marți, 26 septembrie 2017

gen epic--schița Five o clock de Ion Luca Caragiale

Imagini pentru imagini five o clock

 Opera epică este creația literară în care autorul își exprimă gândurile, emoțiile, viziunea despre lume, în mod indirect, prin intermediul personajelor angajate într-o acțiune relatată de un narator. Schița ,,Five o clok”de Ion Luca este o creație epică..
            Un prim argument în sprijinul acestei afirmații îl reprezintă acțiunea simplă, liniară: Povestirea al cărei titlu este compus din cuvinte englezești arată un obicei al acelor vremuri: ceaiul de la ora cinci. Naratorul-personaj merge într-o zi de joi,la ceaiul de la ora cinci,este primit în fastuoasa încăpere , asigură gazdele sale de tot respectul  și de afecțiunea sa pentru ele. Doamnele îl întreabă pe invitatul lor dacă a fost la circ și pe cine a văzut acolo, ce persoane cunoscute au fost prezente, cine cu cine a conversat, cine pe cine a  salutat, astfel începând bârfa. Naratorul răspunde cu eleganță la toate întrebările, înțelege că nu trebuie să se lase prins în jocul curiozităților și,odată cu apariția unei femei despre care se dorise amănunte, încearcă să plece cât mai repede, renunțând la ceaiul oferit și la ospitalitatea cucoanelor. La ieșire se întâlnește cu bărbatul bârfit ,invitat și el la ceai,dar naratorul îl face să renunțe. Finalul este unul comic 

         Un alt argument îl reprezintă personajele cu nume ușor franțuzite: Esmeralde Piscopesco-alintată Măndica,este gazda,sora ei,Tincuța Popesco; ambele sunt curioase să afle de la oaspete despre lumea prezentă cu o seară înainte la circ.Cu ton ridicat și hotărâte a afla nume se întrerup,îl derutează pe narator,uimindu-l de curiozitatea lor despre un locotenent-Mitică Lefterescu.Prin dialog,scriitorul prezintă trăsăturile damelor care reies din felul de a vorbi,deși par ființe din înalta societate,se poartă ca femei needucate.Apariția Miței Potropopescu, frumoasă si elegantă, schimbă atmosfera salonului:. cele trei dame se săruta afectuos,dovedind ipocrizie,dar respectând eticheta. Dialogul se îndreaptă periculos către Mitică Lefterescu,locotenentul dorit de Măndica și de Mița .Se ceartă ca două mahalagioaice. Naratorul fuge speriat de ce va urma, îl întâlnește pe bravul Lefterescu, sosit la five o'clock  și-l întoarce din drum.  Naratorul relatează la persoana a III-a,dar se și implică în acțiune. El cunoaște totul despre personaje,le urmărește prin  dialog.                                                               În ceea ce privește modurile de expunere,dialogul este un  mod important de expunere care ajută la caracterizarea personajelor și la evidențierea relațiilor dintre personaje.Dezvoltat în interiorul limbajului popular, stilul conversației familiare din salon se caracterizează prin expresivitatea  textului:pronume, vocative, interjecții  interjecții, propoziții afirmative, prezența termenilor de tandrețe.
 Prin conversație, personajele își evidențiază identitatea socială și psihologică. Comicul de limbaj se remarcă prin schimburile de replici , propoziții simple. Sintaxa folosită de personaje relevă ritmul alert, de intensificare a dialogului, dar și comicul de limbaj,care valorează mai mult decât o descriere, participând la descoperirea imaginii vii a personajului.                                                                         În concluzie, datorită acțiunii simple, a personajelor și a naratorului-personaj, schița aparține  genului epic.