vineri, 17 septembrie 2021

compunere--Pădurea este templul vieții--amintiri din vara ce a trecut--

 

Am ajuns... un loc fabulos cu natura miraculoasă și neatinsă, pe noi ne întâmpină o floare de arnică.  Merg împreună cu cei ce știu să admire natura,merg pe sub o cupolă verde de-a lungul apei limpezi.Pe orice potecă aș apuca, ajung la locuri ireal de frumoase, ce par scoase din cărţile de poveşti. După ce-am ajuns, nu pot decât sa mă fericesc în gând și să-mi las privirea să plutească departe, până în locul în care linia cerului și-a pământului sunt una.
 Cascade înspumate, arbori cu nesfârşit cântec de păsări, fluturi uriaşi,dansând în poieniţe pline de soare, înecate în miros de flori.Lacul pe marginea căruia poposim are apa verde ca de smarald topit.. Pot să văd în adâncurile lui,îmi pare un lac de la­crimi. Ierburi lungi unduiesc uşor în apă, iar pietrele au toate nuanţele de verde. Verde albăstrui, ca nişte bucăţi rotunde din cer, auriu, ca presărate cu firmituri de soa­re, sau maronii, de parcă şi-ar trage seva din pământ.
E un ochi magic, şi în oglinda apei se reflectă lumea. Pare că stă deschis pentru totdeauna către cer. E ceva magic în jurul acestui lac. Vorbim în şoaptă, brazii stau neclintiţi, lumina are ceva diafan şi mângâietor. E atâta frumuseţe fără cusur, încât devin me­lancolic .
Stau pe malurile străvezii ale lacului şi fiecare piatră sau frun­ză pare făcută din acea lumină ireală.Orice atin­gere le-ar putea transforma într-un abur uşor şi par­fumat. Doi fluturi roşii poposesc pe  floarea galbenă de arnică. 
Soarele intră pieziş printre frunze. Fluturi şi stropi de apă zboară prin lumina răcoroasă. Albi, roşii, al­baştri. Simplu şi liniştit, într-o ar­monie greu de descifrat, pe care o simt însă cum îmi învăluie sufletul. Stropii mi se usucă pe faţa arsă de soare. Cascada apei este dublată de cea a vegetaţiei abun­dente, acvatice, sufocan­te. Liane, iedere, buruieni şi flori, toate se îngră­mă­desc să existe, să îşi întin­dă frunzele şi rădăcinile, încolăcindu-se una peste alta, tot mai sus, către soa­re. Şi parcă locul ţine mor­ţiş să mă întorc cu gândul la înce­pu­turi: toate gâzele şi insectele sunt mult mai mari decât în mod obiş­nuit! Nu-mi rămâne decât să fiu uimit de ceea ce este în jur, de la fluturii mari cât palma, la libelule uria­şe sau buburuze cât o nucă. Până şi muştele par nişte avioane mai mici, iar lăcustele... zboară în stoluri pe dea­supra poienilor. Toate sunt pline de acest Para­dis, de viaţa şi de bucuria de a trăi. Miroase a apă dulce, a frunze vechi aşe­zate în straturi umede, arămii, a pia­tră udată de apă şi arsă de soare. Ră­coarea vine aici din adâncul mun­te­lui, pe unde bănu­iesc  că apa curge neştiută O iau înapoi pe po­tecă, picioa­rele par să nu mă mai as­cul­te, efortul e şi mai ma­re, din urmă pa­re că cineva mă pri­veşte, vine după mine, pen­tru că ceva a rămas ne­terminat. Pădurea însă mă poartă pe braţe, şter­ge gân­duri şi mă duce la lumină. Soarele mă  încălzeşte, în­chid ochii şi văd doar lumină. Nu știu ce să fac,trec peste pun­tea suspendată dea­supra apei, ajung la un drum de vis. Poieni cu iarba înaltă, din care ţâşnesc păsări şi fluturi, parfu­muri ale flo­rilor necunoscute ce un­duiesc.Un­deva, pe aici, sunt bujorii de munte...

 Pădurea este templul vieții, în care slujba o cântă păsările cerului și florile parfumează aerul,este  locul sacru al acestui pământ, unde odinioară oamenii se spovedeau brazilor uriași.