luni, 25 septembrie 2017

text nonliterar:Pinguinii

Imagini pentru imagini pinguini imperiali 
                          Imagine similară
Într-un manual nou de clasa a5a există lecția despre Textul nonliterar despre:
               Pinguinii(fragment)
,, Pinguinii reprezintă o specie de păsări marine, care nu pot zbura. Trăiesc numai în Emisfera Sudică, unde se regăsesc 17-20 de rase. Cea mai răspândită rasă este Pinguinul Imperial, exemplarele adulte atingând 1,1 metri si cântărind 35 de kilograme. Cea mai mică rasă este Micul Pinguin Albastru, care are în jur de 40 cm și cântărește aproximativ 1 kilogram. Pinguinii sunt adaptați la viața acvatică, putând să rămână în apă 18 minute. Acestor păsări le țin de cald două straturi de pene scurte și îndesate și stratul de grăsime de sub piele. Dacă nu pot să zboare, pinguinii sunt, în schimb, foarte buni înotători și scufundători. Își folosesc aripile rigide și înguste ca înotătoare. Ei plonjează în mare de pe terase sau stânci și înoată foarte repede sub apă, dirijându-se cu picioarele și coada, prinzând pești, calamari cu ciocurile. Ies adesea rapid din apă, pentru a lua o gură de aer. Deplasarea prin aer se face cu viteze de până la 25 km/h. Uneori, pinguinii înoată încet la suprafață, cu gâturile întinse în sus, ca rațele sau gâștele. Pinguinii Regali și cei Imperiali nu își construiesc cuiburi, depunându-și ouăle direct pe pământ sau gheață. Pinguinii sunt organizați în colonii – locuri zgomotoase, unde sute de exemplare se adună. În ciuda aglomerării, fiecare pinguin își recunoaște perechea sau puiul, strigându-l și identificându-i țipătul”. (adaptare după www.ipedia.ro)

               Textul nonliterar este un text care  are drept scop informarea obiectivă a cititorului în legătură cu anumite aspecte ale realităţii  într-un limbaj clar şi precis, conţinând adesea termeni ştiinţifici şi tehnici. Se încadrează în categoria textelor neliterare textele științifice, știrile, articolele de ziar sau revistă, reclamele,  anunțurile, buletinele meteo, rețetele, prospectele de medicamente, textele de lege, instrucțiunile de utilizare a aparatelor.
 Textul ,,Pinguinii” este un text nonliterar, pentru că are toate caracteristicile unui astfel de text.
  În primul rând, este text nonliterar, deoarece conţine  informaţii obiective (redau realitatea în chip nefalsificat, detaşat de impresii subiective; nepărtinitor, imparţial)despre pinguini, şi nu opiniile subiective (care au un caracter personal, care se petrec în conştiinţa cuiva; care, ţine seamă numai de sentimentele, de pornirile şi de ideile unui autor; părtinitor) ale autorului.                                               În fragment se spune despre pinguini că sunt o specie de păsări marine,care nu pot zbura, că trăiesc în Emisfera sudică. Alte informaţii oferite de text se referă la Pinguinul Imperial și la micul Pinguin Albastru,adaptați la viața acvatică,sunt buni înotători și felul în care înoată și se hrănesc. De asemenea se transmite despre pinguini cum își construiesc cuibuile,cum sunt organizați,cum se recunosc. Acestea sunt câteva dintre informaţiile din fragment.
  În al doilea rând, caracterul nonliterar al textului este dat de limbajul său clar şi precis, cuvintele sunt folosite cu sensul lor propriu( înţelesul obişnuit al unui cuvânt): sunt folosiți mulţi termeni ştiinţifici şi tehnici, precum:specie,emisferă,rasă,viața acvatică, colonii. De asemenea, apar date numerice: 17-20 de rase,Pinguinul Imperial atinge1,1 metri,poate cântări 35 kg.,iar micul Pinguin Albastru are 40cm. și poate cântări 1kg.:18 minute poate rămâne sub apă și poate zbura cu viteza de 25km/h.
   În concluzie, fragmentul este nonliterar, pentru că  se prezintă informaţii obiective despre pinguini--păsări marine, folosindu-se un limbaj ştiinţific- autorul , cel care transmite un asemenea mesaj , nu se implică în comunicare , prezintă un adevăr științific de necontestat - frazele sunt clare ,sunt numeroase neologisme.