joi, 26 ianuarie 2017

compunere--O plimbare cu calul pe malul mării

   Începutul lui septembrie...ultimele zile și... începe școala,dar mai am timp pentru o mică distracție,promisă de părinți,la herghelia de cai renumită,undeva în sudul litoralului.Locul nu a fost ales la întâmplare, ţinându-se cont de condiţiile geoclimatice de forma­re a rasei arabe.Cel mai frumos spectacol îl oferă caii scoşi pe malul mării, periodic, unde sunt antrenaţi mai multe ore, spre bu­curia noastră,a oamenilor ce iubim echitația.
  Mă plimb printre ei,caii, ființe nobile, puternice și inteligente, extraordinari prieteni de drum, tăcuți, dar cu o mulțime de calități. Acestea sunt doar câteva caracteristici,mi se explică de un jockeu, care se pot atribui frumosului cal. Am citit mult despre cai,știut fiind că existența omului se leagă de cea a cailor. Murgi, suri, negri, albi, roibi sau bălțați, caii au însoțit omul de-a lungul timpului, iar frumusețea și robustețea nobilului animal a fost imortalizată de mari pictori ai lumii. Datorită lor s-au câștigat războaie, iar pentru unele popoare calul a înseamnat  totul. Este celebră replica atribuită  de William Shakespeare lui Richard al III-lea: „Dau regatul meu pentru un cal”, iar eu îmi aduc aminte de poezia  lui George Coșbuc, „El Zorab”. 

    Împreună cu un antrenor încalec un pur sânge arab,pentru că i-am explicat că nu sunt un începător,m-am mai plimbat de multe ori într-un manej, în lecțiile de echitație,dar niciodată pe malul mării.Este fantastic,de o parte marea cu luciul apelor linștite,cu un ușor freamăt al valurilor,parcă obosite,cu pescărușii ca niște aripi îngerești coborâte din înalt,cu o adiere a brizei ce mișcă necontenit coama calului.Înainte de a încăleca,i-am mângâiat capul,cerându-i prietenia,m-a lăsat să-mi apropii obrazul de el,și-a-nclinat privirea spre mine și-am înțeles că mă place.Fără să mă vadă cineva,l-am îmbrățișat,mulțumindu-i.Nisipul moale și auriu devenise un covor pe care pășeam amândoi,om și cal,parcă singuri în lume.Și-a-ntors capul spre mine,a nechezat ușor și-am pornit la trap,iar vântul cald ne însoțea,alintându-ne.  L-am lăsat să mă poarte cu încredere,pe malul apei și-am înțeles că asta este libertatea adevărată.Am mers fără oprire,iar el își întorcea din când în când capul spre mine,sigur mă plăcea,iar eu îl mângâiam pe coama bogată.Ba chiar a fost un moment, când mi-am permis să merg pe jos,alergând,pe lângă el.Se însera și ne-am întors,l-am condus în țarcul lui,i-am dat șaua jos,l-am  pieptânat,l-am mângâiat de rămas bun și-am plecat...iar el m-a condus nechezând.Eram prieteni și ne vom revedea,mi-am promis.