miercuri, 22 ianuarie 2020

Caracterizarea personajului-narator,Olguța Tomescu(fragment)


,,Numele meu este Olga Tomescu și am doisprezece ani(de fapt,aproape treisprezece,dar mai e puțin până atunci).Sunt în clasa a VI-a.Sunt slăbănoagă,am o claie de păr roșcat veșnic răzvrătit și(mi se spune mereu)cea mai indiferentă față din lume.Ah,și am pistrui,mult prea mulți pistrui-mai ales vara,când stau mult la soare.Sunt înnebunită după ciorapii lungi cu dungi orizontale și,în general,cred că sunt foarte șic.Colegele,în schimb,îmi spun mereu că poate n-ar strica dacă aș începe să mă îmbrac din magazine în care se vând haine din secolul nostru.Niște invidioase.
  Toată coplălăria am crezut că sunt cea mai grozavă,mai frumoasă și mai deșteaptă fată din lume-sau cel puțin asta mi-au tot repetat ai mei, până am ajuns să-i și cred.În fond,era plauzibil.După ce am început să merg la școală,am văzut că nu chiar toată lumea era de acord,ba erau unii care se credeau ei cei mai cei,dar asta,să fim serioși,n-avea cum să fie adevărat....
   Locuiesc la Cluj împreună cu mama mea,Ana,într-un cartier aerisit,Andrei Mureșanu,cu case vechi și frumoase,majoritatea construite în perioada interbelică.Avem o casă mică și cochetă.Tata,obsedat de arhitectura din perioada aia,a ținut morțiș să ne împărtășească pasiunea lui,așa că știu zona mai bine decât un agent imobiliar.Locuitorii sunt,în general,oameni de afaceri,medici sau avocați-practic,lume bună.”
                                                                                  (Alex.Moldovan,Olguța și un bunic de milioane)


       Fragmentul face parte din romanul,,Olguța și un bunic de milioane” de Alex.Moldovan.
   Construcția titlului este o manevră ingenioasă: este un indiciu de la bun început asupra desfășurării acțiunii: un bunic de milioane la propriu și la figurat - un om extrem de bogat,care, în ciuda defectelor, are o inimă exagerat de bună. Mândru de nepoata sa, convins că îi seamănă perfect, bunicul Olguței este cel care manevrează toate personajele de la bun început.Regizor, scenarist și actor - nimic nu se întâmplă fără știrea lui. Orchestrația lui se încheie cu bine, așa cum și-a dorit, cu familia reunită și o nepoată demnă de a-i duce munca mai departe. Este un roman citadin ancorat în realitatea imediată, al cărui loc de desfășurare este Clujul. 
         (Numele,,Olga”vine din rusă: sfânt, sfințenie, acest frumos nume amintind că omul este cel mai sfânt lucru făcut de Bunul Dumnezeu. Chiar sufletul omului este dovada: o fărâmă de cer și de sfințenie pe care fiecare o poartă mereu cu el. Iar sufletul, asemenea cerului, poate fi mereu senin, luminat de dragoste și credință sau, din păcate, poate fi înnorat de păcate și răutate.)
 Când relatarea se face la persoana I, naratorul se numește narator subiectiv, acesta devenind participant în acțiune (subiect), exprimându-și părerea cu privire la fapte, locuri sau personaje. Acest fapt poate interveni în adevărul faptelor relatate, narațiunea devenind subiectivă.
 Punctul de vedere unic si subiectiv, al personajului-narator,Olguța,diminutiv,face ca  situarea eului narativ in centrul povestirii să confere autenticitate, iar vorbele personajului sunt prezentate ca evenimente interioare, interpretate, analizate. Prin monolog interior sunt analizate cu luciditate, trăirile, sentimentele, reflecțiile personajului.Caracterizarea indirectă domină fragmentul: numele,gândurile,limbajul,atitudinea,felul de a se îmbrăca,relațiile cu cei din jurul său este  personalitatea în jurul căreia se construiește o poveste.
Confesiunea personajului principal începe prin a se prezenta: numele și prenumele,anii –doisprezece-și, glumind,își arată dorința de a împlini treisprezece ani.Este un personaj credibil prin amănuntele declarate despre sine: vârsta,clasa; este amuzantă când descrie felul în care arată,,slăbănoagă”,cu,,o claie de păr roșcat răzvrătit”-culoare îndrăzneață,sinceră, care o scoate în evidenţă oriunde s-ar duce,  are convingeri proprii.Suspinul,,ah”dezvăluie nemulțumirea pentru mulțimea,,pistruilor”,petele roșiatice de care nu este împăcată.Împotriva celor din jur care o consideră anacronică(nepotrivită timpului),consideră că are bun gust,,șic,purtând ciorapi deosebiți. 
Olguța împrumută prea mult din limbajul și mentalitatea unui adult,astfel le socotește pe colegele ei,,invidioase”,geloase,răutăcioase.Deși are doar doisprezece ani se crede deosebită,unică:,,mai grozavă,mai frumoasă,mai deșteaptă”,calități impuse de cei din familie.Enumerația adjectivelor-gradul comparativ de superioritate,epitete, creează o atmosferă cuceritoare a aspectului fizic,accentuează însușirile Olguței.Deși are încredere în judecata apropiaților,,plauzibil”,credibil,este derutată de neîncrederea celor,,cei mai cei”,care o ignoră. Fata se exprimă cam prea serios pentru vârsta ei!!!
   Dorește să arate locul real în care trăiește și amănuntele sunt descrise prin ochii și mintea adolescentină a Olguței:locuiește într-un cartier din Cluj,iar atmosfera înconjurătoare este de basm: case vechi,frumoase,cochete,locuite de oameni civilizați.A împrumutat de la tatăl său,arhitect, plăcerea de a privi stilul caselor.Plină de energie,isteață glumește crezându-se cunoscătoare a,,zonei”,comparându-se cu un agent imobiliar.
  Autorul a reușit să creeze un personaj credibil și cât se poate de real. A surprins stilul acela ,,cool” și libertin al generației de adolescenți de azi:,,sunt înnebunită,foarte șic,să fim serioși”, cântărește întotdeauna plusurile și minusurile situațiilor în care se găsește  
 Olguța este o fetiță plină de energie care vede mereu partea bună a lucrurilore. 
 Stilul autorului este cursiv, limbajul curat folosit,cu multe jocuri de cuvinte, dar fără artificii sau procedee spectaculoase.