miercuri, 7 iulie 2021

,,MINUNEA”de J.R.Palacio--o carte interesantă,un film deosebit

 

Titlu: Minunea
Autor: R.J. Palacio
Anul publicării: 2013
Număr pagini: 336

 

„Nu judeca după aparenţe“ pare să fie ideea de la care porneşte R.J. Palacio, iar una dintre cheile de lectură este dată de replica vulpiţei din Micul Prinţ: „Bine nu se vede decât cu inima. Esenţialul e invizibil pentru ochi.“
Cartea începe cu următoarele cuvinte: ,,Ai putea spune că sunt ca orice copil normal. Am o familie, am un calculator, am un Xbox”.
August “Auggie” Pullman vorbește apoi despre familia sa, iar apoi se trece la a se prezenta: ,,Numele meu este August. Nu voi descrie cum arăt. Indiferent la ce te gândești, probabil că este mai rău.”  Supraviețuise zece ani, deși medicii nu îi dăduseră prea multe șanse la naștere. Suferise pâna la vârsta asta 27 de operații și fața lui tot nu arăta normal. În familia lui era tratat ca un copil obișnuit, deși știa că la un copil obișnuit ceilalți nu aveau de ce săprivească curioși. Din cauza transformărilor fizice însemnate și nedorite, el a purtat o perioadă lungă o cască de cosmonaut, pentru ca cei de pe stradă sau din magazine să nu se sperie de el, iar părinții au luat înțeleapta decizie să nu îl trimită la școală prea devreme.
Auggie Pullman este elev în clasa a cincea,locuiește în North River Heights,în Upper Manhattan împreună cu părinții săi.Băiatul suferă de o afecțiune gravă,adesea asimilată cu sindromul Treacher Collins,care-i desfigurează fața.  
Din cauza afecțiunii sale, August a fost educat acasă de către mama sa; totuși, dorind ca el să cunoască o lume mai largă, părinții săi îl înscriu la Beecher Prep, o școală privată, la începutul clasei a cincea.
Auggie are o soră, Olivia ,,Via” Pullman, este mai mare decât el și pune adesea nevoile fratelui ei înaintea celor proprii.

Înaine de prima zi de școală,mama sa îl duce pe Auggie să-l cunoască pe directorul Tushman,care-l invită pe băiat ,alături de alți trei elevi: Jack Will,Charlotte și Julian să vadă școala,pentru a se obișnui cu clădirea și cu viitorii colegi. Julian se comportă ,,ca un înger”în fața oamenilor,dar apoi îl agresează pe Auggie.Jack și Charlotte îi iau apărarea,însă Auggie nu se simte onfortabil în preajma lui julian
În prima zi de școală, Auggie încearcă să nu atragă atenția asupra sa. Eforturile sale sunt în zadar, iar Julian și prietenii săi îl bruschează în legătură cu aspectul său.

Auggie începe să se simtă mai în siguranță la școală atunci când se împrietenește cu colegii de clasă Jack și Summer, care îl apără de batjocurile lui Julian.
La petrecerea de Halloween ,Auggie se deghizează în Ghostface.Când se întoarce de la școală,Auggie îi mărturisește lui Summer că a auzit cum a fost privit . Jack se simte rușinat pentru acțiunile sale și îl lovește pe Julian în gură, ceea ce face ca acesta să fie suspendat de la școală. În timpul vacanței de iarnă, Jack se împacă cu Auggie, spunându-i adevărul, cum că nu a vorbit serios în legătură cu cuvintele pe care le-a spus.Julian caută să-i întoarcă pe prietenii săi împotriva lui Auggie și alui Jack.Mama lui Julian își exprimă îngrijorarea cu privire la participarea lui Auggie la școală,invocând faptul că aspectul lui ar fi o povară prea mare pentru ceilalți elevi.
Pe măsură ce anul școlar avansează, hărțuirea cu care se confruntă Auggie devine mai serioasă și se extinde și asupra lui Jack.
Via îi mărturisește mamei sale că nu vrea ca Auggie să participe la piesa de teatru de la școală, se simțea liniștită ,când  nimeni de la noua ei școală nu știa despre starea fratelui ei.
August aude și iese furios din cameră, supărat că și surorii sale îi este rușine cu el. Când Via intră în cameră, aceasta este supărată și îi spune lui Auggie că Daisy, câinele familiei, se află într-o stare proastă.
Între timp, cea mai bună prietenă a lui Via, Miranda, a început să o evite, din motive necunoscute de Via.
Atât Miranda, cât și Via dau o audiție pentru rolul principal în piesa de teatru a școlii, iar Miranda obține rolul.
Cu toate acestea, în seara premierei, Miranda vede familia lui Via în public și se preface bolnavă pentru ca Via, dublura ei, să poată juca rolul principal.
Miranda este supărată din cauza divorțului părinților săi,dar pretinde că Auggie este fratele ei și câștigă simpatia celor din jur.Vinovăția Mirandei pentru această înșelăciune   a determinat-o să o evite pe Via,însă rolul din piesa de teatru le permite celor două prietene să se împace.În ziua spectacolului,Miranda se preface bolnavă,iar Via urcă pe scenă.Ambele fete sărbătoresc acasă la Via, la cină.
La sfârșitul anului școlar,elevii sunt invitați într-o excursie de trei zile la o rezervație naturală;lui Auggie îi este teamă să meargă.
Cu toate acestea, când aude că Julian nu va participa (pentru că a fost suspendat timp de două săptămâni din cauza comportamentului său), August decide să se alăture prietenilor săi în excursie. Se distrează până în ultima seară, când el și Jack merg să exploreze în pădure.
Sunt atacați de elevii din clasa a șaptea, care-și bat joc de Auggie și încep să-i bată pe el și pe Jack, dar prietenii lui Julian îi găsesc și se luptă cu bătăușii. Auggie începe să se simtă mai apropiat de ceilalți elevi după acest calvar.
Când se apropie vacanța de vară, Auggie este liniștit să afle că Julian nu se va mai întoarce la  școală. La absolvire, August primește ,,Medalia Henry Ward Beecher”, pentru că ,,s-a remarcat în anumite domenii pe parcursul anului școlar”. Extrem de mândră de fiul ei, mama lui August comentează că acesta este o “minune”.
,,Minunea” este o meditaţie despre bunătate, curaj și acceptare, scrisă cu sensibilitate și umor.

Cartea mi-a arătat că până şi un copil cu „nevoi speciale” poate fi foarte inteligent, special, comic dar şi prietenos. Până la urmă, nu ar trebui să caracterizăm copii astfel. Toţi au aceleaşi drepturi, aproximativ aceleaşi pasiuni şi tuturor le place să se joace, să fie activi. Apoi, al doilea rând ar fi cum toată lumea a fost împotriva acestui copil exemplar, dar el nu s-a lăsat. A vrut să meargă la şcoală, să se exprime. Şi nu în ultimul rând, familia lui minunată şi suportivă m-a uimit. Sora lui îl iubeşte foarte mult, mama lui şi tatăl lui îl iubesc iar prietenii lui îl susţin necondiţionat.

 

FILMUL: Wonder (2017)
Regia: Stephen Chbosky
Distribuția: Jacob Tremblay, Julia Roberts, Owen Wilson, Izabela Vidovic


Pentru a pregăti acest rol, Jacob a luat legătura cu un grup de copii cu diformități faciale (este vorba de sindromul genetic Treacher Collins). Le-a cerut să-i scrie despre experiențele lor sau despre orice ar vrea să se știe despre ei. Și înainte de a filma o scenă, Jacob obișnuia să citească una dintre acest scrisori. Cea care l-a impresionat cel mai mult a fost a unui băiat care spunea că ori de câte ori cineva se zgâia la el simțea că pur și simplu se micșorează.
După ce a terminat filmările, Jacob a fost să se întâlnească cu prietenii lui pe care îi știa din scrisori. „A fost chiar teribil”, a spus tânărul într-un interviu. De altfel, Jacob a postat o fotografie :



Grație machiajului (filmul are, de altfel, nominalizări la mai multe premii importante, cele mai multe pentru machiaj), tânărul actor de 11 ani este de nerecunoscut. A purtat o mască specială, din silicon, foarte scumpă, de altfel. Dura aproape două ore pentru a-i fi pusă și încă jumătate de oră pentru a o da jos. Uneori îi provoca mâncărimi, alteori îi era prea cald cu ea, dar, spune băiatul, dacă ar trebui să o poarte din nou, n-ar sta pe gânduri.





autoarea:

(pe lângă acţiunea propriu-zisă, filmul,, Minunea) trage și un semnal de alarmă asupra bullying-ului )


Finalul vă va lăsa plini de speranță și cu lacrimi de fericire în ochi. Cartea și filmul ne demonstrează că indiferent de modul în care arăți, poți schimba lumea. Trebuie doar să crezi în tine și în capacitatea ta de a-ți transmite cele mai profunde trăiri și gânduri. Frumusețea fizică este trecătoare, însă un suflet frumos nu dispare niciodată.