marți, 9 mai 2017

text nonliterar

Imagini pentru imagini cu albatrosi

,,Albatrosul este o pasăre solitară, nu întâlnim la el vreo structură socială, nici măcar în perioada de cuibărit, iar dacă, uneori, se grupează pe suprafaţa oceanului, o face doar temporar, pentru a înlesni prinderea hranei. În rest, zboară singuratic, fie ziua, fie noaptea, străbătând imensele spaţii ocenice […] Astfel poate parcurge într-o viaţă mai multe milioane de kilometri, cu un consum extrem de redus de energie. De altfel, muşchii săi sunt slabi şi, ca urmare, pasărea oboseşte repede atunci când trebuie să-i utilizeze. Chiar şi aripile permanent deschise ar cere un efort muscular considerabil, dar un biolog englez a descoperit că ele se blochează datorită unui sistem de tendoane. Deşi 90% din viaţa sa – la unele specii (sunt 14 în total), chiar 94% - se desfăşoară deasupra oceanului, pasărea are, totuşi, nevoie de odihnă. Doarme în zbor, cu capul ascuns în pene, folosind, dacă putem spune aşa ,,pilotul automat”, adică lasându-se în voia vântului şi a reflexelor. Un albatros poate să străbată 550 km într-o singură zi. Revine, totdeauna, la locul de cuibărit, chiar dacă acesta se află la 7 – 8000 km. Exemplare inelate din insula Georgia de Sud au fost descoperite în Australia, unde veniseră să cuibărească, parcurgând astfel 12.000 km. Dar aceste distanţe sunt calculate în linie dreaptă, fără să se ţină seama de nenumăratele zigzaguri generate de căutarea curenţilor favorabili de aer. ”
                              (Alexandru Marinescu, Albatrosul. Prinţul vastei zări în vol. Umbra cornului de rinocer)

Textul nonliterar este un text care  are drept scop informarea obiectivă a cititorului în legătură cu anumite aspecte ale realităţii  într-un limbaj clar şi precis, conţinând adesea termeni ştiinţifici şi tehnici.
Textul “Albatrosul” este un text nonliterar, pentru că are toate caracteristicile unui astfel de text.
În primul rând, este text nonliterar, deoarece conţine  informaţii obiective despre această pasăre şi nu opiniile subiective ale autorului. Citind fragmentul,aflăm despre albatros că este o pasăre solitară,că se grupează,pentru a-și procura hrană.Singuratic,albatrosul parcurge milioane de km.cu un consum redus de energie. Autorul dă informații anatomice despre mușchi,aripi. Alte informaţii oferite de text se referă la descoperirea unui biolog englez despre blocarea aripilor datorită unui sistem de tendoane. De asemenea ciudat este faptul că doarme în zbor,folosind,,pilotul automat”,lăsându-se în voia vântului și a reflexelor,dar o informație ce atrage atenția este descoperirea unor exemplare inelate din Georgia tocmai în Australia.
În al doilea rând, caracterul nonliterar al textului este dat de limbajul său. Este un limbaj clar şi precis, lipsit de expresivitate artistică, în care cuvintele sunt folosite cu sensul lor propriu. Se folosesc mulţi termeni ştiinţifici şi tehnici, precum:efort muscular,biolog,sistem de tendoane,reflexe,...; de asemenea, apar date numerice: 94%,,12.000km....
În concluzie, fragmentul este nonliterar, pentru că sunt prezentate informaţii obiective despre o pasăre  reală,mai ales despre zborul lui, folosindu-se un limbaj ştiinţific.