luni, 26 septembrie 2022

iar eu am continuat testul.....

 

17.Asociază fragmentul ,,Candidați la fericire” de Ileana Vulpescu cu un alt text literar studiat în clasă sau citit ca lectură suplimentară stabilind o asemănare și o deosebire.

   Fragmentul extras din volumul scriitoarei Ileana Vulpescu, intitulat "Candidaţi la fericire" începe cu o afirmaţie, care poate fi privită ca un motto: "O faptă bună (...) nu se plăteşte cu nimic, altfel nu mai e faptă bună". Această aserţiune, foarte asemănătoare unei maxime, va fi ilustrată prin întâmplările prezentate în acest fragment,dar și-ntr-un alt fragment din romanul,,Inocenții”de Ioana Pârvulescu.

   În fragmentul ,,Candidaţi la fericire",personajul principal este un bătrân, pensionar,domnul Manoilă,un om cu suflet bun,care dorește să fie de ajutor celor din jur: în staţiile de tramvai mai aglomerate îi ajută pe cei bătrâni să urce în vagon, iar celor care aveau multe bagaje ori copii, le ridică sacoşele; are mare grijă şi de copii, ,mai ales când îi vedea alergând, neatenţi, le observă şireturile desfăcute,îi oprește,explicându-le care sunt pericolele. Le explică,,cu blândeţe... repede,ca să nu-i plictisească."Nu se supără,dacă este crezut,,,nebun”,chiar când i se oferă 25 de bani.Un băieţel îi mulţumește, interesându-se dacă e pensionar, îi explică cum oamenii nu mai au timp să se ocupe de lucruri mărunte, pentru că merg la serviciu, la fel ca părinţii lui.

 Și personajul”Anticarul” din volumul,,Inocenții” de Ioana Pârvulescu,un anonim cu numele legat de obiecte,obiceiuri vechi, este un personaj înțelept fascinant prin înfățișare și comportament.Spre deosebire de dommnul Manoilă,Anticarul poartă o enigmă-misterul zilei sale de naștere poate fi descoperit în titlul unei cărți. Și el pare a trăi în afara timpului,pentru că celor care-l vizitează le pare un personaj,,de roman”,ireal prin felul prietenos cu care arată obiectele de scamatorie de care copiii sunt fascinați,iar jocurile,problemele de logică sunt mai interesante decât cele de la școală. Îi primește pe copiii curioși cu prietenie,aceștia i se adresează direct cu,,tu”,cu ,,dumneavoastră”, trecând cu ușurință peste barierele vârstei.Are răbdare să-i învețe,să-i premieze cu bomboane delicioase,se  distrează și el,deși sunt momente, când se vedea oboseala anilor.Dacă domnului Manoilă i se oferă un bănuț,bătrânului anticar i se pregătește de către copii un cadou de aniversare.
   Ambele personaje sunt preocupate de binele semenilor săi, sunt generoase, atente, grijulii.