miercuri, 4 august 2021

Paralelă între emoțiile și sentimentele îndrăgostitului din poezia,,Poveste sentimentală”de Nichita Stănescu cu acelea ale îndrăgostitului din poezia ,,Lacul” de Mihai Eminescu.

 

 Dacă în,,Poveste sentimentală” protagoniştii, ,,eu" şi ,,tu",  deşi se află în acelaşi spaţiu, se situează totuşi în timpuri diferite, încercând o experienţă stranie, stabilind între ei o punte de legătură prin intermediul cuvintelor, reflectate dinspre  viitor spre trecut şi invers,astfel povestea de dragoste se multiplică la nesfârşit în toate spaţiile şi timpurile, se generalizează, devine acel factor erotic creator al universului, un principiu generator de viaţă;în poezia ,,Lacul” aspirația poetului este pentru o iubire ideală ,o poveste de dragoste imaginată într-un cadru natural rustic, cu care se contopește trăirea interioară a eului liric.Aici în decorul naturii  eul liric își  exprimă dorința arzătoare de a simți  sentimentul de iubire absolută . Imaginea vizuală  a lacului ,,albastru”, încărcat de ,,nuferi galbeni”, tresare emoțional ,,în cercuri albe”și astfel  se anticipează  reacția afectivă a poetului în așteptarea nerăbdătoare a iubitei.
În,, povestea lor sentimentală” cei doi sunt pretutindeni ,în orice colț al lumii, se  contopesc prin iubire,împreună,,eu și tu”- sunt părți ale coloanei infinite de îndrăgostiți,aflați în afara vremii și a trecerii nemiloase la,,margine a orei”(metaforă), cei doi se pot  întoarce la vârsta de aur a lumii, când existența era fericită,precum copilăria, când jocul era o stare obișnuită.
 La Eminescu așteptarea este  nesiguranța, incertitudinea ,,parc-ascult...parc-aștept”, îndrăgostitul este nerăbdător  de a-și întâlni iubita,exprimându-și  speranța, visul de împlinire a iubirii , posibila fericire   prin gesturile tandre , mângâietoare:,,să răsară,să-mi cadă”.Și aici împlinirea visului de iubire este în concordanță cu posibilul cuplu realizat de poet prin două pronume personale, ..eu” și ,,ea”,
 unica,singura  care ar putea să-l facă fericit. Povestea de iubire se manifestă ca un ritual încărcat de emoția,deși se petrece în imaginația îndrăgostitului,într-o
posibilă întâlnire:    ,,Să sărim în luntrea mică
                                  îngânați de glas de ape , 
                                 și să scap din mână cârma ,
                                 și lopețile să-mi scape.”
Natura,atmosfera lacului,permanent prezentă, este dominată de,,lumina blândei lune”  care veghează evenimentele, participă activ și sensibil la zbuciumul interior al eului liric, în dorința de împlinire a cuplului de îndrăgostiți,al visului de iubire absolută.     
   În,, povestea sentimentală” iubirea sustrage pe om timpului, pentru că el nu-și mai aparține sieși: ,,eu stăteam la o margine- a orei, tu – la cealaltă”, forța cuvintelor prin rotirea neîntreruptă reconstituie timpul și spațiul de la începutul lumii,aici dragostea este împărtășită, are puterea unei energii, care face cuvintele nu doar să zboare, ci chiar să fie văzute,auzite. Poetul este asemene unui zeu, care clădește Universul cu ajutorul cuvântului,care a fost de la Început.  Este aceasta o concluzie a discursului poetic, a poveștii de dragoste trăite de poet în faza ,,viziunii sentimentelor’’. Cei doi îndrăgostiți sunt,există într-o minunată stare de grație datorată iubirii.
   Iubind cu patimă, eul poetic transformă cuvintele în valori materiale, cu însușiri creatoare. Cei doi îndrăgostiți sunt   imaginea iubirii,  sunt ca o amforă rezistentă la patima timpului. Poetul conferă cuvintelor forțe creatoare, asemenea vârtejului primordial care a născut Lumea: ,,Vârtejul lor putea fi aproape zărit.”
La Eminescu nu întâlnim optimismul iubirii,ci  o tristețe sfâșietoare a eului liric, provocată de neputința împlinirii visului erotic și de singurătatea dureroasă și încărcată de suferință, iubirea rămânând numai o dorință, un ideal neîmplinit,iar el rămâne tot singur în mijlocul naturii:,,Singuratic  în zadar suspin și sufăr lângă lacul cel albastru încărcat cu flori de nufăr”.
În ,,povestea lor sentimentală”  doi îndrăgostiți însă se contopesc prin iubire într-unul singur, iar, prin forța dragostei,  ei se pot asemăna cu perechea mitică, arhetipală, Adam și Eva.
Observ că poezia,,Poveste sentimentală” pare a fi o replică la poeziile de dragoste ale lui Eminescu, poezii în care starea îndrăgostiților semnifică dorința de a permanentiza fericirea, prin ieșirea din timp a lor.