joi, 8 mai 2025

test,,Mihail Sebastian,, Steaua fără nume” (fragment) + Nicolae Manolescu,, Primele cărți pe care le-am citit”

 

SUBIECUL I

Actul II

Scena III

                         PROFESORUL;NECUNOSCUTA

 Profesorul rămâne câteva clipe singur. Ascultă cu urechea aţintită spre stradă, ca să se convingă că cei doi au plecat într’adevăr. E jenat şi buimăcit. Uşa din stânga se deschide binişor. Necunoscuta intră cu precauţie. Aruncă o privire de jur-împrejurul camerei, pe urmă îl priveşte lung pe profesor, apropiindu-se de el.
NECUNOSCUTA Ascultă… Dă-mi cartea. Vreau s’o văd. (Profesorul tace): Nu se poate? Nu vrei? (Profesorul tace): Nici mie? Nu mă cunoşti, nu te cunosc. Sunt aici pentru o noapte, pentru o oră. N’am să văd pe nimeni, n’am să povestesc nimănui… Arată-mi-o… Te rog.
PROFESORUL (O priveşte un lung moment, în tăcere. Pe urmă, fără grabă, merge spre raftul cu cărţi, ia deacolo volumul misterios, se întoarce spre necunoscută, care rămânând pe loc, i-a urmărit tot timpul cu privirea şi-i dă cartea, cu un gest simplu).
 NECUNOSCUTA (Ia cartea, se duce la masă, ia loc pe scaun, deschide cartea, apropie lampa şi rămâne câteva clipe aplecată asupra ei, atentă, absorbită. Pe urmă ridicând capul): Nu pricep nimic. PROFESORUL Ţi-am spus. E o carte veche. De matematici, de astronomie.
NECUNOSCUTA Cât de veche?
 PROFESORUL Vreo sută cincizeci de ani.
 NECUNOSCUTA (Minunându-se): Ţţ! Ţţ! o sută cincizeci?
PROFESORUL Mai mult chiar. (Vine şi el-lângă masă, întoarce copertă şi arată cu degetul): Upsala. Goteburg, 1763.
NECUNOSCUTA De asta e aşa scumpă?
PROFESORUL (Pasionat): Nu e scumpă. E eftină. E un noroc că am găsit-o.
 NECUNOSCUTA Un noroc?.....................
PROFESORUL (Se uită spre uşa, spre fereastră, la stânga, la dreapta pe urmă cu un fel de teamă, se înclină spre ea şi spune şoaptă): Eu am găsit o stea.
 NECUNOSCUTA (După ce l-a privit o secundă drept în ochi): Unde?
 PROFESORUL (Simplu): In cer.
 NECUNOSCUTA (Copilăreşte): Nu te cred.
PROFESORUL Nu mă crezi? (Ridicând o hârtie de pe biroul lui): Uite-o. (Indicând cu vârful creionului un punct pe hârtie): Aici e.
 NECUNOSCUTA Spunea-i că e în cer.
PROFESORUL Asta-i cerul.
NECUNOSCUTA Eu credeam că…
PROFESORUL (Arătând cu creionul pe-hârtie): Uite. Aici e sfera. Linia asta e axa lumii. Cercul ăsta e ecuatorul (ridicând o clipă capul şi privind-o): Ecuatorul ceresc, se înţelege.
 NECUNOSCUTA (Puţin, foarte puţin speriată): Se înţelege.
PROFESORUL Aici sunt coordonatele orizontale; azimutul şi distanţa zenitală. Steaua pe care am găsit-o eu, e aici. O vezi?
NECUNOSCUTA O văd… dar mai bine arată-mi-o afară, pe cer. (Gest spre fereastra deschisă). PROFESORUL Nu, că acolo nu se vede.
NECUNOSCUTA Nu spui că ai găsit-o?
PROFESORUL Am găsit-o, dar am găsit-o aici… pe hârtie.
 NECUNOSCUTA Pe hârtie? Cum pe hârtie?
PROFESORUL Sigur. Am calculat-o.
NECUNOSCUTA Nu înţeleg.
PROFESORUL Ce nu înţelegi.
NECUNOSCUTA Multe. Dar mai ales nu înţeleg ce legătură are steaua… cu cartea.
PROFESORUL E un catalog ceresc, un atlas. Catalogul lui Van Mersch.
NECUNOSCUTA Van Mersch?
PROFESORUL : Steaua mea nu se află pe niciun catalog de stele.”

                                                                  ( Mihail Sebastian,, Steaua fără nume” (fragment)

Textul 2

,, Se tot povestește că nu mai citim cărți. După cum am mai spus, eu nu sunt convins că nu se mai citesc cărți. Se citesc mai multe decât oricând în trecut. Apar, de altfel, mai multe decât au apărut vreodată. Problema este că nu se citesc neapărat cărțile care trebuie citite. […] La însemnătatea lecturii, în general, m-am referit deseori. Nu însă și la motivele care ne determină să citim literatură. Mai ales când suntem tineri. Nu atât în copilărie, când de obicei ni se citesc cărți, înainte de a ști noi înșine să citim. Cât în adolescență. Când citim primele cărți n-avem nevoie neapărat să cunoaștem motivele care ne determină s-o facem. Uneori, nu ne punem întrebarea nici mai târziu. În ce mă privește, nu mi-am pus-o nici când eram deja un cititor matur. Întâmplare sau nu, iată, într-o noapte recentă de insomnie m-am pomenit întrebându-mă de ce oare, pe la 12 sau 13 ani, am devenit un cititor naiv. Ce m-a făcut să citesc tot ce-mi cădea în mână? Ba să mă mai și laud cu nesațiul meu de lectură. Am pariat cu un coleg că voi reuși să citesc toate cărțile scrise vreodată. Degeaba îmi opunea el calcule simple din care rezulta cât se poate de clar că mi-ar fi necesare câteva vieți pentru a-mi realiza visul. Acum știu ce înseamnă o viață, atunci habar n-aveam, așa că rămâneam neclintit pe poziția mea de cititor al tuturor cărților.
  Nu știu dacă e numaidecât o explicație faptul că am început să citesc cu adevărat pe la 12-13 ani, cum spuneam, când, după arestarea părinților mei, ne aflam, fratele meu și cu mine, în custodia bunicilor materni la Rm. Vâlcea. La Sibiu, unde absolvisem clasa a șasea elementară, având-o profesoară de română pe mama mea, îmi întocmisem o bibliotecă personală din câteva cărți, între care o ediție Creangă, dar nu-mi aduc aminte să fi citit în mod constant și nici ce anume. Ce s-a întâmplat la Rm. Vâlcea? Să fi fost șocul bruștei schimbări intervenite în viața mea? Faptul că o bună bucată de vreme nu-mi făcusem niciun prieten? Sau de ce nu apăsătoarele după-amieze petrecute în compania bunicilor mei, pe care nu-i părăsea gândul la părinții noștri? Toate acestea pot fi considerate explicații destul de bune, dar cu siguranță nu suficiente. Cea mai aproape de realitate trebuie să fi fost descoperirea bibliotecii faimoasei mele strămătuși. (N-am idee ce s-a ales de cărțile mamei și ale fraților ei, care se născuseră în aceeași casă unde stăteam acum, înghesuiți, doi vârstnici și doi copii). Casa strămătușii mele se afla în curtea alăturată. Acolo, în dormitorul uriaș și luminos, mă refugiam și citeam de câte ori puteam. Când am dat gata cărțile strămătușii, m-am abonat la Biblioteca Orășenească. Puțin a lipsit ca, înainte de a reveni la Sibiu pentru ultima clasă de liceu, s-o dau gata și pe aceasta.”

                      (Nicolae Manolescu, Primele cărți pe care le-am citit, în România literară nr. 8/2021)

A

1.Completează spațiile punctate cu informațiile din textul 2

 Nicolae Manolescu nu știe ce s-a întâmplat cu cărțile ………….. și ale …….. ei, care se născuseră în aceeași casă unde stăteau acum, înghesuiți, doi vârstnici și doi copii.
2.  Autorul absolvise clasa a șasea elementară la:
 a. București. b. Râmnicu-Vâlcea c. Sibiu. d. Craiova.
3.  Profesorul din textul lui Mihail Sebastian și-a cumpărat o carte de:
a. biologie. b. astronomie. c. chimie. d. istorie.
4.Necunoscuta îi cere profesorului
a.      să îi împrumute o carte de biologie. b. să apropie lampa. c. să îi dea o hârtie. d. să îi arate pe cer steaua descoperită.
5. Notează „X” în dreptul fiecărui enunț pentru a stabili dacă este adevărat sau fals, bazându-te pe informațiile din cele două texte.

Textul 1

                           Enunț                                   Adevărat                        Fals

 Necunoscuta intră pe ușa din dreapta.
Cartea pe care profesorul a cumpărat-o este scumpă.
Cartea cumpărată este Catalogul lui Van Mersch. 

Textul 2

                          Enunț                                 Adevărat                       Fals
La Sibiu, Nicolae Manolescu o avusese pe mătușa lui profesoară de română.
Autorul a pariat cu un coleg că va reuși să citească toate cărțile scrise vreodată.
Casa strămătușii autorului se afla pe strada alăturată. 

 6. Precizează două trăsături ale textului dramatic, ilustrându-le prin exemple din textul 1

          Fragmentul cuprinde structura operei dramatice:actul II,scena 3,două personaje. Acțiunea este declanșată de conflictul dramatic care constă în confruntarea a două personaje.
-replicile sunt precedate de numele personajului care le rostește;
- autorul își face simțită prezența doar prin indicații scenice(didascaliile)
- modul de expunere predominant al genului dramatic este dialogul

7. Prezintă un element de conținut comun celor două texte date, valorificând câte o secvență relevantă din fiecare text

În textul1,Personajul Profesorul,este atras de infinitul cerului, de mirajul stelelor, este pasionat de cunoaștere,fericit că a găsit o carte veche de astronomie și că a descoperit o stea necunoscută.
În textul 2,autorul scrie despre însemnătatea lecturii,povestind despre lecturile sale din copilărie,mărturisind că citind,, n-avem nevoie neapărat să cunoaștem motivele care ne determină
s-o facem”,iar lectura trebuie să aibă un scop pentru fiecare cititor.

8. Crezi că astăzi se citesc mai multe cărți decât în trecut? Motivează-ți răspunsul, valorificând textul 2.

Cred că nouă,oamenilor ne place să cititm cărţi şi să vorbim despre ele.
Adorăm să ne cuibărim mintea şi sufletul printre paginile volumelor tipărite cu satifacţia că, prin lectură, reuşim să scăpăm de povara existenţei cotidiene. În ziua de azi, când suntem prinşi în vâltoarea unui ocean de informaţii de dimensiuni excepţionale,când nu se mai poate trăi fără internet și se citesc ,,cu nesaț”banalități, răutăți,cărţile se ridică cu mândrie din valurile mediocrităţii informaţionale, pentru a-şi croi drum spre inimile şi minţile cititorilor. Întotdeauna am perceput cărţile ca pe nişte balsamuri ale sufletului şi m-am hrănit cu convingerea că ele au fost şi vor continua să rămână surse sigure şi valoroase de consolidare spirituală şi intelectuală.Nu știu dacă se citesc cărți multe sau puține,nu știu dacă librăriile sunt vizitate cu plăcere sau așa în treacăt,dar cred că este  o onoare să scrii cărţi, este o onoare să fi cititor. Arta cititului ia locul acelei experienţe privilegiate care ne dumireşte în legătură cu virtuţile infinite ale lecturii.
În textul 2,autorul crede că ,,se citesc cărți mai multe decât oricând în trecut. Apar, de altfel, mai multe decât au apărut vreodată. Problema este că nu se citesc neapărat cărțile care trebuie citite.”Cred că lectura i-a smuls pe oameni din negura ignoranţei. Prin conţinutul lor variat, cărţile au luat locul sutelor de dascăli, ele ne-au transformat, ne-au ajutat să ne găsim un rost, limpezindu-ne mintea şi sufletul. Prin intermediul cărţilor reuşim să facem călătorii în trecut, prezent şi viitor şi avem posibilitatea să stăm de vorbă, atât, cu noi înşine, cât şi, cu lumea întreagă.   

9. Asociază fragmentul din „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian cu un text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, prezentând o valoare comună, prin referire la câte o secvență relevantă din fiecare text.

,, N-am văzut pe nimeni din casă citind cu atâta poftă ca tata. Cum avea un ban, cum își lua sau ne lua o carte, pe care o deschidea de parcă ar fi vrut să se mute cu totul acolo, înăuntru. Nici nu mă auzea, dacă-i vorbeam când citea. Tata avea la îndemână un Larousse* în care mă punea să caut cuvinte franțuzești, chiar înainte de a ști limba asta, mi le spunea pe litere, și așa franceza s-a amestecat încetul cu încetul între cuvintele mele. Mergeam uneori cu el la librărie să vadă ultimele noutăți.”

                                                                                              (Ioana Pârvulescu,,Inocenții”)

   Comportamentul şi vorbele tatălui, definește  o persoană căreia îi place să glumească,comparând creșterea cu necesitatea de a cunoaște importanța cărților,astfel folosirea cărților este mai importantă decât obiectele din jur.Jocul cuvintelor este menit să apropie copiii de cărți.Naratoarea își amintește cu încântare,cu respect de dorinţa puternică a tatălui său de a citi,, n-am văzut pe nimeni din casă citind cu atâta poftă ca tata”, și povestește despre plăcerea de a cumpăra cărți,trecând  din realitate în fantezia paginilor.Vizita la librărie îi apropia sufletește pe tatăl de fiică.

   În fragmentul din ,,Steaua fără nume”,Profesorul poate povesti despre marea lui iubire, despre o stea pe care o descoperise abstract, pe hârtie, este o stea de poveste,,Steaua mea nu se află pe niciun catalog de stele.” Dorea să afle dacă nu cumva altcineva o făcuse înaintea lui. Căutase cu îndârjire în cataloagele de stele. Nimeni nu o pomenea. Rămânea un singur loc în care ar fi putut fi: Catalogul lui Van Mersch și este fericit că avea o carte veche din care află adevăruri.Cartea veche,dorința de a cunoaște cerul, dialogul celor două personaje au semnificaţia unui ritual mistic de iniţiere într-o lume cosmică, a magiei, a stelelor şi trăirilor profunde.Profesorul este un visător mistuit de năzuința nobilă a cunoașterii 
   Ambele personaje sunt atrase de lume cărților,de pasiunea de a cunoaște,iar cuvintele le transformă viața.

B.

1. Sunt despărțite corect în silabe cuvintele:

a. a-țin-tită, mis-te-ri-os.

b. a-țin-ti-tă, mis-te-ri-os.

c. a-țin-ti-tă, mis-te-rios.

d. a-țint-i-tă, mi-ste-ri-os.

2. Seria care cuprinde doar cuvinte ce conțin diftongi este:

a.„spuneai”, „teoria”.

b. „teoria”, „steaua”.

c.„apropie”, „noapte”.

d.„cartea”, „mea”.

3. Cuvintele subliniate în secvența:

„ Sau de ce nu apăsătoarele după-amieze petrecute în compania bunicilor mei, pe care nu-i părăsea gândul la părinții noștri?” sunt utilizate, în ordine, cu:

a. sens figurat, sens figurat.

 b. sens propriu, sens figurat.

 c. sens figurat, sens propriu.

d. sens propriu, sens propriu

4. Identifică seria care conține numai cuvinte derivate:

a. matematică, deoparte.

b. numaidecât, fiindcă.

c. legătură, ceresc.

d. cercul, legătură.

5. Transcrie, din enunțul următor, trei verbe la timpuri diferite ale modului indicativ, pe care le vei preciza:

„N-am idee ce s-a ales de cărțile mamei și ale fraților ei, care se născuseră în aceeași casă unde stăteam acum, înghesuiți, doi vârstnici și doi copii.”

6. Alcătuiește o propoziție afirmativă în care substantivul „bibliotecă” să fie în cazul genitiv și o propoziție interogativă în care adjectivul ,,ieftină” să fie nume predicativ.

7. Completează cu o singură propoziție enunțul următor, precizând tipul raportului sintactic din fraza obținută:

„La însemnătatea lecturii, în general, m-am referit deseori.”

8. Rescrie enunțul de mai jos, reprezentând mesajul unui cititor pasionat, despre cartea preferată, corectând greșelile de orice fel.

Cărțile influiențează viiața unui cititor iar fericirea acestora este generată de călătoriile spirituale care îi testează imaginația, oferindui șansa de a trăii în lumi posibile.

 

SUBIECTUL AL II-LEA

Imaginează-ți că ești în vizită la profesorul din textul 1.
Scrie un text narativ în care să prezinți o întâmplare petrecută în acea zi, incluzând o secvență dialogată de minimum patru replici și una descriptivă. 
Îl văd adeseori trecând cu pași ușori pe stradă pe Profesorul,așa-i spun toți, îmbrăcat curat, chiar îngrijit, dar modest,om blând, sensibil și visător, profund pasionat de meseria și de profesia sa.L-am urmărit,crezând că nu mă vede,până într-o zi,când s-a întors brusc,mi-a zâmbit și m-a întrebat care-i numele meu,apoi m-a invitat în căsuța lui.Am intrat cu emoție în camera-birou și am rămas în loc.Pe rafturile unei mici biblioteci,pe birou,pe două scaune, și pe jos erau teancuri de cărți,frumos aranjate.Pe fereastra luminată de amurg  pătrundeau raze roșitice care mângâiau fiecare copertă.Era ca-n povestea cu o țară a minunilor.
Noaptea se lăsa încet,o simțeam prin umbrele ce se jucau prin cameră și prin vocea înceată a Profesorului care-mi povestea despre o carte veche de astronomie.
-De ce privești cerul înstelat și vrei să înțelegi cifrul secret al stelelor?l-am întrebat nedumerit.
-Știi,eu simt acele chemări tainice ale necunoscutului,sunt atras de infinitul cerului, de mirajul stelelor.
-Cum vezi cerul?altfel decât îl văd eu,cu stele,lună,nori?
-Sunt seri când tot cerul mi se pare pustiu, cu stele reci, moarte, dar sunt alte seri când tot cerul foșnește de viață,când ascult freamătul frunzelor din pădurile și oceanele cerești,apoi în alte seri cerul e plin de semne și de chemări, voci ale unor ființe care nu s-au văzut niciodată se cheamă,pentru a se întâlni.
Am înțeles că noaptea este pentru el un univers, un refugiu din realitatea în care trăim,că Profesorul este un visător mistuit de năzuința nobilă a cunoașterii.Era târziu și m-a condus spre casa mea,iar la despărțire mi-a dat o carte înfășurată într-o hârtie albă. 
Am petrecut o noapte privind cerul înstelat și descifrând cifrul secret al stelelor,știut numai de el.
De-acum voi privi altfel cerul înstelat împodobit ca un candelabru plin de lumină cu luna plină strălucind.