colea, care auzise de fagaduinta imparatului si venise sa-si incerce si el norocul. Pornira, deci, cu totii, isi alesera un loc aproape de groapa si se pusera la panda.
  Pândira o zi, pândira doua, pandira mai multe zile, si nu se intampla nimic. Iara cand fu intr-una din zile, cam dupa asfintitul soarelui, pe cand era de rand viteazul nostru sa pandeasca, iesi balaurul din groapa si se indrepta catre voinicii cari dormeau pe langa foc. Viteazului care priveghea, i se facuse inima cat un purice, dara, imbarbatându-se, se repezi, si unde se arunca, mare, asupra balaurului cu sabia goala in mana, si se lupta cu dansul, pana ii veni bine si harst! ii taie un cap, harst! si-i mai taie unul, si asa cate unul, cate unul pana ii taie sase capete.
    Balaurul se zvarcolea de durere si plesnea din coada, de te lua fiori de spaima, viteazul nostru insa se lupta de moarte si obosise, iara tovarasii sai dormeau dusi.”
                                                                          (Balaurul cu șapte capete,text cules de Petre Ispirescu)

   Basmul popular este o naraţiune de mare întindere, în care se înfruntă personaje reprezentând binele şi răul, acţiunea terminându-se întotdeauna cu triumful binelui. Universul basmului este marcat de prezenţa supranaturalului. Basmul are formule specifice iniţiale, mediane şi finale. Mesajul basmului este optimist şi are valenţe educative.
  Tema este comună basmelor populare, adică lupta dintre bine și rău din care va ieși învingător întotdeauna binele, dreptatea, cinstea,caracteristici esențiale ale optimismului uman.
   În primul rând, este creaţie epică : naraţiune, acţiune, personaje, narator.
 Subiectul acestui fragment este simplu și reprezintă o împletire de fapte și situații reale cu altele fantastice sau miraculoase între care nu există hotare. Ca în orice basm, predominante sunt situațiile supranaturale față de cele realiste.Formula introductivă de la început:,, A fost odată ca niciodată" proiectează acțiunea într-un spațiu nelimitat și într-un timp nedeterminat. Acţiunea se petrece,,într-o țară”,oriunde,undeva pa Pământ-,,nevoie de cap”,unde era primejdie de moarte,din cauza unui balaur,,cu șapte capete ce trăia într-o groapă”-un tărâm al morții,ascunzișul unei fiinţe misterioase, ce întruchipează forţele haotice ale Universului.          
 Forțele răului balaurii sunt tot un fel de zmei, sunt o plăsmuire a fricii - aflate în opoziție cu cele ale binelui, reprezentate prin împăratul,conducătorul unui popor stăpânit de spaimă.Ca să scape de ameninţarea lui, împăratul îi făgăduieşte celui care va omorî balaurul o recompensă mare: jumătate din împărăţie şi pe fiica sa de soţie. Mulți voinici îndrăzneți pleacă,pentru a înfrunta balaurul și-și fac un plan,vor veghea pe rând în fața unui foc ce are rol de a lumina şi a  transmite forţa dumnezeiască.Focul nu trebuie să se stingă.Alături de voinici apare ,,un om verde,,pui de român”- viță de voinic adevărat, tânăr, viguros, puternic, viteaz,care atunci când i-a venit rândul să vegheze a văzut balaurul ieșind din ascunzătoare.S-a luptat cu balaurul și i-a tăiat cu sabia șase capete. Lupta cu este descrisă cu mult dinamism,în vreme ce  voinicii ceilalți dormeau. 
  Personajele sunt:împăratul cu grijă față de popor,dorind să înlăture răul,primejdia ce amenința viețile oamenilor; Românul  verde este cel care învinge și ucide cele șase capete ale balaurului-este asemenea Sfântului Gheorghe care învinge balaurul- un simbol al întunericului subpământean, al forțelor obscure și tenebroase-  la vedera lui se teme,dar are puterea de a-și învinge frica. Balaurul este simbolul prăbușirii lumii,care torturează viața,iar omorârea lui înseamnă  instaurarea ordinii sociale. Capetele de balaur nimicite reprezinta biruința asupra răului.
   Naratorul omniscient este un narator obiectiv, impersonal care povestește la persoana a III-a, fără a se implica în faptele prezentate,relatează acțiunea într-un registru stilistic  popular, marcat de oralitate. Modul de expunere predominant este narațiunea,  
   În al doilea rând, lumea basmului este marcată de prezenţa supranaturalului: lupta unui voinic cu un balaur este înfruntarea dintre bine şi rău,pentru a readuce liniștea în viața oamenilor.Interesantă este atitudinea celorlalți voinici ce dorm în timpul luptei,este poate un motiv de a ieși din timp,de a-și proteja forțele.
      În concluzie,fragmentul aparține unui basm popular,specie a genului epic în proză, în care întâmplări reale se împletesc cu cele fantastice, iar personajele care participă la acţiune  simbolizează cele două lumi care se confruntă, binele şi răul.