luni, 29 februarie 2016

poezia-MĂRȚIȘOR de Ion Pillat

                                                                    MĂRȚIȘOR de ION PILLAT
Pastelul este creația lirică în versuri, în care este descris un tablou de natură, iar poetul își exprimă în mod direct sentimentele trăite în fața peisajului zugrăvit.

În pastelul ,,Mărțișor",poetul  Ion Pillat construiește un tablou al primăverii, încântător și sugestiv din punct de vedere vizual.

Poezia ,,Mărțișor" are ca titlu denumirea populară a lunii martie, cea dintâi lună a primăverii, când natura se trezește treptat la viață.


Această creație lirică este structurată în 13 distihuri (strofe de câte două versuri)  și  descrie, prin imagini vizuale și auditive, sentimentele de încântare și admirație pe care poetul le simte contemplând natura în cel mai frumos anotimp al anului, primăvara.

În poezia ,,Mărțișor", Ion Pillat observă trezirea la viață a naturii și invită, prin verbele la persoana a II-a singular, vizionarea acestui  spectacol fascinant: ,,privești, vezi, auzi, simți". Sunt enumerate aspectele caracteristice ale primăverii: întoarcerea păsărilor călătoare : ,,Din zbor întâia barză cum cade pe zăvoi"; înflorirea pomilor : ,,A nins cu nea de floare pe prunii din livezi"; trezirea la viață a întregii naturi : ,,Ce limpede te cheamă un cuc", ,,Gâlgâitor din iarba un șipot s-a trezit", ,,Dau muguri pretutindeni din veștedele crengi"; reînceperea muncilor de primăvară,bucuria de a trăi : ,,Și omul care sapă și plugul care ară",,Ce râsete, ce chiot pe drumurile viei".

Legătura om-natură, atât de prezentă în poezia românească, este evidențiată și aici: ,,Te simți legat de toate - nu poți  urni o piatră", ,,De fiecare dată mai trainic te unești / Cu farmecul acestor priveliști câmpenești". Bucuria naturii care s-a trezit la viață se reflectă și în sufletul poetului, care își exprimă starea de calm și optimismul în mod direct prin versurile: ,,Ce sfântă bucurie descoperi pe pământ", ,,De fiecare dată ți-e inima mai nouă, în tine și prin ramuri e cerul limpezit".

Poetul accentuează veșnicia naturii ,a lumii: ,,Aceste lucruri simple ce veșnice își sunt!",, Pe unde-au mers părinții îți duci și tu copiii". Repetabilitatea fenomenelor și a prefacerilor din natură sunt sugerate prin  versurile: ,,O nouă viață astăzi de viața veche legi / Dau muguri pretutindeni din veștedele crengi" și prin repetiția locuțiunii ,,de fiecare dată".
Nuanța  predominantă a acestui tablou de natură este albul,sugerând o atmosferă pură,
calmă, luminoasă  realizată cu ajutorul epitetelor: ,,pomi ninși, nea de floare, omul în alb".

Natura este înfățișată  cu ajutorul imaginilor vizuale, construite prin epitetele : ,,pomi ninși, cer limpezit"; personificările ,,pomii pe dealuri îi flutură batiste", ,,Cu apa ei lumina ți-a botezat câmpia" și metafora ,,nea de floare". Nu lipsesc nici imaginile auditive, realizate prin epitetul dublat de personificare :,,Gâlgâitor, din iarba un șipot s-a trezit" sau personificarea ,,Ce limpede te cheamă un cuc".

Tabloul de natură este dinamic:,,întâia barză ... cade pe zăvoi", trenul ... intră încet de tot în gară, omul ... sapă" compun imagini de mișcare, dând viață cadrului natural.

Elementele din natură aparțin preponderent spațiului terestru, cosmicul  este sugerat doar prin cuvântul ,,cer".

Prozodia: ritmul este trohaic, măsura versurilor este de 13 silabe, rima este împerecheată.

Deoarece este o operă literară în versuri, în care este descris un tablou din natură prin intermediul căruia autorul își exprimă în mod direct sentimentele, poezia "Marțișor" de Ion Pillat este un pastel.