marți, 25 octombrie 2022

tabloul„Floarea soarelui” de Vincent van Gogh

 

Tabloul,,Floarea-soarelui” de Van Gogh are aceeași semnificație în opera sa ca „Mona Lisa” pentru Leonardo, „Madona Sixtină” pentru Raphael, „Piața Neagră” pentru Malevich.
Vincent van Gogh a început să picteze floarea-soarelui într-o dimineață de august 1888, când locuia într-o casă galbenă din Arles.(Franța) Au fost anii cel mai fericii de viață în perioada șederii sale în Arles. Natura orașului, câmpuri și soare fără sfârșit l-au inspirat.
Imaginea este plină de culoare și viață, simplă și monotonă, dar este atât de emoțională,pare că totul este prea „arzător”,o imagine prea plină de viață prin culoare: portocaliul intens și galbenul strălucitor sunt un semn al nelinștii, al șoaptelor venite din neant. Deși vaza nu atrage atenția, este un fel de ulcior de lut în două culori:galben și portocaliu,lasă să se răsfețe florile,iar pe linia ce desparte cele două culori este scris simplu:Vincent. Culorile vazei sunt inverse fundalului gălbui.Zona de sub linia albastră pare plană, iar suprafața superioară pare modelată.
Pictura prezintă floarea-soarelui în fiecare etapă a înfloririi, de la mugur până la ofilire. S-ar spune că formele răsucite ale petalelor și tulpinilor sunt un semn de chin,eu cred că exprimă bucurie și optimism. Floarea-soarelui simbolizează și devotament și loialitate,deși sunt voci care spun că ar putea simboliza viața și moartea. Floarea are o semnificație deosebită: galbenul simbolizează prietenia și speranța, în timp ce floarea în sine exprimă dăruirea,recunoștința.Alături de culorile vesele, sunt descrise și capete portocalii strălucitoare, lipsite de petale. Sunt flori ce și-au lepădat petalele și par niște capete bătrâne gânditoare.
Petalele au  culori galben și portocaliu,iar  tulpinile cu frunze delicate de verde intens. O pată roșie, similară cu miezul unui cap de floarea soarelui,îmi atrage atenția.
 Punctele colorate de pe discul unor flori dau un contrast intens de aură.. Astfel, floarea-soarelui nu este doar o plantă, ci un corp viu. Încrucișarea dintre liniile largi, verticale, trasate cu pensula și cele orizontale, dau senzația unei împletituri..
În mintea artistului florile seamănă cu discul solar,exprimând bucuria, speranța, zâmbetul - un complex de sentimente și emoții, care sunt dificil de exprimat în cuvinte.Dacă mă uit mai atent, imaginea îmi creează iluzia de flori dinamice, legănându-și petalele.
Artistul a aplicat tehnica impasto, adică aplicarea unui strat gros de vopsea folosind nu numai perii, ci și un cuțit obișnuit. Astfel, suprafața este aspră, ca și cum se simt toate subtilitățile imaginii. Modelul de relief îl face mai real.
Mărturisirea pictorului: „Lucrez la fel în fiecare dimineață, de la răsărit până târziu,căci florile se ofilesc atât de repede.”
Cinci lucrări ,,Floarea soarelui"  care sunt faimoasele lucrări ale pictorului olandez, au fost realizate între 1888-1889, când Van Gogh trăia la Arles.Le-a pictat,pentru a celebra prietenia lui dificilă cu Paul Gaugain, spunând că acestea reflectă bucurie şi fericire.

   Când și-a găsit liniștea,sicriul i-a fost împodobit  cu… floarea soarelui.