duminică, 19 septembrie 2021

Doi urși—Fram(,,Fram,ursul polar”)—Bianca((,,Cum e lumea”)




Fiind un animal unic, ursul este extrem de popular în scrierile pentru cei mici,pentru cei mari,înseamnă putere,dragoste de natură, un simbol al rezistenței, puterii și vitalității, a cărui inteligență și capacitate de adaptare i-au asigurat supraviețuirea.
Fram-ursul polar- e un personaj autentic; este personajul care transmite multe comportamente și atitudini pozitive: curaj, empatie, curiozitate, dorință de aventură, prietenie, adaptare.A ajuns într-un circ,după ce un vânător i-a ucis mama.Este adorat de o lume întreagă pentru reprezentațiile lui în arena circului.
 Dar într-o seară, când ursul iese în uralele publicului în arena circului, se așază în mijlocul scenei și își pune capul în labele din față asemenea unui om nefericit .Decorul creat pentru numărul lui este asemănător celui arctic, îi amintea de locurile de unde plecase,de albul întinderilor,de albul urșilor polari.Starea lui Fram din seara spectacolului era  plină de durere,se transformase  într-o formă albă înghețată.Avea aceeași atitudine ca a semenilor lui din ghețurile veșnice:neclintirea . Nu știe ce se petrece cu el, simte în interiorul lui tristețe.Este un moment al încercărilor sufletești,pe care le exprimă prin privirea spre nicăieri,gesturi de teamă,nedumerire,oboseală.
  La fel Bianca,ursuleț-fetiță,din povestirea,,Cum e lumea” cu gulerașul alb,trăiește într-o cușcă alături de mamă,dar este nefericită în parcul zoo ,a urmărit zborul liber al unui fluture și, prin ușa lăsată  deschisă,pleacă în,,lume”pe urmele fluturelui-a speranței,a zborului liber, a unui nou început.Dacă Fram cunoscuse puțin libertatea,Bianca descoperă splendoarea lumii,,de dincolo”,a misterului,a altei vieți fără zăbrele:lacul, rațele,copacii,iarba înrourată-vede fericirea,libertatea. 
Doar un bunic, cunoscător al sufletului deslușește cu milă starea lui Fram-era dorul de locurile  de origine.Ce se petrecea în sufletul acelui urs era dorința de regăsire a locurilor de unde a fost smuls,a semenilor lui,era dorul care-i stăpânește ființa,el nu putea rosti:,,îmi este dor”,pentru că uitase ce înseamnă libertatea.Ajuns în ținuturile zăpezilor veșnice se simte înstrăinat,se apără făcând giumbușlucuri învățate la circ,înțelege că locul lui este printre oameni.
Străbătând străzile orașului,Bianca trăiește o experiență nefericită,oamenii o văd ca pe un animal fioros,deși era un pui,se sperie de ea,sunt furioși că un pui de urs e liber pe străzi,nu-i înțeleg dorința de a alerga liberă, și vânătorii îndreaptă arma spre ea,socotind-o un vânat.
  După ce și-a revăzut ținutul zăpezilor,Fram a ales prietenia și înțelegerea oamenilor,Bianca a dorit să se reîntoarcă,,acasă”,văzând că lumea e prea mare pentru un pui de urs.

     Și Fram și Bianca sunt în final ajutați de oameni: la sosirea vaporului, Fram este primul care urcă, abia așteptând să ajungă din nou printre oameni,iar Bianca este apărată de o fată cu propriul trup în fața glonțului ucigaș.
Doi urși cu destine diferite: amândoi trăiesc în preajma oamenilor-la circ,la zoo-dar dorul de libertate,de dincolo de zăbrele,de cunoașterea unei alte lumi-Bianca- sau reîntoarcerea în locurile de unde a fost smuls-Fram- înfruntarea unei lumi întregi,,departe” și a unui nou mediu de unul singur poate să fie o experiență nefericită.