luni, 14 aprilie 2025

test : poezia:,,Radu Stanca,, Cina cea de dragoste” + Radu Stanca,, Scrisori către Doți”

 

TEXTUL1

Sau pentru ce bolesc de dorul lor?
Din boala asta s-ar putea să mor

Să nu-i mai văd cum ard sub oboroc.
Rămâie totul doar un simplu joc
Fără dureri și fără de temei...

Dar nu rămâne, știu...
Și din belșug
Cresc flăcările-n jurul meu, de dor...
Iubito! vino iute c-un ulcior
Ca să-mi aduni cenușa de pe rug”....

                                                        ()

TEXTUL2

,,Doti scumpă,Azi, 13 iunie – tocmai o lună de când ne-am logodit. Stau uimit de fericire; privesc în urmă, numai cu câteva săptămâni, și parcă aș trăi cel mai minunat vis. Am primit în luna aceasta un dar dumnezeiesc; un dar cum niciodată n-am crezut că viața îmi va dărui. Te-am primit pe tine – soția mea unică, neasemuită, sfântă.
Cum    putea  mulțumi  Cerului  pentru  acest  dar?  Ce  cuvinte    putea  găsi  cu  care    slăvesc  grația  divină care s-a învrednicit de mine; m-a ales dintre toți și mi te-a încredințat pe tine, plămada cea mai de preț a lui Dumnezeu. Nu sunt destul de puternice cuvintele cu care să aduc laudă Domnului. Nu s-au ivit încă semnele prin care să pot dovedi – măcar jumătate – din toată recunoștința cu care mă îndrept spre minunea săvârșită cu mine. Într-o singură lună întreaga mea substanță omenească s-a preschimbat; din lut încărcat de nimicnicii, darul cel mare, tu, m-ai schimbat în spirit pur. Trăiesc acum la o altitudine neatinsă, între esențele ultime, acolo unde numai inițiații pătrund.
Toate se desăvârșesc împrejurul meu de când ești a mea; toate au primit forme noi, conținuturi noi; lumea se rotește în jurul meu pe alte principii – iar eu, înnoit, înviat de mâna ta salvatoare, trec definitiv într-o zonă limpede, în care toate au primit, pentru mine, un înalt înțeles moral. M-am primenit – iar tu ai schimbat în mine apa-n vin.Nu voi avea destul o viață de om pentru a-ți mulțumi. Nu voi avea destul anii mei pentru a-ți purta evlavia recunoscătoare a celui mântuit. Mi-ar trebui vârstele arhanghelilor pentru a te putea cânta îndeajuns. Mi-ar trebui viața morților pentru a te putea slăvi îndeajuns.
Ai venit în viața mea ca cel mai suprem destin al meu. Ai venit în viața mea, cu sensul cel mai curat – și eu te primesc în mine, mereu, în fiecare ceas, în fiecare clipă, cu fiecare gând, cu fiecare nădejde.
Și lipsit de cuvintele care să poată să-ți comunice întreaga mea prefacere interioară, acum, la o lună de seara când, acolo în blânda și învăluitoarea taină sibiană, ai primit dorul meu și l-ai logodit cu tine, stau copleșit de minunea petrecută cu mine.
Îți  mulțumesc!  Îți  mulțumesc!  De  ai  cuprinde  toată  fericirea  mea,  ai  străbate  nemărginirea.  De  ai  pătrunde  până  în  adâncimea  extremă  toată  zeiasca  mea  desfătare  lăuntrică,  ai  trece  dincolo  de  limitele  cosmosului.
Te iubesc – dar ce puțin spun aceste cuvinte din ceea ce simt; ce vag exprimă ele întreaga mea angajare spirituală. Ți-aș mărturisi chiar că aceste cuvinte nu transmit decât o infimă adiere din vântul bogat și roditor care bate peste mine. Te iubesc – sunt în toată ființa mea pătruns de tine; sunt tu. Și dorul de tine nu mai e numai dor – e o trecere în toate fibrele mele a unui fior continuu. [...]
Fără tine nu mai pot visa! Ar fi să încerc să-mi stâmpăr setea cu pietre;    încerc    visez  departe  de  tine,  ar  fi    nu  mai  pot  exista.  Căci  existența  mea  e  visarea;  iar  visul  meu  ești  tu.  Tu,  cea  care  ai  pătruns  până  în  măduva  conștiinței  mele;  tu,  care  ai  înlocuit  toate  esențele dinlăuntrul meu cu tine; tu, cea care m-ai mântuit,

                                 Soție bună și sfântă, Doti, dragostea mea,  

                                                                                                            Radu

                                                                                                 (Radu Stanca,, Scrisori către Doți”)

A.

1 Notează, din primul text, două cuvinte din câmpul lexical al arderii.

2.Îndrăgostitul știe că iubirea:      

a)nu devine o boală.      

b) nu rămâne doar un joc

c) nu există.

d) va fi doar un joc.

3.Logodna cu Doți a avut loc:      

a)în urmă cu un an.      

b) la început de iunie     

c) la jumătatea lunii mai.

d) la sfârșitul verii.

4. Pentru Radu Stanca iubirea este:

a)o formă de mântuire.

b)o formă de evadare din realitate.

c) o sursă de nefericire.

d)un contract social.

5. Notează „X” în dreptul fiecărui enunț pentru a stabili dacă este adevărat sau fals, bazându-te pe informațiile din cele două texte.

TEXTUL1

                   Enunțul                                                                 Adevărat           Fals

Ochii iubitei îi par îndrăgostitului vrăjiți.

Iubirea este resimțită ca o boală.

Leacul pentru suferința iubirii este un ulcior cu vin adus de iubită. 

TEXTUL2

                        Enunțul                                                                 Adevărat           Fals

Îndrăgostitul crede că iubirea l-a transformat profund.

Scrisoarea către Doti a fost scrisă cu prilejul căsătoriei lor.

Pentru îndrăgostit, sensul vieții este visarea.

6. Transcrie două figuri de stil din textul 1, precizând felul lor.:

   ,,un  simplu  joc    epitet  în  inversiune; ,,Cresc  flăcările-n  jurul  meu,de  dor”  –metaforă;

7. Prezintă o diferență între limbajul utilizat în textul 1 și cel din textul 2, valorificând câte o secvență relevantă din fiecare text.

   În textul 1este  exprimată suferința  pe  care  o  provoacă  iubirea,  asemenea  unei  boli  mistuitoare; limbajul este expresiv, prin figurile de stil:,, negri-ți tăciuni, simplu joc”; invocația: „Iubito! vino iute c-un ulcior / Ca să-mi aduni cenușa de pe rug...”; mărci ale subiectivitățiiprin forme de  persoana I și a II-a,, mă pârjolesc; -n jurul meu; negri-ți tăciuni; lasă-ți pleoapele”; adresarea directe,,iubito”;exprimarea metaforică:,, prea mă pârjolesc negri-ți tăciuni; să-mi aduni cenușa de pe rug.”
   În textul 2 este conturată, sub forma unei epistole, o declarație de iubire, îndrăgostitul asociind iubirea unui dar, într-un limbaj familiar, direct, afectiv.

8.Ce sentimente poate mărturisi un îndrăgostit într-o scrisoare? Justifică-ți răspunsul la întrebarea primită, prin referire la o emoție, valorificând textul 2.

   Îndrăgostitul îi mărturisește iubitei sentimentele de dragoste, dor,de mulțumire că a apărut în viața lui. iubirea este un sentiment intens, iar mărturisirea lui devine o nevoie a îndrăgostitului, ce menține și intensifică emoția, fericirea fiind sentimentul dominant:,, Te iubesc – sunt în toată ființa mea pătruns de tine; sunt tu. Și dorul de tine nu mai e numai dor – e o trecere în toate fibrele mele a unui fior continuu.”Scrisoarea de dragoste glorifică iubirea,iar ființa iubită este înălțată asemenea unei divinități.

9. Asociază poezia lui Radu Stanca, ,Cina cea de dragoste”, cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, prezentând o temă comună, prin referire la câte o secvență relevantă din fiecare text.

  În poezia,,Izvorul nopții”poetul Lucian Blaga privește „ochii tăi, adâncii”,negri ai iubitei,pentru a-i  arăta  firea enigmatică, înțelegerea lumii, ochii fiind un simbol al cunoașterii. Prin enumerația „peste văi, și peste munți, și peste șesuri”se sugerează că misterul adânc din ochii fetei  poate pune stăpânire pe întreaga lume și o poate schimba. Această semnificație este întărită de metafora „acoperind pământul c-o mare de-întuneric.” Așadar, îndrăgostitul, cuprins de vraja iubirii, vede că universul întreg este dominat de o taină generată de profunzimea ochilor ființei dragi.
  În poezia lui Radu Stanca,, Cina cea de dragoste”îndrăgostitul privește ochii negri ai iubitei în care parcă o vrăjitoare a stins tăciuni și cuprins de vraja iubirii își simte sfârșitul.Este cuprins de misterul ochilor și-și dorește ca privirea ei să o simtă  ca,, un simplu joc/ fără dureri și fără de temei.”Îndrăgostitul se simte cuprins de pasiunea iubirii și imploră încetarea arderii printr-o chemare a iubitei pentru a-i strânge,,cenușa de pe rug”,trăirile ființei care arde în flacăra iubirii.
   În ambele poezii sentimentul  dominat cu intensități diferite este iubirea,sentimentul curat creează o adevărată vrajă, un mister între îndrăgostiți, care urcă dragostea către absolut.

B.

1 Conțin diftong ambele cuvinte din seria:      

a)„boală”, „mai”.      

b) „pleoapele”, „iute”.

c) „ulcior”, „temei”.

d) „vrăjitoare”, „oboroc”.

2 Cuvintele subliniate în secvența:

„Dar nu rămâne, știu... Și din belșug / Cresc flăcările-n jurul meu, de dor....”

 au, în ordine, sens:

a)figurat, figurat, propriu

b) figurat, propriu, figurat.

c) propriu, figurat, propriu.

d) propriu, propriu, figurat.

3.Sinonimul cuvântului subliniat în secvența:

„M-a ales dintre toți și mi te-a încredințat pe tine, plămada cea mai de preț a lui Dumnezeu.” este:       a) alcătuire.      

b) aluat

c) drojdie.

d)pradă.

4  Transcrie  din  secvența:

  „Din  lut  încărcat  de  nimicnicii,  darul  cel  mare,  tu,  m-ai  schimbat  în  spirit  pur” 

două cuvinte aflate în relație de antonimie.

5  Selectează, din fragmentul următor, trei verbe la moduri diferite, pe care le vei preciza:

„Mai bine lasă-ți pleoapele pe ei / Să nu-i mai văd cum ard sub oboroc.”

Verbul selectat

Modul verbului selectat

6  Alcătuiește un enunț negativ, în care verbul „a iubi”, la infinitiv, să fie :

complement direct (1), și un enunț asertiv, în care substantivul „vrăjitoare” să fie atribut (2).

7 Transformă propoziția:

„Rămâie totul doar un simplu joc / Fără dureri și fără de temei...” în propoziție simplă negativă

8  Completează  spațiile  libere  din  textul  de  mai  jos,  reprezentând  mesajul  unui  îndrăgostit,  cu  forma  corectă a cuvintelor scrise între paranteze.

Draga       mea,       ____________ (a  cere,  condițional-optativ,  prezent,  negativ)  în  mijlocul  ___________(noapte) ________________ (a fi, conjunctiv, prezent, persoana a II-a) limanul meu, dacă nu aș simți bătaia ______________ (inimă,  genitiv)  tale,  caldă  ca  o  ___________________ (argintiu)  aripă  _______________(înger, genitiv, articulat nehotărât)

SUBIECTUL al II-lea

Redactează o notă de jurnal în care să prezinți emoțiile trăite pe parcursul vizionării filmului,,Romeo și Julieta.”

                                                             data redactării jurnalului este 20 mai 2025.

                       Dragul meu jurnal,

  Revăd filmul ăsta acum și mă face fericit și trist în același timp. E un film atât de frumos, pe care mi-l punea bunicul meu când aveam vreo 6 ani. Îmi aduce aminte de vremuri bune. Dar mă și întristează! Îmi amintește și cât de repede trece timpul – Olivia și Leonard sunt bătrâni acum, și-au trăit viețile. Timpul ăla fără telefoane a apus demult. Filme ca ăsta nu se mai fac.
După părerea mea, adaptarea lui Franco Zeffirelli din 1968 a lui Romeo și Julietei" e cel mai bun film făcut vreodată. Iată de ce:
   În primul rând, filmul e incredibil de fidel piesei originale a lui Shakespeare. Scenariul păstrează dialogul poetic și esența tragică care definesc povestea, făcându-l o reprezentare adevărată a operei lui Shakespeare. Această fidelitate față de materialul sursă e ceva ce apreciez enorm.
Decorul și designul de producție sunt pur și simplu uimitoare. Filmat în orașele pitorești ale Italiei, filmul aduce Verona la viață cu acuratețe istorică. Designul de producție detaliat și captivant surprinde perfect epoca Renașterii, făcându-te să te simți transportat înapoi în timp.
   Interpretarea actorilor e extraordinară, în special a lui Leonard Whiting și Olivia Hussey în rolul Romeo și Julietei. Interpretarea lor e pasională și convingătoare, surprinzând inocența tinerească și emoțiile intense ale personajelor lor. Olivia Hussey, în special, oferă o interpretare a Julietei care e atât vulnerabilă, cât și puternică, ceea ce mi-a lăsat o impresie de durată.
Adâncimea emoțională și chimia romantică dintre Whiting și Hussey fac povestea lor de dragoste credibilă și profund emoționantă. Filmul excela în a transmite intensitatea primei iubiri și tragedia soartei îndrăgostiților, ceea ce mi-a provocat o reacție emoțională puternică.
  Regia lui Zeffirelli e inovatoare și accesibilă. Utilizarea lui de cadre dinamice și interpretări naturaliste menține povestea captivantă pentru spectatorii contemporani. Cinematografia surprinde frumos drama și romantismul narațiunii, cu multe scene memorabile care au devenit iconice în istoria filmului.
  În sfârșit, impactul cultural și moștenirea acestui film sunt incontestabile. A popularizat Shakespeare printre publicul tânăr și a influențat multe adaptări ulterioare. Succesul său demonstrează atracția atemporală a lui,,Romeo și Julietei" și îi consolidează locul ca o versiune cinematografică definitivă a piesei.
,,Romeu și Julieta" a lui Franco Zeffirelli se remarcă ca fiind cea mai bună adaptare cinematografică pentru mine datorită reprezentării fidele a operei lui Shakespeare, designului de producție uimitor, interpretărilor puternice și impactului de durată asupra cinematografiei și culturii populare – și să nu uităm de costumele extraordinare.(cei doi actori: Hussey avea 15 ani și Whiting 16 la momentul realizării producției.)
   Închei rândurile mele și merg să alerg în parc,să-mi limpezesc sufletul.....pe curând!!!!!!!!!!