luni, 11 noiembrie 2019

Caracterizarea personajului Monica(fragment din vol.I,,Hotarul nestatornic”)


,, Nici nu se oprise trenul, că Olguţa și sărise iute de pe scară, [...] cum sărea și dimineaţa din pat pe covoraș.
— Vai, Olguţa! vrei să mă îmbolnăvești? ţipă doamna Deleanu, alergând spre ea. [...]
În urma Olguţei se coborâră bagajele, [...] apoi domnul Deleanu [...]; după el, cu mișcări liniștite și ochi mari [...], privind și respirând vacanţa, Monica.
— Îţi pare bine că ai venit la noi, Monica? o întâmpină doamna Deleanu, luând-o în braţe [...].
— Da.
Pălăria de pai, cu boruri rotunde și panglică neagră, [...] îi alunecă pe spate, atârnându-i de gât. Doamna Deleanu surâse părului descoperit: era auriu 
[...].
— Pfuuu! izbucni Olguţa, dând cu ochii de Dănuţ.
Șopti ceva la urechea Monicăi.
— Pfuuu! pufniră amândouă.
Deșteptat din posomorală și uitare, Dănuţ o măsură pieziș pe sora lui. [...]
Între timp, doamna Deleanu se urcase în trăsură.
— Bine, da’ cu mine nu vine nimeni?
— Eu, tante Alice, se oferi Monica. [...]
Picioarele Monicăi nu ajungeau până la podeaua trăsurii; atârnau. Totuși, nu și le legăna. [...] Și mâinile Monicăi pluteau liniștite pe genunchii împreunaţi. Numai vârfurile degetelor se ridicau uneori... și iar se lăsau, și iar tresăreau de emoție...
 [...] Monica avea abia zece ani și purtase de trei ori haina de doliu, pe care copilăria ei o îmbrăcase acum pentru ultima oară, fiindcă de acum înainte nu mai avea pe nimeni... Rochia neagră, pentru moartea bunicii, i-o făcuse doamna Deleanu...
— Monica, ce culoare îţi place ţie mai mult?
Ochii fetiţei priviră grav pe doamna Deleanu. Prinzând privirea îndreptată asupra rochiţei de doliu, își plecă genele negre pe ochii de miere brună. [...] Lacrimi mari îi alunecară de-a lungul feţei... Mânuţele ei strânseră rochiţa ca pe o păpușă primejduită.
— Pui mic, pui mic, n-am vrut să te supăr!
Îi luă capul mâhnit pe genunchi, pentru a-i murmura descântecul cu vorbe dulci,inventat pentru durerile copiilor și-ale îndrăgostiților..
— Iartă-mă tante Alice, n-am să mai fac!... Îmi place albastrul, șopti Monica. [...]
Drumul de foșnete și de miresme ducea spre cerul apropiat − cu părul auriu, cu obrajii palizi, cu cozile pe spate, cu mâinile împreunate − pe Monica.”
                                        
                                                         (Ionel Teodoreanu--La Medeleni,vol.I,,Hotarul nestatornic”)             Monica este un personaj din volumul,,La Medeleni”de Ionel Teodoreanu.

  Fragmentul face parte din volumul I,,Hotarul nestatornic”a cărui acțiune se petrece la Medeleni, la moșia familiei Deleanu, într-un decor feeric, în timpul vacanței mari-este momentul sosirii la peronul gării. Ca toți copiii,personajele: Dănuț, Olguța și Monica sunt eroii unor ,,incidente de viață", în care realul și fabulosul se contopesc într-o materie imponderabilă. Ionel Teodoreanu creează o atmosferă naivă,copilărească, un univers bine conturat, cu legi şi dimensiuni proprii, în care nasc şi se edifică destine. De aici şi explicaţia titlului: ,,Hotarul nestatornic”.
     Pentru a o caracteriza pe Monica, autorul foloseşte atât caracterizarea directă, cât şi cea indirectă.
                Caracterizarea directă este făcută direct de narator, precum şi de alte personaje.
Din spusele directe ale naratorului,Monica își face apariția, alături de familia Deleanu,coborând din tren .Scriitorul îi descrie  mișcările,,liniștite”,calme,iar portretul fetei pare desprins din rândurile unui basm: privește totul cu ochii mari,gravi,mâinile plutesc domoale,nelăsând să se vadă emoția doar prin freamătul degetelor,ochii de culoarea mierii brune sunt acoperiți de genele negre.De sub borurile pălăriei,căzute pe spate se vedea părul auriu.Panglica neagră de la pălărie completează ținuta de doliu a fetiței.Rochia neagră,făcută de doamna Deleanu, fusese purtată de trei ori de fată și,în dorința de a-i schimba înfățișarea, este întrebată dacă ar purta altă culoare.Doamna Deleanu,o mamă sensibilă și atentă observă sfiala Monicăi,lacrimile și,alintând-o cu vorbe,,dulci”,o mângâie.
   Modalităţile de caracterizare indirectă sunt în special comportamentul şi vorbele personajului, dar şi felul în care este îmbrăcat şi chiar numele lui care definește  o persoană neliniștită și introvertită, enigmatică,rezervată ce caută armonia, liniștea. Monica, fetița orfană, respiră aerul vacanței alături de neastâmpărata Olguța și de fratele acesteia,Dănuț.Cele două fetițe își spun secrete,se simt bine împreună.În trăsură,se simte ușor stingheră,iar întrebarea doamnei despre schimbarea culorii rochiei îi aduce lacrimile în ochi. Monica este sensibilă și suavă în peisajul strălucitor al verii.Dorește apropierea de doamna Deleanu,pentru că o simte caldă,prietenoasă, cu calm şi delicateţe sufletească. 

   Monica este personajul care cucerește prin farmec și frumusețe copilărească; aflând că Dănuț preferă culoarea albastră, dorește să poarte o rochiță albastră.
      În romanul „La Medeleni” autorul povestește întâmplările la persoana a treia, acțiunea fiind desfășurarea unui crâmpei din viața unei fetițe,iar prin dialogurile personajelor scriitorul pătrunde în adâncul mister al sufletului copilăresc. prin atmosfera și prin prospețimea vârstei.

  Textul place și se citește cu o plăcere plină de încântare. Absoarbe, redă cu măiestrie stări sufletești, fapte de viață de la cele mai banale la cele mai solemne cu o mare expresivitate
  Limbajul Monicăi este conciliant, afectuos, copilăresc. Modurile de expunere regăsite în text sunt dialogul şi naraţiunea,descrierea. Prin dialog personajul este caracterizat în mod indirect ,prin vorbe şi fapte.  
 Ionel Teodoreanu creează o atmosferă pătrunsă de ingenuitate, un univers bine conturat, cu legi şi dimensiuni proprii, în care nasc şi se edifică destine. De aici şi explicaţia titlului:,,Hotarul nestatornic”,o frontieră sprințară,schimbătoare a vieții.
Prin plonjarea în adâncul mister al sufletului copilăresc, prin redarea sugestivă a unei atmosfere poetice originale, întâiul volum se prezintă ca o operă de valoare durabilă, organizând, într-o formă mai obiectivă, nehotărârea sufletului infantil.