vineri, 18 octombrie 2019

povestirea,,Cum e lumea”de Veronica Niculescu


Narațiunea - este o relatare a unor întâmplări într-o ascensiune de momente.
    Narațiunea este modul de expunere caracteristic al epicului. Autorul povestește fapte și întâmplări prezentate într-un loc și un timp determinate. Toate aceste întâmplări dintr-o narațiune, legate de personaje, formează acțiunea. La acțiune, participă personajele literare, care pot fi oameni, dar și plante, animale sau lucruri animate de autor (ca in basme, legende sau fabule). De regulă, însă, narațiunile prezintă întâmplări din viața oamenilor, acele întâmplări prin care scriitorul definește firea, caracterul, felul de a fi al personajului literar sau, atunci când apar personaje colective, modul de viață al societății omenești, într-o anume epocă.
   Naraţiunea alternează cu descrierea şi dialogul,Iar relatarea se poate face la persoana I -narator subiectiv sau la persoana a III-a -narator obiectiv.

   Titlul povestirii,,Cum e lumea”poate fi o întrebare,poate fi o exclamație dezamăgitoare a unei ființe care,probabil, și-a zis că în loc să aibă o viață perfectă într-un loc zăbrelit,mai bine șă-și ia libertatea să o transforme într-o aventură și să meargă înainte,să cunoască o altă lume visată.
   Acțiunea povestirii începe într-o dimineață,într-o grădină zoologică,unde un pui de urs a fost trezit de aripile unui fluture poposit pe un ciulin.Liniștea din jur îl nemulțumește,nu-i place roata de cauciuc,doar apariția îngrijitoarei,care dă de mâncare celorlalte animale și-i oferă,vorbindu-i prietenoasă,o pară gustoasă,îi aduce un moment fericit.Dar rămâne singur căutând fluturele ce zboară liber,,departe”-este lumea despre care crede că există dincolo de cușca lui,de unde vin sunete,mirosuri,ființe.Acel,,departe”,loc,,de dincolo”,visat,al unei alte lumi diferită de,,lumea de aici”,strâmtă,în cușcă-este lumea fluturelui,a zborului.
   Personajul povestirii este Bianca,ursuleț-fetiță,care pleacă din parcul zoo în,,lume”pe urmele fluturelui-a speranței,a zborului liber, a unui nou început.Ochii curioși descoperă splendoarea lumii,,de dincolo”,a misterului,a altei vieți fără zăbrele:lacul rațele,copacii,iarba înrourată.Vede fericirea,libertatea.Repetarea adverbului,,acum”accentuează momentul trăit în prezent,al acțiunilor desfășurate rapid cu dorința de a cunoaște lumea,văzând aspecte noi ale vieții.
   Povestirea este întreruptă de dialogul unei mame îngrijorate care a urmărit o știre la tv despre un urs ce umblă pe străzile Sibiului.Fiica sa,Mara Dumitrescu dorește să ajungă la noul loc de muncă,apoi la serviciul pașapoarte și nu ia în seamă atenționarea mamei sale,pleacă și surprinsă observă liniștea orașului.Doar la ,,pașapoarte”oamenii sunt agitați,îi strigă să plece,apoi apar oamenii de ordine,vânătorii.Și-l vede pe ursuleț ghemuit într-un ghiveci cu mușcate,căutând o scăpare.Gândurile ursulețului sunt redate cu repeziciunea scăpării a reîntoarcerii în cușca unde este în siguranță.Impresionant este gestul fetei care devine apărătoarea ursulețului cu propriul trup.Glonțul ucigaș este asemenea vântului ce scutură petalele unei flori,iar pe pavaj sunt picăturile vieții puiului ce a dorit să descopere și să ajungă în locuri noi,fără a  crede că lumea era prea mare pentru el.
În ultimele clipe vede petalele roșii ce zboară ca un fluture spre libertatea dorită.
    Fiecare ființă a înțeles că înfruntarea unei lumi întregi și a unui nou mediu de unul singur poate să fie o experiență nefericită.
    Ursulețul a dorit ca printr-o aventură s-ar cunoaște pe sine,ar cunoaște lumea,libertatea,iar fata a dorit să salveze lumea ,salvând o viață.

 (citește lectura: ,,Cum e lumea”și vei fi impresionat !!!!)