luni, 19 februarie 2018

Apartenența unui text la specia literară DOINĂ

Képtalálat a következőre: „imagini salcia iarna”
,,Arză-te focul, răchită,
Că ești neagră și pârlită,
Și nu ești încă-nfrunzită,
Ca să-mi fac curea la flintă(pușcă)
Din coaja ta nedubită;(necurățată)
Să mi-o spânzur la spinare
Și s-apuc în codrul mare
Pe când mugurul răsare.
Mugurul a răsărit,
Mie timpul mi-a venit
În codru de haiducit!”

 Doina populară este o creație lirică în care sunt exprimate direct gânduri ,sentimente intense de dragoste, de dor, de înstrăinare, de revoltă, Caracterul subiectiv este dovedit de prezenta eului liric, reprezentat prin haiducul care exprimă dorința de a se întoarce în codru o dată cu reînvierea naturii.( Specific doinei este faptul ca sunt puse in evidență puternice trăiri umane. Acestea sunt exprimate cu discreție, dar în același timp cu forță. Se observă o anumita gradare în intensitatea acestora. Inspirandu-se din atitudinea omului față de viață și de moarte, față de timp și de natură, față de propriile trăiri și sentimente, doina are un caracter intim, personal. Pentru că poate fi cântată, ea mai este numită și cântec.)
     Textul citat reprezintă o doină de haiducie,nu este structurat în strofe, fiind o unitate de exprimare a sentimentelor de dor,sugerând armonia, comuniunea omului cu natura,dorința de libertate.
          Un prim argument în această doină este motivul haiduciei căruia i se asociază cel al codrului, al legăturii omului cu natura,unde haiducul își duce existența.Legătura dintre el și natură este atât de strânsă, încât schimbările din natură determină transformări în starea sufletească a voinicului (a eului liric) și în modul său de manifestare. Începutul poeziei este o adresare directă dureroasă,accentuându-se impresia de forță a sentimentelor,  prin care haiducul blestemă:,,arză-te focul răchită”(salcia),copacul nemuritor al tristeții,dorit a-i fi protector, imaginea dezolantă pe care a luat-o în iarnă:,,neagră,pârlită”,fără frunzele ce l-ar ocroti,l-ar ascunde. Caracterul subiectiv este dovedit de prezenta eului liric, haiducul care exprimă dorința de a se întoarce în codru o dată cu primăvara când,,mugurul a răsărit”.Acestei dorințe i se asociază bucuria și dragostea pentru natura pe care o dorește verde,revenită la viață.Își simte sufletul mâhnit de natura neprimitoare,de aceea își exprimă dorințe:din coaja curățată a răchitei și-ar face curea pentru,,flintă”,trăind în,,codrul mare...de haiducit”liber.
       Un alt argument care atrage atenția asupra instensității trăirilor haiducului este blestemul exprimat prin verbul la modul imperativ,,arză-te”plin de durere,de supărare privind arborele dorit fără frunze.Epitetele prin care-l descrie,,neagră,pârlită,ne-nfrunzită”accentuează peisajul mohorât al codrului.Verbele la modul conjunctiv au nuanță imperativă,menite să gradeze ascendent dorința haiducului:,,să fac,să spânzur,s-apuc”.Acestor verbe de persoana întâi li se adaugă forma de pronume:,,mi,mie”prin care eul liric se confesează cu tristețe,dar și de persoana aII-a:,,ești,te,ta”prin care se adresează răchitei ca unei ființe apropiate. Moartea naturii sugerată prin durere este înlocuită cu speranța din ultimele versuri,,mugurul a răsărit”-primăvara care readuce ,,timpul...de haiducit”. Limbajul este popular caracterizat prin simplitate și armonie. Se remarcă regionalisme:,,flintă,nedubită”,cuvinte și expresii populare,care conferă o muzicalitate deosebită poeziei. Imaginea vizuală a răchitei este mohorâtă și redată prin epitete,dar în final apare seninul. Versurile scurte sunt egale, iar primul vers este și titlul poeziei (fapt ce se întâlnește frecvent în doinele populare), măsura de 8 silabe, monorima.

         În concluzie, valoarea acestei creații populare este dată de lirismul ei răscolitor, de intensitatea și de sinceritatea sentimentelor exprimate și de măiestria cu care autorul anonim știe să-și exprime întreaga sa bogăție sufletească.Datorită subiectivității textului și limbajului artistic,se poate afirma că poezia este o doină populară.