vineri, 25 octombrie 2019

compunere despre luna NOIEMBRIE

Imagini pentru imagini frumoase de noiembrie
Septembrie e, uneori, doar o pre­lungire a verii... mimozele încă-s în floare....iar în octombrie mă plimb printre castanele rostogolite printre frunzele uscate de  pe jos, însoțit de un vânticel parfumat.
   Se spune că  ultima lună de toamnă e groaznică: frig, ceaţă, melancolii. Oare Brumarul să fie cea mai urâtă filă din calendar?Eu aștept să vină la mine vân­tul: să-l văd cum vine, bucuros că mă vede, fugărind nişte frunze, făcându-le să zboare; să mă umple de frunzele de sus rostogolite printre cele uscate ca un vânt lăudăros de noiembrie. Dar vântul de noiembrie e bun,jucăuş și răsuceşte petale în aer şi le face să zboare, ca pe nişte fluturi galbeni... Uite-l! a venit până la tine,la mine,oriunde... și-a dăruit frunze, a îngăl­be­nit aleea şi a făcut-o să danseze...a adus miros de lemne ce ard în sobă, mirosul de frig şi fum...e mirosul de noiembrie.Şi închid ochii să ascult mai bine.
    Noiembrie aduce o aşteptare albastră şi cuminte a ninsorii, un timp încet şi molcom şi vrăjit care spune că nu mai e mult şi va veni Crăciunul.
    Noiembrie e aşteptare.
    Noiembrie înseamnă paşii printr-un covor galben, fâşâitul adormitor al frunzelor.
    Noiembrie e lu­mina puţină care începe să se­mene a seară, dis-de-di­mineaţă.
    Noiembrie e ca şi cum ar ninge, noiembrie e bucuria în­cre­menită.
 Ce aduce toamna lui noiembrie? Linişte, ritm, culoare, savoare, salvare.
  Și din nou pornesc pe străzi răscolind frunze, dezvelind amintiri.
    În noiembrie, nu mai am nimic de privit pe fereastră...cerul pare acoperit cu cenușiu. Asta pentru că trebuie să doarmă din când în când. După privirile iscoditoare ale verii e foarte obosit şi, îna­inte să se culce, se înve­leşte cu plapuma lui no­roasă. Iar cerului nu-i pla­ce să fie văzut în timp ce doarme. De-asta în no­iembrie, atât de puţină lumină şi atât de puţin cer ajung până la noi.