vineri, 23 septembrie 2022

personajul Lizuca--fragment din povestirea,,Dumbrava minunată”de Mihail Sadoveanu----Asociază fragmentul din ,,Dumbrava minunată” de Mihail Sadoveanu cu un alt text literar

 

,,Vremea era pe la toacă, dar căldura, încă în toi, juca rotind ca răsfrângerile unei ape tainice pe deasupra caselor adormite. Uliţa ridica, pustie şi singuratică, spre strălucirea asfinţitului.
Clopote începură a bate dulce şi trist, de la bisericile târgului. Fetiţa se opri o vreme în loc, ascultând.
- Aşa sunau clopotele şi a t u n c i... şopti ea cu ochii duşi. Cei doi tovarăşi trecură domol pe cărarea din marginea uliţii până sus în deal, la plopii lui Mihalcea. Acolo Lizuca se opri şi băgă de samă că s-a isprăvit cenuşa.
- Patrocle, ce facem noi acum? întrebă ea pe căţel.
Patrocle îşi scutură urechile mari şi o privi ţintă:
- Nu ştiu, stăpână!
Prin plopii tremurători străbătu un freamăt prelung. Duduia Lizuca zise:
- De aicea trebuie să apucăm pe drumuşorul de la stânga. Chiar şi frunzele plopilor se-ntorc într-acolo. Pe urmă, avem să trecem printre livezi şi prin dumbrava Buciumenilor, şi îndată dăm de căsuţa bunicilor. Dacă am isprăvit cenuşa, mergem până acolo şi înapoi nu ne mai întoarcem. Acolo nu ne bate nimeni şi bunicuţa are să plângă şi are să se bucure că am venit. Pe tine te dor picioarele Patrocle?
-Nu.
- Nici pe mine. Hai să mergem. Uite, Patrocle, pe aicea drumul e mititel şi îngust da-i mai frumos decât în târg. Şi la dreapta şi la stânga s-au adunat păpuşoi. Se mişcă şi sună ca nişte săbii. Dar eu nu mă tem. Ei ne îndeamnă înainte şi ne pot apăra de multe jivine rele. Vezi tu? păpuşoii au şi împărăteasă, Patrocle. O floare mare şi mândră: bunica zicea că o cheamă Sora-Soarelui, Să ne oprim aici, lângă ea. Ce mai faci mata, Sora-Soarelui?
Floarea cu coroană aurie se clătină lin spre copilă, ia adierea vântului.
- îmi pare bine că te găsesc înaltă şi frumoasă, urmă Lizuca. Noi ne ducem la bunicuţa şi la bunicul.
- Foarte bine, aprobă floarea-soarelui.
- Căci acasă nu mai putem sta. Tata a bătut din picior la bunici şi nu mă mai lasă la dânşii. Şi când era tata acasă, mămica se sfădea cu dânsul: ţipa subţire, cerea să vândă livezile şi pădurea. Tata nu voia şi zicea că sunt ale mele, rămase de la mama. Iar mămica tropăia mărunţel şi se uita holbat şi a căzut pe scaun leşinată; şi tata a sărit şi a stropit-o cu apă. Pe urmă tata s-a dus; iar mămica mă tot bătea, dar eu nu plângeam. Mă strecuram la Patrocle, în cuşca lui, şi stam acolo ascunsă şi mă gândeam la mama, care s-a dus si nu s-a mai întors. Mama mea a murit, Sora-Soarelui!
Floarea lăsă să cadă deasupra copilei două petale ca nişte fluturi de lumină şi clătină întristată din cap.
- Aşa-i că pe aici e drumu la bunicii mei? Atunci hai să mergem, Patrocle, că altfel întârziem.
La doi paşi de duduia Lizuca, căţelul scurma repede cu o labă un muşuroi de furnici, apoi îşi vârî botul în el, mirosind. îndată începu să scuture din cap şi să pufnească, ţopăind la dreapta şi la stânga.
Lizuca începu a râde.
- Vezi, Patrocle, dacă nu le dai pace, ele te muscă. Stai cuminte, să ti le iau de pe bot şi să le dau drumu în iarbă. Nu stii mata că aici este si împărăteasa furnicilor? Şi dacă o scăpăm de primejdii, ea ne dă un fir de pai; şi când avem nevoie de dânsa îndată vine să ne ajute, cu toate furnicile ei. Aşa. Uite paiul. Hai să mergem. Rămâi sănătoasă, Sora-Soarelui.”

                                                                   (Mihail Sadoveanu,,Dumbrava minunată”)

Personajele din fragment sunt:Lizuca și cățelul Patrocle.Tema povestirii este cea a copilăriei copilului orfan, care aspiră spre o viaţă fericită.
Fragmentul începe prin descrierea unui moment al zilei,asfințitul unei zile călduroase,când clopotele bisericii răsunau trist,este prilejul de a fi prezentat direct personajul principal-Lizuca. Impresionant este sunetul clopotului bisericii,este amintirea despărțirii de mama sa,iar Lizucăi îi picură lacrimi în inimă.Autorul îi urmărește pe fetiță și pe Patrocle,cățelul,în drumul lor,pe o cărare necunoscută,nedumeriți.Sătulă de singurătate, mereu bătută şi bruscată, dispreţuită de mama vitregă, Lizuca, aşa mică cum e, începe să descifreze tainele vieţii şi capătă astfel curajul şi îndrăzneala să părăsească locuinţa părintească şi să pornească într-o  adevărată călătorie.
Caracterizare indirectă este realizată prin limbaj,gesturi:Lizuca dialoghează,vorbește cu Patrocle,prietenul de drum,dorind să afle un răspuns,își imaginează că prin atitudinea lui,cățelul îi răspunde cu vorbe omenești.Se orientează în drumul său,ca-n basme, după mișcarea frunzelor spre stânga,a frunzelor de păpușoi ca niște,, săbii.”Rămâne lângă floarea soarelui și-i spune numele învățat de la bunica:Sora Soarelui.I se adresează cu politețe,,mata”și-i povestește despre drumul pe care-l face la bunici,despre necazurile vieții,pricinuite de mama vitregă:țipetele acesteia,bătăile.Dialogurile cu Sora Soarelui, cu Patrocle arată imaginaţia, dorinţa de afecţiune, curajul, sensibilitatea, dar şi suferinţa pe care copila o simte până în adâncul inimii, datorită pierderii mamei sale :„Mama mea a murit.”  Convorbirea imaginară cu floarea soarelui scoate în relief toate suferinţele îndurate de fetiţă în casa mamei vitrege. Fetiţa are impresia că floarea a înţeles durerea ei şi a lăcrimat şi ea plină de tristeţe,lasă două petale, ca două lacrimi,asemenea unor „fluturi de lumină” în semn de înţelegere a suferinţei copilei  şi- i arată drumul: dialogul cu planta însemnă pentru Lizuca aprobarea călătoriei.
Ca orice cățel zburdalnic,Patrocle se joacă într-un mușuroi de furnici,iar Lizuca îl ceartă,sperând că furnicile o vor ajuta. Patrocle este prietenul care îi înţelege suferinţa, este pentru fetiţă un prieten care o iubeşte, o ascultă,îi spune,,stăpână”,o urmează,o aprobă,iar cu Patrocle lângă dânsa, Lizuca nu se mai teme de nimic. Pe Patrocle, Lizuca îl priveşte cu admiraţie şi îi împărtăşeşte toate necazurile şi bucuriile. Relaţia de prietenie dintre aceasta şi cățel se bazează pe o iubire necondiţionată şi chiar pe înţelegere.  Deşi zburdalnică, ea este aproape matură, pătrunde într-o lume a basmului, unde totul este frumos şi plăcut.Limbajul ei este plin de naivitate,presaărat cu multe diminutive.
Prin interesul şi dragostea pentru tot din jur, curiozitatea şi dorinţa nestăvilită de a cunoaşte, scriitorul prezintă caracteristicile unei fetițe la vârsta la care, neavând suficiente cunoştinţe despre lumea reală, nu poate delimita realitatea de fantezie. Imaginaţia copilei,înaripată cu imagini feerice și personaje din lumea basmului, însufleţeşte si animă totul în jur, atribuind plantelor şi micilor vieţuitoare însuşiri omeneşti. Întreaga natură participă, se află în concordanţă cu stările sufleteşti ale Lizucăi. Fetița îşi dezvăluie frumuseţea morală, puritatea şi delicateţea sufletească. Pendularea între real si f antastic înlesneşte înţelegerea mesajului artistic, aspiraţia spre o viaţă fericită.

 

Asociază fragmentul din ,,Dumbrava minunată” de Mihail Sadoveanu cu un alt text literar studiat la
clasă sau citit ca lectură suplimentară, prezentând, în 50 – 100 de cuvinte, relația personajului principal cu universul în care trăiește, prin referire la câte o secvență relevantă din fiecare text.

  În fragmentul din,,Dumbrava minunată”personajul principal este o fetiţă, Lizuca,chinuită, bătută,neînțeleasă de mama vitregă. Mama Lizucăi este moartă, ea rămânând în grija mamei vitrege,iar tatăl, plecat,nu poate surprinde comportamentul mamei vitrege faţă de copilă.
Lizuca pleacă de acasă prin pădure spre casa bunicilor,însoțită de un cățel,Patrocle,se simte alungată. În călătoria sa, fetiţa vorbeşte cu Sora Soarelui. Aplecarea plantei asupra căpşorului fetiţei, căderea celor două petale asemenea unor „fluturi de lumină” au însemnat pentru Lizuca participarea plantei la dialog, aprobarea călătoriei către bunici şi confirmarea faptului că acela era drumul cel bun.
   În basmul,,Albă-ca-Zăpada ” personajul principal este o fetiţă, Albă ca Zăpada, la fel ca şi Lizuca, chinuită de mama vitregă,care o dorea moartă. Și mama Albei-ca-Zăpada este moartă, iar tatăl său, Regele, este plecat la război şi nu poate proteja copila de atitudinea ostilă a mamei vitrege.
Albă-ca-Zăpada este alungată de acasă, iar ea găseşte adăpost tot în pădure.Deși vânătorul o lăsă primejdiilor din pădure,natura o ocroteşte şi fetiţa găseşte adăpost în căsuţa celor şapte pitici.Ea este singură în drumul prin pădure și este dezorientată,privește la mulțimea frunzelor de pe copaci, ca și când de-acolo ar fi putut să se ivească vreo primejdie și nu știe în ce chip și-ar putea găsi scăparea. 
   Și Lizuca și Albă ca Zăpada sunt personaje pozitive,inocente,iubesc natura,pădurea,care le adăpostește,cred în poveşti,adoră să facă fapte bune.
   Binele învinge, Lizuca va rămâne în casa bunicilor săi, singurii capabili să-i ofere dragoste necondiţionată,iar Albă ca Zăpada în casa piticilor,unde își va găsi fericirea. 

(o asociere se poate face și cu Dorothy împreună cu căţeluşul ei Toto=,,Vrăjitorul din Oz”)