vineri, 9 septembrie 2022

compunere--Care crezi că sunt beneficiile unei călătorii pentru dezvoltarea ta personală??????

 


Am citit ,,Ocolul pământului în 80 de zile”de Jules Verne și am înțeles cum doi oameni au urmat traseul: Londra - Egipt - India Bombay, Calcutta - Hong Kong, Victoria - Japonia, Yokohama - Statele Unite San Francisco, New York - Anglia, Liverpool și, în sfârșit Londra și mi-am spus că oricine își poate vedea visul de a călători împlinit.
Una dintre caracteristicile timpului nostru este mobilitatea, ajungem dintr-un colț al țării în altul și chiar dintr-un colț al planetei în altul. Și este evident faptul că oamenii călătoresc mult mai mult, indiferent de motivul pentru care fac acest lucru.Am plecat deseori în călătorii cu părinții sau prin programe ale școlii și mi s-a spus că în orice călătorie  apare o anume nesiguranță și o anume părăsire a confortului obișnuit.
Îi aud pe cei în vârstă din familie care au trăit toată viața lor în aceeași comunitate, poate chiar fără a pleca de acolo mai departe, că visele lor, aspirațiile lor au rămas doar vise și aspirații, doar neîmpliniri... și-atunci mă întreb: călătoriile își găsesc un loc important în acest concept de creștere personală sau de transformare personală?
Deși n-am experiență de viață!!!!consider că fiecare călătorie contribuie la transformarea personală Cred că există mai multe aspecte pe care călătoria le vizează în domeniul creșterii personale.
Primul lucru pe care o călătorie îl aduce este noutatea care poate îmbrăca diferite forme: în țară am întâlnit  persoane care vorbesc limba română corect sau  regionalisme,pe care nu le-am înțeles,dar,curios.am cerut lămuriri; am întâlnit diferite atitudini,comportamente ale oamenilor: ospitalitatea,prietenia,dorința de a mă face să cred că sunt,,acasă”.În alte locuri departe de țară am luat parte la un carnaval,sărbătorit cu costume impresionante,petreceri, dansuri și spectaculoase parade de costume sau am întâlnit oameni de la care am învățat tendința de a evita negarea, folosind în același timp:,,poate,cred",am dansat în jurul unui copac,semn al vieții,am primit,fără să cer dulciuri.
Călătoriile ne arată cât de important este mediul în care am crescut și mediul în care trăim zi de zi în atingerea țelului nostru. Fără să ne dăm seama suntem asemenea unui burete.Iată cum am înțeles că  dacă în jurul meu sunt doar oameni negativi, oameni temători sau persoane care nu au reușit să își atingă aspirațiile, atunci mai mult ca sigur și eu sunt asemănător lor.Și-atunci am  plecat de acolo, din acel mediu și parcă am făcut un pas mai sus.
Am mai înțeles ceva: este suficient să discut cu un om într-o călătorie care să îmi spună două vorbe(în limba lui) și să-mi zâmbească și  deja simt că m-am schimbat. Peste un timp voi realiza cât de important a fost acel om și care a fost importanța acelor două vorbe în traiectoria creșterii mele.
De cele mai multe ori prima reacție este să te enervezi, să te superi sau să fii dezamăgit de cea mai așa-zisă urâtă călătorie. Însă dacă privești mai atent vei vedea că așa este de fapt toată viața. Plină de neprevăzut și plină de necunoscut. Chiar dacă îți faci planuri (de oricare) și îți organizezi totul, aproape în fiecare zi ceva neprevăzut se întâmplă, doar că acasă pare firesc și este mai puțin important. Însă atunci când trebuie să călătorești și să ajungi la timp la destinație sau să te bucuri de vacanță, parcă acest neprevăzut nu mai este atât de ușor de asimilat. Prin urmare, călătoriile contribuie la dezvoltarea personală și prin prezența neprevăzutului și prin faptul că învățăm cum să acceptăm aceste situații și deprindem anumite lecții din fiecare astfel de moment.
Să pornesc în călătorie înseamnă să dorm într-un loc diferit, un mediu necunoscut și mă simt ,,trezit”
de o realitate care pare dintr-o altă lume.Plăcere,teamă?

           SFAT primit și pe care vi-l dăruiesc:

Călătoria poate fi oriunde, chiar și în pădurea din jurul localității sau chiar și în orașele din vecinătate. Important este ca atunci când pornești într-o călătorie să înveți să te bucuri de tot ceea ce îți oferă și să fii pregătit, pentru a asimila toate lecțiile pe care le vei învăța.
Alege să te dezvolți în urma fiecărei călătorii și alege să faci din călătorie un stil de viață. Atât natura, cât și comunitățile umane în care călătorești îți pot fi profesori fantastici, atâta timp cât ești dispus să asculți și să îți iei notițe pe care ulterior să le aplici în viața ta. 
Călătorește dincolo de limite și oriunde te-ai afla în drumul tău, să întâmpini provocări. Este o binecuvântare să le poţi face faţă, să fii în stare să-ţi continui călătoria – să urci muntele vieţii, ştiind că vârful se află încă înainte...

                                              DRUM BUN.CĂLĂTORULE!!!!!