miercuri, 18 ianuarie 2017

poezia--Bătrâni de Octavian Goga




De ce m-aţi dus de lângă voi,
De ce m-aţi dus de-acasă?
Să fi rămas fecior la plug,
Să fi rămas la coasă.

Atunci eu nu mai rătăceam
Pe-atâtea căi răzleţe,
Şi-aveaţi şi voi în curte-acum
Un stâlp la bătrâneţe.

M-aş fi-nsurat când isprăveam
Cu slujba la-mpăratul,
Mi-ar fi azi casa-n rând cu toţi...
Cum m-ar cinsti azi satul...

Câţi ai avea azi dumneata
Nepoţi, să-ţi zică: "Moşu..."
Le-ai spune spuză de poveşti...
Cu Împăratul Roşu...



Aşa... vă treceţi, bieţi bătrâni,
Cu rugi la Preacurata,
Şi plânge mama pe ceaslov,
Şi-n barbă plânge tata...
Poetul mărturisea: ,,Eu am văzut în țăran un om chinuit al pământului; n-am putut să-l văd în acea atmosferă în care l-a văzut Alecsandri în pastelurile sale și nici n-am putut să-l văd încadrat în acea lumină de veselie a lui Coșbuc."
Titlul unui text literar reprezintă o cheie de interpretare a conţinutului textual, definind pentru cititor un anumit orizont de aşteptare. Astfel, titlul poeziei,,Bătrâni” evidenţiază mesajul textului poetic; trecerea ireversibilă a timpului este resimţită de părinţi, care sunt singuri şi îşi aşteaptă fiul. Substantivul din titlu este nearticulat, subliniind generalitatea, faptul că regretul înstrăinării de cei dragi poate aparţine oricui a trăit această exeperienţă.
Poezia ,,Bătrâni ”de Octavian Goga se încadrează în lirica tradiţionalistă prin întoarcerea nostalgică spre lumea satului. Regretul înstrăinării ,motivul dezrădăcinării, predomină întregul  text poetic, eul liric raportându-se la trecut, la părinţi şi la sat, ca la un univers al credinţei, al liniştii sufleteşti şi al tradiţiei. Poezia începe cu repetiţia unei interogaţii retorice de un dramatism zguduitor: ,,De ce m-aţi dus...? urmată de o altă repetiţie patetică: ,,Să fi rămas..." exprimând regretul poetului,eului liric, că viaţa lui a avut un alt curs,acela de a se îndepărta de casă. Verbul la modul conjunctiv, timpul perfect, repetat în ultimele două versuri din prima strofă, subliniază regretul părăsirii satului,dar și dorința de a fi rămas în locurile dragi,un om simplu de ajutor părinților: „Să fi rămas fecior la plug, / Să fi rămas la coasă”.

În strofa a doua se remarcă epitetul "răzleţe", care exprimă durerea însingurării, precum şi metafora ,,un stâlp la bătrâneţe" capabilă să transmită -prin combinaţie cu imperfectul ,,aveaţi",imperfectul – situează lumea narată într-un timp imaginar ,este timpul la care se povestesc visele sau coșmarurile, iar adverbul ,,acum"accentuează  remuşcările eului liric că nu-şi poate ajuta părinţii bătrâni. Metafora „un stâlp la bătrâneţe” din ultimul vers al strofei evidenţiază dorinţa de a fi rămas în satul natal, pentru a fi un sprijin pentru părinţii săi ajunşi la bătrâneţe. 
  În strofa a treia, cele trei verbe la condiţional-optativ ,,m-aş fi însurat, mi-ar fi, ar cinsti" accentuează patetic regretul omului de a nu-şi făcut un rost în satul lui, asemenea celorlalţi semeni ai săi.Astfel,,,nepoții”,urmașii,ar fi fost crescuți și educați în tradiție de oamenii trecuți prin viață,aflând trecutul din basme.

 Ultima strofă începe cu un adverb de mod „aşa…”, urmat de puncte de suspensie, reprezentând o marcă a implicării afective. Melancolia trecerii timpului este subliniată prin epitetul „bieţi ” alăturat substantivului „bătrâni ”, dar şi prin verbul „vă treceţi”, cu nuanţe stilistice. Specific lumii satului, părinţii îşi pun nădejdea în credinţă, singura ce le-ar putea alina absenţa fiului iubit : „Şi plânge mama pe ceaslov, / Şi-n barbă plânge tata...”. În ultima strofă, prin repetiţia verbului ,,plânge"dramatismul sufletesc atinge punctul său culminant.

Sentimentul de tristeţe se desprinde din întregul text poetic, fiind dat de regretul înstrăinării.Deși departe de ai săi,poetul simte că se apropie de ei cu gândul,cu regretul de a nu fi acolo unde și-ar dori.

 Prezenţa eului liric se evidenţiază prin pronumele de persoana I:,, m, mi , eu” şi prin verbele la persoana I: „rătăceam, să fi rămas”, mărci specifice ale subiectivităţii poetice.

 Textul poetic are o structură clasică- are cinci strofe, catrene. Măsura este de şapte-opt silabe, rima apare doar la versurile 2 şi 4, ceea ce creează o sonoritate amplă, prin rostirea versurilor două câte două.

 
Poezia lui Octavian Goga impresionează, reuşind să transmită cu forţă regretul eului liric de a-şi fi părăsit părinţii şi de a-i fi lăsat singuri la bătrâneţe.
Poezia este concepută ca un monolog adresat propriilor părinţi, prezenţa imaginară a acestora făcând discursul sfâşietor. Cuvintele care indică prezenţa părinţilor sunt verbele :,,aţi dus, aveaţi, ai avea, ai spune, vă treceţi" şi pronumele la persoana a II-a intime :,,voi, dumneata".
 Poezia "Bătrâni" se caracterizează printr-o mare expresivitate, reuşind să transmită durerea sfâşietoare a fiului care s-a îndepărtat de părinţii săi.