joi, 22 septembrie 2022

am avut de scris compunerea cu titlul:,,Păsările zburătoare din curtea bunicilor”

  Sunt în grădina bunicilor,păzită cu strășnicie de o pisică mare portocalie,ciudată culoare,ciudați ochi negri ce se rotesc la fiecare mișcare și parcă mă oprește cu privirea lângă mărul de la poartă, un pic aplecat peste cărarea mărginită veșnic de trifoi. Îmi ies în față, mândre și țanțoșe, hortensiile și crizantemele cu puf de toamnă, daliile colorate și prunii bătrâni cu scoarța crăpată de vreme. 
Mă așez timid lângă pisică,fără să-i cer voie și privesc forfota musculițelor ca nişte râuri  ce curg din streaşină până la pământ. Câteva albinuţe poposesc, la ale­ge­re, pe un trandafir timid,mirositor, pe un caprifoi în­florit, pe o dalie ori pe vreo crăiţă... Se bucură că ne sunt musafiri şi bâzâie necontenit. La întrecere cu albinele, au pornit şi câţiva fluturi coloraţi, care zburdă prin aer. Un pâlc de vrăbiuţe zbârlite şi gureşe ciripesc şi-şi an­trenează puii, acum mari, pentru zboruri mai înalte. Noap­tea, ,,culeg" din prunele rămase în copaci şi le aruncă jos, pentru a fi la îndemâna mea. Când ziua mă văd culegându-le, îşi sporesc ciri­piturile şi se bucură. În semn de prietenie, le ofer şi eu pe o scândurică un ospăţ cu firimituri de pâine, de prăjituri şi de biscuiţi. Le ciugulesc cu poftă. Un stol de grauri hrăpăreţi se opresc din zbor şi potopesc ultimele fructe uitate în pom. O codo­ba­tură,mi-o arată bunicul, controlează iarba de firi­mi­turile ce au mai rămas de la ospăţul păsărelelor şi bate pământul cu coada, mulţumind pentru cele gă­site. Pre­peliţa-domnișoară pă­şeşte tacti­coasă prin iarbă şi nu îndrăzneşte să se apropie de ospăţ. Uitându-se doar la bucuria altora, se îndreaptă spre lucerna din grădină, unde îşi are puii. Apare şi o ciocănitoare în toaletă multi­coloră, care îşi găseşte loc de popas pe creanga nucului bătrân de la colţul casei, unde începe să bată toaca. Pe rămurica unui soc tânăr, un piţigoi ciripeşte şi se făleşte în ,,fracul" lui al­bas­tru, făcându-i în ciudă fratelui său îmbrăcat în ,,frac" cenuşiu. E concurenţă în lu­mea păsă­rilor! Multe rândunele umplu crengile,, se sfătuiesc", apoi zboară, să caute hra­nă,știu că vor pleca în curând.
Eu însă  mă ui­t înspre casa bunicilor și o văd cum începe să se lumineze, mai întâi pe di­nă­untru și apoi pe dinafară, și cum în jurul ei se adună, parcă pentru a o proteja, și florile, și frun­zele, și pomii,și pă­sările care și-au făcut zeci de cuiburi la toate strea­șinele.Mă ridic,mă înalț puțin pe vârfuri și mă văd ca-ntr-o oglindă, scriind povestea aceasta, pentru a le mulțumi lor, paznici dragi, necu­vân­tători, care fac din casa și din curtea bunilor mei un rai.