sâmbătă, 24 februarie 2018

Apartenența la specia basm a basmului popular,,Fiica florilor”(fragment)

Kapcsolódó kép
,,A trăit odată o fată săracă,fără mumă și fără tată.Fata era frumoasă,cu părul de aur și fața mândră ca soarele.Pe unde pășea, pe- acolo crștea iarba și înfloreau bujorii și trandafirii.Și tot ce rămânea în urma ei era numai miros și flori cât vezi cu ochii.
   A trecut cică pe acolo împăratul și a văzut-o cu ulcioarele la fântână;cum a zărit-o,i-a căzut fata la inimă,s-a îndreptat spre dânsa și i-a zis:
-Fetițo,știi că-mi ești dragă și vreau să-mi fii mireasă!
-Vai de mine și de mine,cum se poate una ca asta?Eu sunt o fată săracă și sunt singură pe lume,numai cu mine și cu Dumnezeu!
-Chiar de-asta îmi place de tine și vreau să ne cununăm;să se mire lumea și țara de frumusețea și bunătatea ta.
  Nu după multă vreme,sosi împăratul cu nuntașii să-și ia mireasa și,pe unde mergea,creșteau bujori și trandafiri.Calea era lungă și se văzură deodată în neguri,de-ți dădeai cu degetele-n ochi.Deodată,    s-aprinsă pe cer un Luceafăr și le lumină calea până la palatele de cleștar ale împăratului.
  După ce s-a isprăvit nunta,a trimis-o împăratul să se plimbe cu bunică-sa și verișoară-sa.Vizitiul le-a dus undeva,într-o pădure frumoasă,cu cerbi și căprioare,cu licurici și păsări cântătoare.
  Au intrat mai adânc în pădure,până ce s-au ademenit după fragi și cuiburi de păsări,apoi bunică-sa a zis:
-Las-o și pe verișoara ta să încerce rochia de mireasă.Să vedem cum o să-i stea!
-Se poate,verișoară,să nu-ți dau eu rochia mea de mireasă?Poftim!
  Și i-a dat rochia.Atunci,bunica și verișoara au pus mâna pe ea,au legat-o și au aruncat-o într-o groapă plină cu urzici.Țipa biata împărăteasă,dar ce folos,cine să-i vie în ajutor?
  Când se întoarse vizitiul,împăratul văzu că,pe unde trecea trăsura cu verișoara nevestei,căci ele semănau ca două floricele,iarba se pălea și trandafirii se ofileau.
-Măi,ce să fie asta?își zise împăratul.Nu este lucru curat!”
                                                                                           (basmul,Fiica florilor)

   Basmul este o specie literară epică, de mare întindere, în care se narează întâmplări reale ce se împletesc cu cele fantastice, în care personaje reprezentând binele şi răul se înfruntă, totul terminându-se cu triumful binelui. Lumea basmului, populată cu personaje tipice: împăraţi, Feţi-frumoşi, zâne,zmei- stă sub semnul supranaturalului. La acțiune participă personaje imaginare, înzestrate cu puteri supranaturale, ce reprezinta binele și răul, iar în final acesta este învins.

 Basmul are formule specifice, de început, de mijloc şi de final. Titlul este numele personajului principal.
    Fragmentul aparţine unui basm, pentru că are câteva din trăsăturile acestuia.
    În primul rând este un text epic cu  acţiune, personaje, narator.
 În ceea ce priveşte acţiunea, dintre momentele subiectului sunt prezente expoziţiunea şi intriga. Actiunea se desfașoară lineară, succesiunea secvențelor narative este redată prin înlănțuire.Este prezentată ,,o fată săracă”,dar frumoasă,,cu părul de aur și fața mândră ca soarele”,descrierea este ireală,a unei zâne.Culorile aurii sunt  simboluri solare și întruchipează perfecțiunea,fericirea,lumina.
Pașii fetei însemnau locurile cu flori ale iubirii,norocului,ca-ntr-un paradis-grădină,loc al armoniei, care arătau o anumită puritate specifică parfumului vârstei inocente.La fântână,loc al tinereții veșnice,al cunoașterii,este văzută de un împărat care o îndrăgește și o vrea mireasă pentru bunătatea și frumusețea ei,deși, cu sinceritate,fata povestește despre starea ei.În urma cortegiul nuntașilor pașii fetei-mirese presară flori ,dar sunt învăluiți de misterul întunericului,înlăturat de Luceafăr,mesagerul solar al speranței.Plimbarea în pădure plină de lumină alături de două ființe apropiate:bunică și verișoară,este ca un drum al sacrificiului,al încercărilor: prilejuiește schimbarea identității celor două fete,generoasă,fata-mireasă îi dă verișoarei rochia de mireasă.Este aruncată într-o groapă cu urzici,iar în fața împăratului apare o falsă mireasă,în urma căreia totul se ofilește.
         În al doilea rând, fragmentul aparţine unui basm, deoarece lumea înfăţişată are caracteristici supranaturale. Personajele care populează această lume sunt şi ele specifice basmului: împăratul,fata-zână. Personajele care reprezintă forțele răului sunt false: bunica,verișoara. Zâna florilor este exemplu de frumusețe,înzestrată cu darul de a aduce dragostea și armonia prin flori, cu modestie trăiește sentimentul simplu de a fi fericită,este caracterizată direct de către narator: trăieşte într-o aparentă fericire în Paradis,încrezătoare în ființe,ajunge într-un adevărat mormânt cu urzici,plante cu puterevindecătoare.Personajele nu au nume,sunt simboluri ale binelui sau răului, ale frumosului sau urâtului.
Respectând caracteristicile basmului, basmul are o formulă introductiva:"A fost odată..." care exprimă un timp imaginar. Spațiul acțiunii este el real –o grădină-paradis.
Narațiunea se împletește cu descrierea și dialogul. Naratorul povestește la persoana a IIIa,iar dialogul are o dublă funcție: susține evoluția acțiunii și caracterizarea personajelor.
Limbajul folosit este simplu, popular caracteristic comunicării orale.
    În concluzie, caracterul epic, universul supranatural şi formula iniţială sunt elemente care indică faptul că fragmentul aparţine unui basm.