marți, 9 mai 2023

test: ,, ( Minunea”, RJ Palacio--fragment) și despre FAMILIE

 

Textul 1

,,Ceea ce mă face să mă simt mai bine e că ştiu că asta îi doare şi pe părinţii mei, că aşa îi simt pe ei. Ei mi-au spus că, atunci când mă văd că sufăr, suferă şi ei, iar asta mă face să mă simt mai bine, pentru că nu vreau să fiu singurul care suferă din cauza asta. Nu ştiu cum ar fi să nu am o familie care să mă iubească şi să aibă grijă de mine. Şi nu doar familia mea, ci şi familia mea extinsă. Bunica mea, unchii mei, verii mei – toţi se simt la fel ca părinţii mei. Dacă aş fi fost singur, aş fi trăit cu teama că nu voi fi capabil să trec prin asta. Dar pentru că am oameni care mă iubesc în viaţa mea, oameni care s-au străduit să mă facă să mă simt bine când au văzut că nu mai pot face faţă, am putut să mă descurc. De fapt, nu ştiu cum s-ar descurca cineva fără oameni care să îl iubească. Fără cineva care să îţi spună că eşti special, că eşti deosebit, că meriţi să fii fericit. Şi, ştiţi ce e cel mai important? Când vine vorba de asta, nu contează cine te iubeşte, ci că eşti iubit. Într-adevăr, nu contează cine îţi oferă dragostea, ci faptul că o primeşti. Pentru că, atunci când o primeşti, înseamnă că eşti suficient de important pentru cineva încât să se îngrijească de tine, să aibă grijă de tine şi să te protejeze. Şi asta nu poate fi decât bine. Dar mai mult decât atât, în cazul meu, familia mea mi-a oferit o mulţime de oportunităţi de a fi eu însumi, să mă descopăr pe mine însumi şi să-mi dezvolt abilităţile. M-au încurajat să fiu creativ, să explorez lucruri noi şi să îmi urmez visurile. Şi asta m-a ajutat să mă dezvolt şi să devin cine sunt astăzi. Aşa că, pentru mine, familia înseamnă mult mai mult decât simpla dragoste şi protecţie. Ea înseamnă, de asemenea, libertatea de a fi cine vrei să fii şi de a face ceea ce vrei să faci, fără teama de a fi judecat sau respins. Şi, într-un fel, asta m-a făcut să fiu mai puternic, să am mai multă încredere în mine şi să ştiu că pot face faţă oricărei situaţii. Pentru mine, familia este locul în care mă simt în siguranţă şi acceptat, locul unde mă pot întoarce oricând am nevoie de sprijin şi de alinare. Şi, în cele din urmă, familia mea este cea care m-a învăţat să iubesc şi să fiu iubit, ceea ce înseamnă totul pentru mine.”                                                                          ( ,,Minunea”, RJ Palacio)

Textul 2

,,Familia este unul dintre cele mai importante aspecte ale vieții copiilor. Este locul în care aceștia învață despre lumea din jurul lor, despre valorile și principiile morale și despre cum să relaționeze cu ceilalți oameni. Copiii care au o familie solidă și iubitoare au șanse mai mari de a se dezvolta în adulți sănătoși și echilibrați. În acest articol, vom discuta despre importanța familiei în viața copiilor. Un mediu sigur și securizant Familia oferă un mediu sigur și securizant pentru copii. Este locul în care aceștia se simt confortabil și în siguranță. O familie solidă și iubitoare îi ajută pe copii să se dezvolte într-un mediu fără teamă sau anxietate. Copiii care se simt iubiți și acceptați de către părinții lor au mai multă încredere în ei înșiși și în lumea din jurul lor. Modelul pentru relațiile viitoare Familia este primul model pentru relațiile viitoare ale copiilor. Dacă un copil crește într-un mediu în care relațiile sunt bazate pe dragoste, respect și comunicare deschisă, atunci acesta va fi mai probabil să își construiască relații pozitive și sănătoase în viitor. În schimb, dacă un copil crește într-un mediu în care relațiile sunt toxice și neplăcute, acesta poate ajunge să aibă probleme în relațiile din viața de adult. Dezvoltarea emoțională și socială Familia este locul în care copiii își dezvoltă abilitățile sociale și emoționale. Aceștia învață despre relațiile sociale și cum să interacționeze cu ceilalți oameni. Familia oferă un cadru pentru copii să învețe cum să se descurce în situații dificile și cum să își exprime emoțiile într-un mod sănătos. Valorile și principiile morale Familia este unul dintre cele mai importante locuri în care copiii învață despre valorile și principiile morale. Prin intermediul familiei, copiii învață despre respect, empatie, responsabilitate și alte principii morale importante. Acestea sunt valori care îi vor ajuta să navigheze prin lumea de adult și să își construiască o viață pozitivă și plină de sens. Familia are un rol esențial în dezvoltarea copiilor. Un mediu iubitor și sigur îi ajută pe aceștia să se dezvolte în adulți sănătoși și echilibrați, cu abilități sociale și emoționale dezvoltate și cu valorile și principiile morale bine conturate.”                                                                            (wikipedia.ro)                                                                       

1.Notează, din textul 1, doi termeni din câmpul lexical al familiei

2.Ce înseamnă familia pentru Auggie?

a)Un loc în care se simte în siguranță și acceptat;

 b) Un loc în care se simte constrâns și judecat;

c) Un loc în care nu se simte iubit și respectat;

d) Un loc în care se simte singur și neajutorat; 

3.Care este unul dintre cele mai importante aspecte ale vieții copiilor?

 a) Prietenii;

b) Mâncarea;

c) Familia;

d) Jocurile. 

4. Ce oferă familia copiilor?

a) Un mediu competitiv ;

b) Un mediu sigur și securizant ;

c) Un mediu strict;

d) Un mediu agitat.

5.                                                                corect                               incorect

Un copil poate învăța dintr-o familie iubitoare să construiască relații pozitive.

Băiatul a învățat singur să iubească.

Doar mama și tatăl înteleg prin ce trece Auggie.

Abilitățile artistice sunt învățate de copii in familie.

Valorile și principiile morale sunt invățate la școală.

Respectul, empatia, responsabilitatea sunt asimiliate in familie.

6. Precizează, în unu-trei enunțuri, o trăsătură a personajului-narator identificată în fragmentul de mai jos şi mijlocul de caracterizare utilizat, ilustrându-l cu o secvență relevantă:

 „Aşa că, pentru mine, familia înseamnă mult mai mult decât simpla dragoste şi protecţie. Ea înseamnă, de asemenea, libertatea de a fi cine vrei să fii şi de a face ceea ce vrei să faci, fără teama de a fi judecat sau respins. Şi, într-un fel, asta m-a făcut să fiu mai puternic, să am mai multă încredere în mine şi să ştiu că pot face faţă oricărei situaţii.”.

  Monologul personajului-narator este o destăinuire,o mărturisire,o definire proprie,sentimentală a familiei unde simte,,libertatea”de a exista ca ființă adevărată,de a realiza orice își dorește nesupus,acceptat.Și astfel poate deveni încrezător,convingător în viață.Este o caracterizare indirectă realizată prin mărturisirea inteligentă la persoana întâi a gândurilor personajului,iar firul narativ este cursiv,sincer.

7. Prezintă o legătură care se poate stabili, la nivelul conținutului între primul și cel de-al doilea text.

În ambele texte este tema familiei,locul armoniei între părinți și copii:personajul narator din primul text mărturisește că nu se simte niciodată singur,părinții au aceleași trăiri cu el:,,când mă văd că sufăr, suferă şi ei”,la fel simte și din partea familiei extinse și astfel se poate descurca,fără a se simți  singur,iar prin încurajările celor din jur se poate dezvolta. De aceea familia îi oferă siguranţă şi acceptare,sprijin și liniște și mai ales iubire,,familia mea este cea care m-a învăţat să iubesc şi să fiu iubit, ceea ce înseamnă totul pentru mine.”

 Și în al doilea text nonliterar se arată importanța familiei în viața copiilor care înseamnă,,un mediu sigur și securizant,confortabil și în siguranță”unde copiii,,se simt iubiți și acceptați,își dezvoltă abilitățile sociale și emoționale.”Familia  învață copiii despre relațiile sociale și cum să interacționeze cu ceilalți oameni.ȘI astfel vor deveni adulți sănătoși și echilibrați.                                                            

8. Consideri că familia are un rol important in dezvoltarea unui copil? valorifică textul 1.

Familia constituie mediul în care copilul se naşte, trăieşte primii ani ai existenţei,se dezvoltă şi se formează pentru viaţă. Ea reprezintă un prim instrument de reglare al interacţiunilor dintre copil şi mediul social. Are rolul central de asigurare a condiţiilor necesare trecerii prin stadiile de dezvoltare ale copilăriei şi care stau la baza structurării personalităţii individului.

  Astfel consideră și personajul narator din primul text și da,cred asemenea lui că un copil se simte bine când vede că părinții pot lua asupra lor suferința unui copil,ca să nu nu se simtă singur.Și ceilalți din jur îl pot susține,iar el nu simte nicio teamă,doar iubire,susținere.Cred că oricărui copil îi place să se simtă special,deosebit,fericit și atunci contează că se știe iubit,protejat,îngrijit,că primește dragoste,că este important pentru familie.Familia îi oferă copilului ocazii să-și dezvolte aptitudinile,să-și realizeze speranțele cu încredere și-atunci învață ce înseamnă libertatea,siguranța de a fi acceptat de cei din jur.Familia i-a dat iubire,iar copilul a primit-o,dezvoltându-se ca adult sănătos și echilibrat.

9 Asociază fragmentul din „Minunea” de RJ Palacio cu un text literar ce aparține literaturii universale, prezentând o valoare morală/culturală comună, prin referire la câte o secvență relevantă din fiecare text.

                Iată un fragment potrivit din romanul,,Inocenții”de Ioana Pârvulescu:

La fel ca în textul,,Minunea” și aici se arată importanța familiei care este primul model pentru copiii. Copiii,personaje din roman, cresc într-un mediu în care relațiile sunt bazate pe dragoste, respect și comunicare deschisă,între ei există relații pozitive și sănătoase.Părinții, chiar dacă mereu erau cufundați în grijile lor, au investit în copii cele mai valoroase lecții, i-au învățat ce înseamnă iubirea, responsabilitatea, consecvența, comunicarea, acceptarea, toleranța, gândirea rațională și comportamentul în societate. „Mama ne-a învățat că lăcomia nu numai că strică omenia, poate să omoare.” Această povață a mers la braț cu copiii,personaje din roman.Autoarea își îndreaptă privirea spre tatăl căruia cu iubire îi face portretul. „M-am uitat la tata, care avea și el părul ondulat pieptănat pe spate, ceea ce scotea la iveală o frunte înaltă, la fel și tatăl verilor mei, doar că al lui era drept.”Comportamentul tatălui pune în valoare puterea exemplului personal, capabil să ducă la o conduită pozitivă din partea copiilor săi. Citind des, tatăl devine un adevărat model pentru copii, care tind, la rândul lor, să-i imită comportamentul, iar vizitele împreună la librării îi apropie sufletește. Datorită acestei afecțiuni, copiii se află pe muchia ce leagă copilăria de maturitate. „Tatăl și mama redau cu măiestrie stări sufletești, fapte de viață de la cele mai banale la cele mai solemne.”

Și aici familia este locul în care copiii se simt în siguranţă,este locul unde se pot întoarce oricând au nevoie de sprijin şi de alinare,înseamnă totul pentru pentru fiecare dintre ei.

B.

1. În enunțul „ Ei mi-au spus că, atunci când mă văd că sufăr, suferă şi ei”, există:

 a) doi diftongi.

b) trei diftongi.

c) doi diftongi și un hiat

d) trei triftongi

2. Seria care cuprinde doar cuvinte derivate este:

a) copilărie, părinților;

 b) întelesesem, orice

c) sprijinul, înțelegere.

 d) pretențios, maturizare

3. Sinonimele cuvintelor subliniate în secvența

„ Dar mai mult decât atât, în cazul meu, familia mea mi-a oferit o mulţime de oportunităţi de a fi eu însumi” sunt:

a) multe, provocări

b) șanse, diversitate

c) varietate, șanse

d) grămadă, alegere

4. Există o relație de polisemie între cuvintele

 a) Colega mea s-a pornit și nu s-a mai oprit din vorbit / Mașina a pornit fără probleme.

 b) Unde ai fost azi? / Undele formate pe suprafața apei sunt spectaculoase;

 c) Este o persoană familiară./ Avem o problemă familială de discutat;

 d) Sunt focusat in atingerea scopului./ Copiii sunt concetrați pe ce explică profesorul.

5.Selectează, din fragmentul următor trei tipuri de pronume diferite precizând felul lor.

 „Ceea ce mă face să mă simt mai bine e că ştiu că asta îi doare şi pe părinţii mei.”

6. Alcătuiește o propoziție negativă, în care substantivul „mama” să îndeplinească funcția sintactică de nume predicativ și o propoziție exclamativă, în care pronumele posesiv „ai mei” să aibă funcția sintactică de atribut.

7. Transcrie propozițiile subordonate din fraza următoare și precizează felul acestora:

„ Gândindu-mă, mi-am dat seama că eram responsabil să am grijă de oamenii care și-au pus speranțele în mine și m-au sprijinit în permanență.”

8. Rescrie secvența următoare corectând greșelile :

 Defapt vroiam să-ți spun care sunt visele mele și ce î-mi doresc să obțin din ultimile luni ale acestui an.

 

PRINCIPALELE MESAJE ȘI LECȚII POZITIVE pe care le-am desprins din cartea și  filmul,,MINUNEA”:

1.       Alege să fii bun!

Fiecare din noi ar trebui să-i aprecieze pe cei din jur pentru ceea ce sunt, nu pentru felul în care arată. Fiecare ar trebui să se comporte ca un prieten BUN cu adevărat, ce-și ajută camaradul la nevoie și nu-l vorbește de rău.

2.       Vorbele pot răni foarte tare!

Vorbele împrăștiate la întâmplare printre colegi pot sfâșia inima unui copil care se simte permanent izolat și batjocorit.

3.       Niciodată să nu renunți! Să ai încredere în tine!

E greu. Sunt momente în care cei apropiați te dezamăgesc, sunt zile în care toți din jur îți par împotrivă, când suferi și pare că nimeni nu te înțelege. Dar să nu renunți să crezi în tine și să mergi mai departe!  

4.       Să te porți frumos și să vorbești cu bunătate nu costă nimic!

E atât de simplu: să te porți frumos și să vorbești frumos cu cei din jur. Exact cum ți-ar plăcea și ție să se poarte ceilalți, să spui exact ce ți-ar plăcea și ție să auzi.
E atât de simplu și totuși…atât de greu învață copiii lecția bunătății!

5.       Familia îți vrea binele întotdeauna!

Când îți pare că toți ceilalți sunt împotriva ta, când cei din jur par să aibă numai vorbe grele…există întotdeauna doi oameni care-ți vor binele: părinții!
                         Discuțiile deschise între părinți și copil pot să vindece răni adânci.