joi, 29 iulie 2021

poezia,,Primele iubiri”de Nicolae Labiș

 

,,Azi, iată, am văzut un curcubeu
Deasupra lumii sufletului meu.
Vin cerbii mei în goană să se-adune
Şi cătră el privirile-şi ţintesc –
Un codru nesfârşit de coarne brune
în care mii de stele strălucesc.
Sosind din dunga zării de argint
Vin păsările-mi mari de sărbătoare
Şi-nchipuiesc pe ceruri, fâlfâind,
Un ocean de aripi mişcătoare;
întreagă lume-a sufletului, vie,
Palpită-ntr-o frenetică beţie.

Azi sunt îndrăgostit.
E-un curcubeu
Deasupra lumii sufletului meu.
Izvoarele s-au luminat şi sună
Oglinzile ritmandu-şi-le-n dans,
Şi brazii mei vuiesc fără furtună
într-un ameţitor, sonor balans,
în vii vibrează struguri străvezii
-Cristalurile cântecelor grele
-Şi stropi scăpărători de melodii
Ca roua nasc în ierburile mele.
Eu curg întreg în acest cântec sfânt:
Eu nu mai sunt, e-un cântec tot ce sunt”.

 

  Prin titlul poeziei se arată că numai primele iubiri pot fi în întregime curate şi fericite ,iar sufletul trăiește un  sentiment minunat, deosebit,însemnat,prețios de trăire pură,  pe care o persoană îl poate simţi. Acolo unde domneşte iubirea şi imposibilul poate fi atins.
  Poezia prezintă o meditațe despre puterea iubirii de a schimba o viață. Tema poeziei este iubirea (exprimată prin câmpul lexical:,,îndrăgostit,suflet viu”), un romantism care purifică.
 Poemul său se deschide cu o proaspătă, intens trăită și sincer comunicată imagine aurorală, a descoperirii propriului suflet și a lumii:,,am văzut un curcubeu”-  simbol al vieții, speranței, făgăduinței, armoniei, înălțării spirituale, arcada colorată, zâmbetul lui Dumnezeu din spatele lacrimilor cerului,coborât peste o lume aparte,interioară,lumea unui suflet.Și astfel descrie lumea sufletului său:unde privirile cerbilor îi aduc puritate,puterea reînnoirii către ideal sau lumină,iar pe coroana coarnelor sunt prinse stelele cerului.În lumea sufletului său apar păsările,mesagerele cerului,aducându-i dorul libertății,al zborului; totul freamătă în,, ,,frenetica beție”(inversiune) beția  este expresia potrivirii la adevărul trăirilor pline de pasiune.
   Strigătul,,azi sunt îndrăgostit”exprimă sentimentul puternic, generat de o dorință arzătoare exprimat prin lirismul confesiv.  
 Starea lirică a poetului este plină de încântare într-u univers intim,înconjurat de arcada colorată a luminii iubirii și a speranței.În descrierea acestei lumi ireale sunt enumerate diverse aspecte: izvoarele cu sunetele  apei ce reflectă orizontul interior, feeric în care se desfășoară dansul de iubire,iar legănarea brazilor exprimă statornicia și frumusețea sentimentului.Sufletul său freamătă sorbind  elixirul clar, limpede, luminos din,,stropi scăpărători”-picături,lacrimile scânteietoare, sclipitoare ,,ca roua”ce seamănă puritate și armonie în sufletul plin de iubire.Omul devine,,cântec sfânt”,expresie a sentimentului înălțător al dragostei,aprinde lumina în sufletul plin de iubire. Intensitatea trăirilor ,,e un cântec tot ce sunt”,cântecul ființei devine starea de fericire pe care nu o poate ascunde,ce renaște ,o trăiește intens,iar îndrăgostitul se lasă în voia ei.
Imaginile vizuale:,vin cerbii în goană,păsările...fâlfâind,aripi mișcătoare,un curcubeu”;auditive:izvoarele sună,brazii vuiesc”;epitetele.:,, codru nesfârșit de coarne brune,aripi mișcătore,amețitor,sonor balans”;metaforele:,,codru ...de coarne,dunga zării de argint,un ocean de aripi” alcătuiesc imaginile încântătoare ce devin fascinante, de basm, mai ales atunci când exprimă intensitatea cu care trăiește primele iubiri.Poetul a apelat la imagini ale armoniei ca frumos natural,pentru a exprima diferite aspecte ale frumuseţii sufletului.  Iubirea apare ca o aşteptare, o dorinţã, un cuvânt, dar niciodatã sentimental nu este explicit,este căutarea unui adevăr mai presus de afecțiune.
            Iubirea – Cântecul – Poezia-- triada de aur a ceea ce, cu adevărat, se poate numi FERICIRE.....

    Nichita Stănescu: „A venit toamna când luna căpruie catifelează genele aurii ale frunzelor, și un dor de Nicolae  Labiș mă cuprinde și din nou la masa mea pun un pahar plin cu vin roșu mai mult. Cine știe? Dacă i-o fi sete și va veni să-l bea?”