marți, 2 februarie 2016

compunere--Vacanță în Maramureș

                                              Compunere—Vacanță în Maramureș

           
Plec în vacanță într-un loc dorit de mult timp--în Maramureş, considerat  sufletul satului tipic românesc. Ajung într-o zi cu soare și-mi desfăt privirile cu aşezările pitoreşti,cu  dealuri înverzite şi câmpii pline de flori sãlbatice, Știam din auzite,de la cei care au mai fost pe acolo că Maramureşul concentreazã tot ceea ce înseamnă viaţa la ţarã. Și acum iată că și eu am ocazia unicã  de a mă  întoarce în timp, de a fi martora  unor obiceiuri păstrate cu mare grijã,a tradiţiilor şi a stilul de viaţă al ţăranului din vremuri trecute.Sunt așteptată de prietenii părinților mei,care trăiesc aici,după ce au părăsit orașul.Îmi este dat să văd cu ochii adevărului că regiunea ţine locul unui testament al tradiţionalului, al unei ere romantice a simplităţii şi a valorilor morale despre care în zilele noastre doar citim sau auzim de la bunicii noştri sau de la cei care au stat o vreme în aceste locuri.
O întâmplare a fost deosebită,când am mers la o familie primitoare și am văzut că,deși toți au urmat școli ca și ai mei, trăiesc ca strămoşii lor,că îmbrăcămintea este ţesută manual și  purtată cu mândrie,că la biserică, sufletul satului,merg toți,de toate vârstele.Am fost și eu îmbrăcată în costumul maramureșean și am fost primită ca una de-a lor,numai că n-am înțeles unele cuvinte.Am mers cu noii prieteni la slujba de duminică și i-am privit pe oameni,erau alții parcă,ascultau cu atenție cuvintele preotului,ochii căutau spre icoane,erau adevărați,erau frumoși,aveau o lumină pe chipuri,credeau în adevărurile sfinte.La plecare i-am văzut îmbrățișându-se cu urări de bine pentru cei mici,mai ales. M-a uimit o altă realitate: vecinii se cunosc unii pe alţii şi se ajutã între ei,iar pe mine mă strigau și mă invitau în casa lor,de parcă eram rude adevărate.Noii prieteni m-au dus într-un loc sfânt la mănăstirea Bârsana, construită de familia lui Dragoş Voievod în secolul al XVI-lea pe malul stâng al Izei( fiind strămutată apoi pe malul drept pe locul numit Podul Mănăstirii).Am aflat de la un bătrân ce se odihnea pe una din alei că pentru orice construcţie realizată, biserică sau casă nouă, trebuie făcută rânduiala veche, aceea de a îngropa o vietate sub talpa bisericii cu nişte grâu (precum mitul meşterului Manole). Deoarece nu s-a făcut acest ritual, biserica nouă a „cerut” o plată mai mare: capete de oameni. Aşa explică localnicii nefericitele evenimente în care au fost implicaţi cei care au pus umărul la ridicarea frumosului lăcaş. O fi mit ....sau realitate ...povestea m-a uimit pe mine orășanca din Regat. 
Viaţa în Maramureş este învăluitã în mister. Mi-am făcut prieteni cu care am străbatut pasurile montane, am coboarât în văile însufleţite de cântece și dansuri amețitoare A fost o experință deosebită,parcă am trăit într-o lume de film,acolo ,,în ȚARA veche cu oameni fără pereche”.