duminică, 6 martie 2016

Expresia: ca și....

    Cacofonia este o asociaţie supărătoare, dezagreabilă, dizgraţioasă de sunete, indiferent care. Într-o propoziţie cum ar fi : ,,Adesea la şedinţă toţi taţii tac" finalul sacadat şi ţăcănitor e o cacofonie perfectă! La fel, într-o propoziţie de genul ,,La petrecere mama mea m-a mascat", această succesiune de ,,ma"-uri, care seamănă cu o bâlbâială, este tot o cacofonie indiscutabilă. Asemenea cacofonii, ca şi(comparație) cele banale, de tipul ,,o statistică care...o politică care... să definească calitatea", toate astea trebuie evitate mai ales, pentru că ele alterează receptarea enunţului, prin aceea că fac lumea să zâmbească şi deturnează atenţia,(dacă ascultătorul e atent).
          Cea mai bună soluţie e să intercalăm un cuvânt adecvat:nu:o statistică corectă,ci: ,,o statistică recentă,alcătuită...... care",sau:să vorbească când,ci:,,să vorbească atunci când". Un truc aplicat în cursul vorbirii, dar nerecomandabil, este des întâlnit de genul: ,,că virgulă cartea",corect:că această,prezenta carte”. BINE AR FI să schimbăm unul din cuvinte, să găsim altă construcţie sau o intercalare(dacă avem bun-simț sau gândim ): nu vom spune: afirm că cartea, ci: afirm că volumul sau afirm că această carte; nu: ca şi coleg, ci: în calitate de coleg,precum un coleg... sau: el, de coleg, e bun coleg,ci pur și simplu:el este un coleg bun.  Unde chiar NU se poate, nu schimbăm,iată denumirea medicală: ,,stenoză aortică calcificată"; întrucât în limbajul ştiinţific contează precizia termenilor,aici  folosim pronunția asemănătoare cu Ion Luca Caragiale şi biserica catolică.
         De unde această tendinţă de a pune ca şi  unde n-are niciun pic de rost, unde nu există vreo cacofonie de evitat,nu poate nimeni explica,dar e ,,cool”,așa cum în urmă cu câțiva ani toți își începeau vorbirea cu,,deci”,deși nu concluzionau nimic.
         Acest „ca și” este o greșeală veritabilă, pentru că înseamnă altceva decât ce vrea vorbitorul să spună. E o deformare a sensului. Nici nu se compară gravitatea acestei greșeli cu stângăcia estetică a unei cacofonii. 
              !!!!FOLOSEȘTE expresia "ca și" pentru comparare și eventual pentru evitarea unei cacofonii.
Nu imita ce auzi: ,,eu ca și profesor îți spun că....”; spune-ți în gând :CORECT este :eu ca profesor sau ,,în calitatea mea de....”,cel care a vorbit ar trebui să știe că este unic în menirea lui de a învăța elevii,dar era,probabil,neatent sau obosit.Nu ești în pas cu moda,dacă repeți oricând,,ca și”!!!!
    ==După ce dai un examen să nu spui:,,eu ca și notă,am luat 10.....CORECT :eu am luat nota 10!
                                                 SUCCES!!!!!!!!!!!!!