joi, 5 decembrie 2019

tabloul,,Portret de fată”de Camil Ressu

Imagini pentru portret de fată de ressu
Copilăria, inima tuturor vârstelor, cum o numea Lucian Blaga, este cu măiestrie iscodită şi prinsă în mrejele culorii, luminii şi umbrei de pictorii români, de-a lungul timpului.
În tabloul,,Portret de fată”,Camil Ressu a pictat  un interior cu pereții ușor colorați în nuanțele cărților de povești,unde lumina desenează un peisaj delicat de primăvară.
Așezată pe marginea unui pat,o fată își sprijină mâna dreaptă,pentru a se detașa de tot ce este în jurul său.Stă liniștită în fața unei ferestre ce pare un tablou viu colorat,dar a preferat să-și întoarcă privirea spre ceva sau cineva care îi deranja liniștea și de aceea este nedumerită, că este tulburată din starea de visare,de detașare. Este îmbrăcată într-o rochie largă cu mâneci lungi ce-i ascunde ființa firavă,iar culoarea albastru-cobalt este intensă cu reflexe violet, bulinele albe îi dau rochiei o oarecare nostalgie-bulinele sunt atrăgătoare pentru aspectul rochiei.  Aspectul ei este natural, părul  lung,castaniu și l-a strâns,dorindu-și o atitudine serioasă,imitând persoanele  mai în vârstă,dar și l-a legat,copilărește, cu o panglică,o fundă. Ochii mari,întrebători cu sprâncenele ridicate,făcând-o misterioasă, neștiind cel care o privește ce se ascunde în privirea ușor nedumerită. Gura delicată de copil nu va rosti niciun cuvânt,iar pielea feței luminoasă,îmbujorată este a unei fete timide.Firele de păr ce-i cad pe frunte sunt un fel de „antene” naturale prin care circulă energii vitale atât înspre corp, cât și dinspre el. 
Pictorul a desenat o fată ce-și întoarce capul spre cel ce o privește. Privirea ce o aruncă peste umăr stârnește semne de întrebare al  unui chip feciorelnic,expresiv,familiar.
         E supărată? … e uimită? … a fost neplăcut surprinsă de ceva? … ar fi avut ceva de zis, dar s-a răzgândit în ultima clipa?  … se află în impas? …de ce stă singură? nu pare să ia în seamă tot ce în jur se-întâmplă... privirea-i desprinsă de cele pământeşti...
 Datorită magnetismului tabloului, zonele luminoase și cele întunecate sunt delimitate și bine conturate, paleta de culori este redusă la doar câteva tonalităţi,  Finețea armoniilor cromatice sporeşte caracterul înclinat spre decorativ,tonurile sunt subtile,exprimând candoare şi inocenţă.
  Gama predominant rece- albastru-cobalt,gri,verde- este aşezată în pete neuniforme. 
Tăcerea fetei este un moment al misterului,este  ascultare,ea vorbește şi cu ajutorul tăcerii .....